Espai web Life-eCoadapt50
Desembre 2024 - Núm. 2

Life eCOadapt50

COcreem adaptació

Life_eCOadapt50

eCOadapt50 AL TERRITORI

El Consell Tècnic Assessor entra en funcionament

Dinàmica de treball. Autor: Life eCOadapt50

Dinàmica de treball. Autor: Life eCOadapt50

L’objectiu del Consell Tècnic Assessor és garantir que les mesures d’adaptació climàtica que es proposin als diferents territoris siguin efectives i basades en la millor evidència disponible, contribuint així a l'objectiu general del projecte de preparar les comunitats i ecosistemes per adaptar-se als impactes del canvi climàtic i convertir reptes en oportunitats.

Durant la redacció del projecte, i basat en l’experiència del projecte anterior, el Life Clinomics, es va preveure la creació d’un òrgan consultiu cientificotècnic, el Consell Tècnic Assessor – en endavant TAB per les sigles en anglès Technical Advisory Board.  L’objectiu d’aquest òrgan és garantir que les mesures d’adaptació climàtica que es proposin als diferents territoris siguin efectives i basades en la millor evidència disponible, contribuint així a l'objectiu general del projecte de preparar les comunitats i ecosistemes per adaptar-se als impactes del canvi climàtic i convertir reptes en oportunitats.

Un cop recollides les propostes i opinions per part dels socis sobre la composició i funcions del TAB en el marc de la trobada interterritorial realitzada a Vila-seca el passat 11 de juny de 2024, durant aquest darrer semestre ja s’ha posat en funcionament aquest òrgan que donarà suport en la definició, selecció, priorització i implementació d’accions d’adaptació al canvi climàtic en els diferents territoris del projecte.

El TAB s’estructura en una comissió permanent, formada per agents de coneixement vinculats al projecte, i un llistat de col·laboradors externs especialitzats en temàtiques concretes als què se’ls requerirà els seus serveis quan sigui necessari. IU-RESCAT de la Universitat Rovira i Virgili és el responsable de la coordinació d’aquest òrgan, encarregant-se de la comunicació amb els laboratoris vius, l’assignació de les tasques als membres del TAB i la convocatòria de les reunions periòdiques.

Així doncs, mitjançant un informe d’avaluació de la viabilitat i l’impacte potencial de les accions, el TAB avalua les propostes en funció de diversos criteris de valoració com ara el grau d’innovació de l’acció, la replicabilitat, la transversalitat, o els beneficis ecològics i socials.

Tanmateix, quan sigui necessari acabar de concretar alguna de les propostes sorgides en algun dels territoris del projecte, els responsables també poden sol·licitar suport en la definició de les accions per tal que algun membre del TAB els ofereixi orientacions i recomanacions al respecte.

Per últim, per tal de facilitar la transferència de coneixement, també es podrà sol·licitar als membres del TAB impartir ponències i formacions en les trobades territorials o sectorials que permetin avançar en la definició d’accions de major impacte i abast territorial.

Boletín: COcreem adaptació
Número de boletín: #2 - Desembre 2024