14/03/2023 15:00 h.
La Diputació de Barcelona destina 100 milions d’euros en matèria d’ocupació i referma la lluita contra l’atur
La Diputació de Barcelona ha destinat gairebé 100 milions d’euros, en els darrers tres anys, de pressupost propi a polítiques d’ocupació, malgrat no tenir competències en aquest àmbit. Una inversió que ha permès que 236.459 persones millorin la seva ocupabilitat després de passar per un Servei Local d’Ocupació de la Diputació o una Oficina Tècnica Laboral de la Diputació; 78.447 persones trobin feina, amb 168.025 insercions laborals i 38.151 empreses rebin assessorament de la Xarxa Xaloc per tal d’ajudar‐los a seleccionar els millors perfils.
Unes dades que, tal i com ha explicat aquest dimarts la diputada de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç, Eva Menor, davant dels mitjans de comunicació, «reafirmen el compromís de la Diputació de Barcelona amb la lluita contra la desocupació, especialment la dels col·lectius en situació de major vulnerabilitat: dones, joves, majors de 45 anys i persones aturades de llarga durada».
I és que l’actuació de la Diputació de Barcelona en matèria de polítiques d’ocupació s’articula entorn a tres objectius: la lluita contra les desigualtats d’accés al mercat laboral; la promoció de la millora competencial del talent local cap a les ocupacions amb més demanda en el context actual de transició digital i el foment de la innovació local a través de la recerca i l’avaluació. Per fer-ho, durant el període 2020‐2023, la Diputació de Barcelona ha destinat 99,5 milions d’euros de pressupost propi a polítiques d’ocupació, el que representa un 2,4% del seu pressupost. D’aquest, el 90% està destinat a subvencionar les activitats que realitzen les entitats locals en matèria d’ocupació i el 10% restant a proveir‐les de tecnologia i sistemes d’informació per a la presa de decisions, assessorament especialitzat, transferència i intercanvi de coneixement, seguiment i avaluació de les accions que desenvolupen.
Cal apuntar, tal com ha dit Menor, «que malgrat no tenir competències en matèria d’ocupació, la Diputació de Barcelona treballa des de fa 30 anys en l’àmbit de l’ocupació reforçant i donant suport a l’actuació de les entitats locals i consolidant un model de treball en xarxa que ha esdevingut referent per a la ciutadania: la Xarxa Xaloc, que formen els 149 Serveis Locals d’Ocupació i les 18 Oficines Tècniques Laborals». A més, ha impulsat un tercer instrument per contribuir a rebaixar les taxes d'atur als municipis de la província, millorar i fomentar l'ocupació i l'ocupabilitat de les persones i contribuir al desenvolupament econòmic dels territoris, els Plans Locals d’Ocupació.
Serveis Locals d’Ocupació, Oficines Tècniques Laborals i Plans Locals d’Ocupació, principals instruments per fomentar l’ocupació
La Xarxa Xaloc de la Diputació de Barcelona, formada per 167 entitats (149 Serveis Locals d’Ocupació i les 18 Oficines Tècniques Laborals), té com a objectiu millorar l'ocupabilitat de les persones que busquen feina perquè trobin el millor lloc de treball possible i proporcionar a les empreses els perfils professionals més qualificats per cobrir les seves vacants. Ofereixen assessorament especialitzat i atenció individualitzada a les persones demandants d’ocupació, serveis a les empreses i gestionen ofertes de treball. Per tant, la Xarxa Xaloc té el paper d’intermediària entre l'oferta i la demanda laboral.
A més de la Xarxa Xaloc, la Diputació de Barcelona en el període 2020-2023 ha invertit 55 milions d’euros, a través dels Plans Locals d’Ocupació, amb els objectius de:
- Promoure la contractació de persones en situació d'atur per oferir‐los‐hi noves oportunitats laborals
- Reforçar el paper estratègic dels ens locals per contribuir al desenvolupament econòmic, al foment de l'ocupació i al benestar de la ciutadania
- Complementar l'execució de les activitats d'interès general, social i econòmic impulsades pels ens locals
- Millorar la capacitació i qualificació professional de les persones en situació d'atur per afavorir una major ocupabilitat
Principals resultats
D’aquesta manera, la tasca d’aquests tres instruments impulsats per la Diputació de Barcelona (Serveis Locals d’Ocupació-SLO, les Oficines Tècniques Laborals-OTL i Plans Locals d’Ocupació), ha permès que entre els anys 2019 al 2022:
- 236.459 persones millorin la seva ocupabilitat després de passar per un SLO o una OTL (aquí s’inclouen persones en atur i persones ocupades que volien millorar la seva ocupació).
