Espai web Life-eCoadapt50
Desembre 2024 - Núm. 2

Life eCOadapt50

COcreem adaptació

Life_eCOadapt50

eCOadapt50 AL TERRITORI

Acció d'Unió de Pagesos: Maneig de ramaderia extensiva amb collars GPS

Cap de bestiar boví amb collar GPS. Autor: David Vivet / Unió de Pagesos

Cap de bestiar boví amb collar GPS. Autor: David Vivet / Unió de Pagesos

L’acció de maneig de ramaderia extensiva amb collars GPS que porta a terme Unió de Pagesos a Sant Feliu de Pallerols (La Garrotxa) se centra a mostrar com s’efectua el maneig d’una explotació ramadera extensiva amb la utilització de collars amb geolocalització i amb pastor elèctric integrat.

La ramaderia extensiva i la gestió de zones de pastures representen un benefici clar per a la prevenció d’incendis forestals, el manteniment de l’activitat agrària, la lluita contra el despoblament i l’abandonament del camp i a més a més, aporta beneficis sobre la salut de les persones i el lleure, ja que tots podem gaudir d’un entorn rural i paisatgístic, sa i resilient. Cal tenir present però que el sector ramader ha perdut poder adquisitiu en els darrers anys, fruit dels preus elevats de les matèries primeres (energia, adob, llavors, etc.) i del baix preu imposat per la predominança de la gran distribució al mercat. En aquest context econòmic s’hi han de sumar els efectes del canvi climàtic, fet que situa la ramaderia com un dels sectors amb una vulnerabilitat climàtica més gran. Cal que el sector s’adapti per poder sobreviure en el nou escenari climàtic que es preveu.

El projecte Life eCOadapt50 impulsa accions demostratives per ajudar a trobar solucions que augmentin la resiliència del sector agroramader davant els efectes del canvi climàtic. Les anàlisis de vulnerabilitat climàtica aportades pels experts apunten que l’adaptació al canvi climàtic de la ramaderia en zones de muntanya passa pel manteniment d’un mosaic silvoagropastoral. En aquesta direcció la gestió de pastura itinerant mitjançant l’ús de tancats virtuals és una possible solució que consisteix a equipar un ramat en extensiu amb collars GPS amb uns mitjans dissuasius que avisen als animals dels límits de la zona de pastura, sense necessitat d’instal·lar tanques elèctriques.

Aquesta acció va ser proposada per la sectorial de ramaderia extensiva d’Unió de Pagesos de Catalunya. Com a socis del projecte, es va elaborar la fitxa de l’acció, que va ser presentada i validada pel living lab de la taula territorial de la Garrotxa. Actualment, ja s’ha iniciat l’acció demostrativa en una explotació ramadera de boví, on s’han cedit els collars al ramader per un període de tres anys.

L’acció se centra a mostrar com s’efectua el maneig d’una explotació ramadera extensiva amb la utilització de collars amb geolocalització i amb pastor elèctric integrat. L’objectiu d’aquesta prova és veure les virtuts i mancances de la tecnologia del tancat virtual fent el seguiment de la posada a punt de l’equipament, l’aprenentatge dels animals, la usabilitat i la identificació de les principals problemàtiques per avaluar-ne l’eficàcia en tres aspectes clau: la viabilitat econòmica, per poder reduir els costos associats al control del ramat i millorar la gestió de les pastures; l’adaptació al canvi climàtic, per optimitzar l’aprofitament de les zones de pastura, mantenir espais oberts, contribuir a la biodiversitat i prevenir incendis forestals; i la convivència amb fauna salvatge, per millorar la protecció dels ramats davant depredadors i facilitar l’obtenció de proves en cas d’atacs.

Aquestes tecnologies obren una via prometedora per millorar la sostenibilitat i l’eficiència del sector ramader en el context del canvi climàtic.

Fitxa de l'acció

David Vivet

Àrea Tècnica

UNIÓ DE PAGESOS DE CATALUNYA

Boletín: COcreem adaptació
Número de boletín: #2 - Desembre 2024