Avaluació de les activitats i polítiques culturals

Comparteix
07/02/2023 - 08/02/2023 10:00 - 12:00 +34934022565 oerc.formacio@diba.cat

Videoformació (plataforma ZOOM)

Avaluar és una acció essencial a l’hora d’emprendre qualsevol projecte o activitat vinculada a les polítiques culturals. Massa sovint l’avaluació és un procés que es fa de manera apressada, ja que la programació no s’atura i no hi ha temps de reflexionar sobre el que s’ha fet. Aquest curs vol dotar d’eines bàsiques i contrastades d’avaluació, que tinguin en compte qüestions d’impacte i dades contrastades, però que també introdueixin maneres d’analitzar la realitat des d’una perspectiva qualitativa, que inclogui nous valors als merament estadístics. El curs donarà veu a diferents institucions de primer nivell per veure com aborden aquest tema i també oferirà eines útils per facilitar l’avaluació de l’acció cultural des de l’àmbit local.

 

Programa

 

07 de febrer

  • 10'00 - 11’15 h: La necessitat d’avaluar les programacions i les polítiques culturals municipals. Anna Villaroya. Directora del Centre de Recerca en Informació, Comunicació i Cultura de la UB
  • 11’15 - 12'00 h: L’experiència de l’avaluació en el camp de la cultura des del Centre d’Estudis i Recursos Culturals (CERC) de la Diputació de Barcelona. Xavier Gómez i Guillem Miralles, tècnics del CERC


08 de febrer

  • 10'00 - 11'00 h: Com poden ajudar-nos les dades en l’avaluació de les polítiques culturals? Ramon Castells, Cap d’Estudis del Consell Nacional de la Cultura i les Arts
  • 11'00 - 12'00 h: A l’entorn de la 'Guia para la evaluación de las políticas culturales locales'. Juana Escudero, subdirectora d’Educació, Cultura, Patrimoni, Esports i Oci a la Federación Española de Municipios y Provincias (FEMP)

 

Docents

 

Anna Villarroya

Llicenciada en Dret i Economia i doctora en Economia del sector Públic per la Universitat de Barcelona (UB). Des de l’any 1993 és professora al Departament d’Economia de la UB, on imparteix classes relacionades amb l’economia de la cultura i les polítiques culturals. És autora de l’informe sobre política cultural a Espanya inclòs en el Compendium of Cultural Policies and Trends i presidenta de l’European Association of Cultural Researchers. És també coordinadora del Programa de Doctorat Interuniversitari en Estudis de Gènere: Cultures, Societats i Polítiques. Autora de nombrosos articles, capítols de llibre i publicacions científiques sobre diferents aspectes relacionats amb la política cultural i l’economia de la cultura, ha publicat part de la seva recerca en prestigioses revistes com ara el Journal of Cultural Economics, l’International Journal of Cultural Policy, l’European Journal of Cultural Studies o l’European Journal of Women’s Studies. Es també directora del Centre de Recerca en Informació, Comunicació i Cultura de la UB (CRICC).

 

Juana Escudero Méndez

Llicenciada en dret per la Universitat Complutense de Madrid i especialitzada en Dret Comunitari Europeu, així com Màster en Propietat Intel·lectual i Industrial per la Universitat d’Alacant. Posseeix el Títol d’Especialista en Estudis Jurídics i Econòmics de la Unió Europea per la Universitat Complutense de Madrid y el DESUP en Estudis Superiors Jurídics i Econòmics de la Unió Europea del Centre d’Hautes Etudes Européennes de la Sorbona. Entre 2010 i 2012 fou Subdirectora de Cultura de l’Instituto Cervantes, responsable dels departaments d’activitats culturals, de biblioteques i documentació, així com de les propostes de programació de la xarxa de centres de l’Instituto.
Des de l’any 2000, és directora de l’Àrea de Cultura de la Federación Española de Municipios y Provincias (FEMP) i secretaria de la Comisssió de Cultura. Actualment és Subdirectora d’Educació, Cultura, Patrimoni, Esports i Oci de la FEMP, secretaria de les Comissions d’Educació i Cultura i responsable tècnica del desenvolupament dels programes d’actuacions en aquestes àrees.

 

Ramon Castells Ros
 

Doctor en Gestió de la Cultura i el Patrimoni, llicenciat en econòmiques i gestor cultural. Investigador en l’àmbit de les industries culturals i especialista en finançament de la cultura. Responsable de l’àrea de coneixement del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) des d’on fa seguiment de les polítiques culturals i de l’evolució dels sectors culturals i artístics catalans. Familiaritzat en l’ús d’indicadors que utilitza en la seva activitat professional d’avaluació de les polítiques i de l’activitat cultural del país. En l’àmbit docent, és professor associat de la Universitat de Barcelona on imparteix les assignatures de “Viabilitat Econòmica de Projectes Culturals” i de “Finançament i Captació de Recursos” en el Màster oficial en Gestió Cultural. 


Xavier Gómez Serrano

Llicenciat en Sociologia (UAB) i màster en Gestió d’Institucions i Empreses Culturals (IL3-UB). Durant els darrers 7 anys ha estat tècnic a l’Ajuntament de Rubí, amb responsabilitats en diversos projectes de promoció cultural i de projecció de la ciutat des de la gestió d’equipaments, la coordinació del programa de festes populars i el disseny i producció de cicles d’arts en viu i esdeveniments d’identitat i marca de ciutat. Actualment forma part de l’equip del Centre d’Estudis i Recursos Culturals (CERC) de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, vinculat al programa d’estudis i recerca, al d’assessoraments en matèria de polítiques i projectes culturals, i al projecte Cercle de Comparació Intermunicipal (CCI) de Serveis Culturals.

 

Guillem Miralles Puig

Llicenciat en Ciències Econòmiques per la UPF, compta amb els postgraus en Direcció d’Organització i Sistemes d’Informació per l’IDEC-UPF i en Periodisme Digital per la UOC. En l’àmbit professional té una experiència de més de 15 anys treballant a la Diputació de Barcelona, en primer lloc a l’Àrea de Desenvolupament Econòmic com a coordinador del programa Xarxa Productes de la Terra, amb la realització i implementació de dos plans estratègics i operatius (2010-14 i 2016-20) en coordinació amb 12 ens locals de caràcter comarcal i amb treball transversal amb diferents gerències de la Diputació. Des de fa un any i mig, forma part de l’equip del CERC on participa en projectes de diferents programes. En l’àmbit cultural, és impulsor i coeditor, conjuntament amb Tina Vallès, del portal digital Paper de vidre, una de les primeres revistes digitals culturals catalanes, nascuda l’any 2002, i que ara és exclusivament un portal de contes en català, i des del qual ha impulsat també l’edició de tres llibres, amb Labreu Edicions i Godall Edicions, i la realització de nombrosos actes amb la participació de destacats escriptors i músics de l’escena cultural catalana dels darrers 20 anys.  

 

RESSENYA DEL CURS

 

(PREINSCRIPCIONS TANCADES)