- 38.151 empreses rebin assessorament i serveis de la Xarxa Xaloc per tal d’ajudar‐los a seleccionar els millors perfils per cobrir les seves vacants.
- 80.882 ofertes de treball siguin gestionades pels dispositius de la Xarxa Xaloc, de les quals el 51,56% han estat cobertes.
- 168.025 insercions laborals aconseguides gràcies a la feina dels dispositius de la Xarxa Xaloc, que corresponen a 78.447 persones que han trobat feina.
Així, sumant l’activitat dels Serveis Locals d’Ocupació i de les Oficines Tècniques Laborals, la taxa de persones inserides és del 27,4%. És a dir, de cada 100 persones que s’acosten a la Xarxa Xaloc, 27,4 aconsegueixen feina. Per comarques, el Vallès Occidental (amb una taxa de persones inserides del 28,2%), l’Alt Penedès (amb un 27,5%) i el Baix Llobregat (amb un 25,6%) són les tres amb la taxa de persones inserides més alta.
Cal afegir que el 50% de la població aturada de la província de Barcelona és usuària dels dispositius locals d’ocupació de la Xarxa Xaloc. És a dir, 5 de cada 10 aturats utilitza els serveis ocupacionals locals per millorar la seva ocupabilitat o trobar un lloc de feina. Aquesta dada és superior a la que registra el SEPE (el servei públic d’ocupació estatal), ja que només el 22% de les persones aturades a Espanya hi van anar el 2021.
Els Serveis Locals d’Ocupació van atendre més de 100.000 persones i 17.000 empreses, durant el 2022
Si es fa una radiografia sobre el perfil de les persones usuàries dels Serveis Locals d’Ocupació, el perfil majoritari és una dona, de 30 a 49 anys, que ja té experiència prèvia. És a dir, que abans d’adreçar‐se a un Servei Local d’Ocupació ja ha treballat en ocupacions elementals, i que fa menys de 5 anys que s’hi ha inscrit. Durant el 2022, els Serveis Locals d’Ocupació van atendre 101.691 demandants d’ocupació i en els darrers quatre anys s’ha intensificat l’acompanyament i assessorament a les persones més vulnerables: s’han atès 35.145 joves, 119.009 dones i 94.275 majors de 45 anys.
Si es posa el focus en el perfil d’empreses, es tracta d’empreses de menys de 50 treballadors i que es dediquen al sector serveis, per tant parlem principalment de petites i mitjanes empreses. En el darrer any, els Serveis Locals d’Ocupació han atès 17.160 empreses.
Pel que fa a les tasques d’aquests dispositius, els Serveis Locals d’Ocupació han gestionat, durant l'any passat, 22.239 ofertes de treball. En els darrers quatre anys s’han publicat 53.954 ofertes de treball a la pàgina web d’ofertes de la Xaloc, possibilitant un total de 241.782 autocandidatures online. I és que el web d’ofertes de la Xaloc de la Diputació de Barcelona rep, de mitjana, 4 milions i mig de visites anuals. Cal destacar que, segons dades de la Diputació, el 53% de les ofertes de feina que posen les empreses han estat cobertes per persones usuàries dels Serveis Locals d’Ocupació.
Situació del mercat de treball
Segons les dades d’evolució mensual de l’atur registrat a la província de Barcelona recollides per la Diputació de Barcelona en els darrers anys, com ha apuntat la diputada de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç, Eva Menor, «aquest registra una evolució positiva, amb una baixada del nombre d’aturats».
