13/11/2024 09:17 h.
Sant Just Desvern fa un pas endavant amb les bases del Pacte local contra la segregació educativa
Sant Just Desvern és una ciutat compromesa amb les polítiques educatives que educa en xarxa i al llarg de la vida de manera inclusiva, que situa l’educació com un element transversal de les polítiques locals com a ciutat educadora des de 1994 i a través del Projecte educatiu de ciutat des de 2005.
En aquest sentit, Just Fosalva, regidor d’Educació de Sant Just Desvern, fa una valoració molt positiva del procés i de l’acompanyament rebut de la Diputació de Barcelona: «Amb els acords i la signatura del Pacte local contra la segregació educativa, seguirem apostant per la ciutat educadora com un dret. Un dret que garanteix igualtat d’oportunitats, justícia social i equilibri territorial. I, alhora, una obligació, l’obligació de garantir oportunitats educatives per a tothom i al llarg de la vida».
Des de 2019, l’Àrea d’Educació de la Diputació de Barcelona està compromesa amb la lluita contra la segregació escolar en el marc del Pacte nacional contra la segregació escolar, promogut pel Síndic de Greuges. I des de 2022 impulsa l’elaboració de pactes local contra la segregació educativa, en els quals s’incorpora una mirada àmplia de la segregació que inclou l’entorn escolar i de fora de l’escola, i l’educació comunitària.
En aquest sentit, s’ha presentat a Sant Just Desvern un document que estableix les bases per a la concreció d’un pacte local contra la segregació al municipi, en el qual es recullen els elements clau consensuats per a la lluita contra la segregació educativa. Aquest text ha estat elaborat amb el compromís municipal, de l’administració educativa i dels diferents agents educatius i socials, que han treballat de forma participada per articular projectes i mesures comuns. A través d’un treball col·laboratiu i corresponsable entre tots els agents implicats, que des de la mirada àmplia de la segregació inclou una visió clau sobre el «fora escola», s’han consensuat mesures que faran avançar la ciutat per millorar la gestió i planificació de l’escolaritat, l’acompanyament educatiu, la inclusió, la promoció de la diversitat i la redistribució equitativa dels recursos, les activitats educatives fora de l’escola, entre d’altres.
Per a Sant Just Desvern, la presentació del document de bases per a l’elaboració del Pacte local contra la segregació educativa és un punt de partida important que marca l’estratègia local a mitjà i llarg termini per millorar l’escolaritat equilibrada, l’equitat i l’educació comunitària.
En la seva intervenció en l’acte de presentació el 12 de novembre passat, la coordinadora de l’Àrea d’Educació, Marcel·lina Bosch, va destacar el rol clau del món local en la lluita contra la segregació: «La segregació és un dels principals problemes a abordar des del món local si volem avançar en equitat educativa. No es poden limitar les oportunitats dels infants». També va destacar la importància d’abordar la segregació des d’una perspectiva global: «L’ecosistema educatiu local ha de formar part de les actuacions orientades a la lluita contra la segregació, i ampliant la mirada des de la segregació escolar cap a la segregació educativa, s’anirà més enllà de l’impacte de l’escolaritat equilibrada en els infants i els adolescents».
Amb la presentació del document de bases, Sant Just Desvern reforça el seu compromís amb la igualtat d’oportunitats, i aposta per un model educatiu amb la corresponsabilitat i la col·laboració de tots els agents implicats.