Les escoles bressol municipals obtenen un 8,9 en les valoracions dels Cercles de Comparació Intermunicipal de la Diputació de Barcelona. Foto: Shutterstock

21/11/2024 15:00 h

Educació

La gratuïtat de l’I2 a les escoles bressol municipals fa que s'assoleixi gairebé la plena ocupació

El nou marc de finançament que suposa la gratuïtat del servei per a les famílies a l’I2 ha provocat un fort augment de la demanda que s’estima entre un 20 i un 30% per als cursos 2022-2023 i 2023-2024. La gratuïtat de l’I2 fa que les escoles bressol municipals assoleixen gairebé la plena ocupació, amb un 96,7% de cobertura de places.

Aquesta és una de les dades que s'han tractat aquest dijous, 21 de novembre, a l’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona, durant la Jornada de cloenda de la 19a edició dels Cercles de Comparació Intermunicipal d’escoles bressol i d’escoles municipals de música amb les dades del curs 2022-2023.

Entre les dades analitzades de les escoles bressol, destaca el grau de satisfacció de les famílies que fan ús d’aquests serveis públics, amb una puntuació de 8,9 i les escoles de música municipals obtenen una valoració molt elevada per part dels seus usuaris amb una nota de 8,4 sobre 10.

Paral·lelament, en el curs 2022-2023 s’assoleix el percentatge més alt d’infants 0-3 que estan escolaritzats en una escola bressol municipal: 21,6%.

Augmenta també el compromís amb un accés equitatiu al servei, com ho demostra, per exemple, l’augment d’ajuntaments que apliquen polítiques de tarifació social i que no ha repercutit en l’augment dels costos a les quotes de les famílies.

En aquesta edició s’ha incrementat el total dels ens locals que han participat als Cercles, que han arribat a 105 (64 a escoles bressol i 41 a escoles de música).

El cost total del servei augmenta en la mateixa proporció que la inflació general però disminueix si es compara amb altres factors com els pressupostos municipals. La despesa corrent del servei d’escola bressol ha disminuït fins als 5.353 € gràcies a la reducció de les places vacants.

Escoles municipals de música

Respecte a les escoles de música, destaca que el percentatge d’alumnat que participa a projectes comunitaris és més elevat que mai. El servei d’escola de música municipal està compromès amb l’accés universal a les escoles bé sigui capacitat econòmica, edat o disponibilitat. Així, han augmentat els municipis que apliquen tarifació social i no ha repercutit en l’augment de costos a les quotes dels usuaris. Les escoles de música municipals obtenen una valoració molt elevada per part dels seus usuaris amb una nota de 8,4.

Igual com a les escoles bressol, els costos generals de les escoles de música augmenten en la línia de la inflació general però disminueix si ho comparem amb altres factors com els pressupostos municipals. La despesa corrent per alumne de llarga durada ha disminuït fins als 1.281 € gràcies a l’augment de l’alumnat.

La cloenda de la jornada ha estat a càrrec del diputat d’Educació de la Diputació de Barcelona, Joan Galiano, que ha recordat que “els Cercles ens permeten disposar de dades fiables dels serveis, creen un espai per compartir experiències i ens aporten una metodologia perquè es puguin millorar els serveis en base al coneixement generat i les evidències disponibles”. I ha afegit que “des de la Diputació de Barcelona apostem per oferir suport als municipis, a partir de l’anàlisi de cada realitat municipal, per tal de contribuir a identificar nous àmbits d’actuació i estratègies que contribueixin a garantir la sostenibilitat d'aquests equipaments educatius municipals”.

Els Cercles de comparació intermunicipals (CCI) són un instrument de suport a l'avaluació i millora de la prestació i la gestió dels serveis públics municipals, dinamitzats per la Diputació de Barcelona, conjuntament amb les àrees que treballen en els diversos àmbits d'anàlisi.

Els Cercles de Comparació Intermunicipal d’escoles bressol i d’escoles municipals de músic de la Diputació de Barcelona responen als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 4 "Educació de qualitat" i número 10 "Reducció de les desigualtats". Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS. 

Compartir