D’altra banda, gràcies a la nova reforma laboral i al canvi de contractes, el 2022 s’ha incrementat molt notablement la contractació indefinida respecte al 2021, tot i que segueixen fent‐se molts contractes temporals. No obstant aquesta bona situació, encara es generen desigualtats. Per gènere, les dades apunten que aquesta situació de temporalitat afecta més les dones que els homes: la contractació per jornada a temps complert és notablement superior entre els homes que les dones (15,1% menys).
Pel que fa al tipus de jornada, els menors de 24 anys són els que registren una contractació més precària: entre els menors de 20 anys, la jornada a temps parcial supera el 50% de la contractació i la tipologia de tipus fixe‐discontinu s’eleva fins al 12,3%.
Un 44% de les empreses no troben persones amb les competències digitals necessàries
Més enllà de l’anàlisi del mercat de treball, la Diputació de Barcelona vol posar el focus en una situació que considera cabdal per actuar davant de les desigualtats laborals: veure com està afectant la transformació digital a totes les ocupacions. Un 44% de les empreses no troben persones amb les competències digitals necessàries i el 43% de les persones d’entre 17 i 74 anys no tenen competències digitals bàsiques (segons l’informe de The Future of Jobs del Fòrum econòmic mundial).
De manera que, malgrat que el 90% dels espanyols disposen de connexió a internet, emergeix una segona bretxa més difícil de superar i que afecta especialment al mercat de treball: la bretxa de la capacitació digital. La falta de competències digitals no és únicament un factor d’exclusió laboral sinó també d'exclusió social, tal com apunten les dades de la Diputació.
Un pas més enllà en les polítiques públiques d’ocupació: projecte Treball, Talent i Tecnologia
En aquest sentit, la Diputació de Barcelona té en marxa el projecte Treball, Talent i Tecnologia, dotat amb 10 milions d’euros, que pretén contribuir a la millora de la competitivitat de les persones i de les empreses promovent el treball digne i la millora competencial del talent local i el creixement sostenible a través de la tecnologia.
Aquest projecte es basa en una política d’ocupació que supera l’enfocament tradicional de les polítiques actives atès que els seus destinataris són el conjunt de la força laboral, aturats i persones ocupades; es fonamenta en la col·laboració publicoprivada i publicopública i el “principi d’autonomia local” regeix tot el projecte, ja que són les pròpies entitats locals les que decideixen (amb la resta d’actors del seu àmbit territorial) què faran i com ho faran. A més, utilitza una metodologia de treball innovadora: abans d’implementar qualsevol actuació cal fer una anàlisi exhaustiva de la cadena de valor preferent del territori, determinar les empreses tractores i identificar els seus reptes, veient les competències que requeriran els perfils professionals (actuals i futurs).
En els 65 projectes territorials que s’estan impulsant a la província en el marc d’aquest projecte, estan participant 5.316 persones (de les quals el 76% pertany a col·lectius vulnerables; i el 57% són dones), 3.754 empreses i 499 agents (cambres de comerç, organitzacions empresarials, sindicats, centres de formació, universitats, centres d’innovació, centres tecnològics, entre d’altres). Gràcies a aquest programa ja s’ha produït 1.234 contractacions.
A més, 3.074 persones han millorat el seu nivell de digitalització a través de les accions de capacitació digital i de formació en ocupacions amb un elevat component tecnològic i 1.401 empreses han millorat el seu nivell de digitalització a través de les accions de Reskilling i Upskilling, entre d’altres.
Podeu descarregar el dossier de premsa en aquest enllaç.
Tu privacidad es nuestra prioridad
Para proteger tu intimidad, antes de continuar queremos asegurarnos que sabes que, tanto nosotros como nuestros colaboradores, utilizamos algunas “cookies” en la web para facilitarte el uso:
- Propias y de terceros con fines estadísticos, con las que no se recoge información de los usuarios ni se registran las direcciones IP de acceso.
- Propias y de terceros para garantizar el funcionamiento básico, como la sesión de usuario, y aspectos de personalización, como el idioma de nuestras páginas.
Guardamos la aceptación de cookies durante 30 días para mejorar la experiencia de navegación. Recuerda que puedes eliminar las cookies de tu navegador. - De terceros para mostrarte información de nuestras redes sociales, como Facebook, X, YouTube, etc. Al acceder a estos sitios web podrás decidir si aceptas o no sus políticas de privacidad y de cookies.