Els Punts Lila de la Diputació de Barcelona han atès en tres anys més de 29.500 persones. Foto: Diputació de Barcelona

22/11/2024 09:10 h

Feminismes i Igualtat

Els Punts Lila de la Diputació de Barcelona han atès en tres anys prop de 30.000 persones

L’any 2021 la Diputació de Barcelona va impulsar la creació de la Xarxa de territoris lliures de violències masclistes, un dels 20 projecte transformadors conformat per un conjunt de serveis, recursos i actuacions que tenen com a objectiu contribuir a garantir i defensar el dret fonamental de viure una vida lliure de violències masclistes.

Un dels eixos del projecte se centra en la sensibilització i prevenció, on es treballa en la implantació i el desplegament dels Punts Lila, a través dels quals s’han atès des de l’any 2022 més de 29.500 persones.

A través del Catàleg de Serveis, la corporació posa a disposició dels municipis de fins a 75.000 habitants aquests espais destinats a informar, sensibilitzar, prevenir i atendre les actituds masclistes i comportaments sexistes que es produeixin en espais públics, ja sigui d'oci i festius com altres espais d'interès públic (educatius, esportius, comercials, sanitaris, etc.).

El recurs Xarxa Punts Lila es presta en dues modalitats diferents de suport: d’una banda hi ha els Punts Lila als espais públics d’oci, un recurs puntual pensat per a festes, concerts i activitats d'entreteniment. Des de l’1 de juliol de 2024 fins al 31 de març de 2025 s’executaran un total de 100 punts lila d’oci a la demarcació. Fins ara se n'han desenvolupat 88, que han atès 5.480 persones, de les quals un 60% eres dones. Quatre de les atencions van requerir una derivació a serveis d’atenció especialitzada i/o cossos de seguretat.

D’altra banda, la Diputació de Barcelona està donant suport a la creació de la Xarxa Local Punts Lila, formada per establiments i equipaments municipals, tant públics com privats (comerços, mercats, equipaments esportius, sanitaris, culturals, etc.), amb l’objectiu que actuïn, de manera continua i estable, com agents de sensibilització, prevenció i derivació en casos de violències masclistes.

Aquest any, en 22 municipis de la província, vuit crearan una nova xarxa i 14, que ja en tenen, l’ampliaran o consolidaran. L’objectiu és que el 31 de març de 2025 la xarxa estigui formada per 41 municipis i que incorporin, a més, dinamitzacions diürnes.

La majoria de les atencions als Punts Lila se centren en informar i sensibilitzar les persones usuàries envers les violències masclistes. Les intervencions i denúncies a través d’aquest recurs són minoritàries i representen, aproximadament, un 0,24% de les atencions.

A banda d’aquest suport tècnic, els ens locals de menys de 20.000 habitants es poden beneficiar d’un fons de prestació per actuacions de prevenció en contextos d’oci i festius. El 2024 la Diputació de Barcelona ha invertit 390.000 euros en aquest recurs que beneficiarà 263 ajuntaments.

Compromís amb les polítiques d’abordatge integral de les violències masclistes

La Diputació de Barcelona, mitjançant el Programa d’abordatge integral de les violències masclistes, dona també suport econòmic i tècnic per al disseny, posada en marxa, manteniment i millora de serveis, protocols, plans i programes locals.

El 2024, l’organisme provincial haurà invertit gairebé 1,6 milions d’euros per ajudar 223 municipis a elaborar projectes, programes i serveis d'atenció a les violències masclistes en totes les seves fases: prevenció, detecció, atenció, recuperació i reparació.

Des de 2018 ha donat suport tècnic a més d’un centenar d’ens locals per a l’elaboració de protocols d’abordatge de les violències masclistes.

Enguany s’està reforçant també la línia de suport i cura a les professionals dels equips municipals, adreçada a acompanyar-les en la presa de decisions i en la recerca de solucions, així com a garantir el seu benestar emocional i pal·liar les possibles situacions d’estrès psicològic. Des de l’inici d’aquesta línia de suport el 2021, la Diputació de Barcelona ha fet 56 serveis.

Un altre exemple d’aquesta línia de suport és l’Espai de consultes telemàtiques jurídiques i supervisió psicològica, un servei de resposta i assessorament en 24 hores dirigit a les professionals dels ens locals atenen a dones, destacant l’àmbit de les violències masclistes. Durant el 2024 i fins al mes d’octubre s’han atès una seixantena de consultes.

Campanya Institucional 25N

"Contra les violències masclistes, fem xarxa" és el lema de la campanya que la Diputació de Barcelona ha posat en marxa enguany de cara a la commemoració del 25N, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones.

Amb aquesta acció, la corporació fa una crida al compromís de tothom i l’esforç de les associacions feministes i les institucions per fer xarxa i establir aliances en tots els àmbits, no només entre tots els agents i serveis públics que operen al territori, sinó també amb la ciutadania, amb les entitats i amb tots els sectors que tracten directament amb les persones.

La campanya d’enguany se centra, a més, en la necessitat d’incorporar la interseccionalitat en l’abordatge de les violències masclistes, tenint en compte que els diferents eixos d’opressió com la raça, la classe social, l’orientació sexual, la diversitat funcional o l’edat, entre d’altres, es relacionen entre si i configuren formes concretes de discriminació i desigualtat.

Aquestes accions de la Diputació de Barcelona responen als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 5 "Igualtat de gènere" i número 10 “Reducció de les desigualtats”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Compartir