El sender Camins de Verdaguer passa pel Salt de la Minyona. Foto: Alba Ludevid / Diputació de Barcelona

22/11/2024 12:30 h

Espais Naturals

El sender Camins de Verdaguer, homologat com a itinerari de qualitat per la FEEC

La Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) ha homologat el sender de petit recorregut PR-217 "Camins de Verdaguer", un itinerari que recorre indrets emblemàtics que van inspirar el poeta Jacint Verdaguer passant per Folgueroles, Tavèrnoles i Sant Julià de Vilatorta.

El sender ja formava part de l’oferta d’itineraris senyalitzats de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, però amb aquesta homologació rep un segell de qualitat, alhora que es manté l’oferta de rutes accessibles i ben senyalitzades per als amants de la natura i l’excursionisme en aquest territori.

Camins de Verdaguer té 16,64 km de llarg i un desnivell de 538 m. L’itinerari, que es pot començar des del Centre d’Informació de Folgueroles o des del Centre d’Informació de Tavèrnoles, descobreix alguns dels entorns de la infància i adolescència del poeta mossèn Cinto Verdaguer. Indrets com la font Trobada, el gorg de Llitons o el salt de la Minyona van deixar una forta empremta en la seva personalitat i van ser font d'inspiració per a la seva obra. Així mateix, a Folgueroles es pot visitar, fora de la ruta, la Casa Museu Verdaguer.

A banda d’aquest PR, la FEEC ha rehomologat els senders locals SL-123 Casol de Puigcastellet i SL-122 Puig del Far, amb recorreguts que travessen Folgueroles, Vilanova de Sau i Tavèrnoles, assegurant així la seva actualització i manteniment. Tota la informació actualitzada sobre els itineraris es pot consultar als centres d’informació dels municipis de l’àrea, a la pàgina web de l’Espai Natural, a l’aplicació mòbil Itineraris Parcs i també a Wikiloc, tant al web com a l’app, on es poden seguir gratuïtament.

Aquesta acció forma part del conveni de col·laboració entre la Xarxa de Parcs Naturals i la FEEC, que busca fomentar una pràctica de l’excursionisme compatible amb la preservació dels valors naturals i culturals dels espais protegits. El conveni estableix diverses línies d'actuació, com la creació d’una xarxa de senders i itineraris amb senyalització i manteniment adequats, seguint els criteris d’homologació de la FEEC per a Senders de gran recorregut (GR), Senders de petit recorregut (PR) i Senders locals (SL). Aquestes rutes permeten que els visitants gaudeixin dels espais naturals amb garanties d’orientació i seguretat, alhora que respecten el medi ambient. La FEEC actualment té uns 12.000 km de senders homologats a Catalunya.

Aquesta acció respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 11 “Ciutats i Comunitats sostenibles”, número 13 “Acció climàtica” i número 15 “Vida d'ecosistemes terrestres”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Compartir