Urbanisme ecosistèmic? De motxilla ambiental a full de ruta pel planejament urbanístic

Comparteix
08/04/2021 12:00 - 14:30

Els Espais d’Urbanisme a Debat volen oferir als tècnics i responsables dels ens locals dedicats a l’urbanisme i la regeneració urbana un seguit de trobades puntuals en les que es plantegin elements de fons i  reptes de futur.

Presentació

Al llarg de les darreres dècades s’ha desenvolupat una àmplia producció científica al voltant del concepte de serveis ecosistèmics, especialment vinculats als espais oberts i a la matriu biofísica del territori. Paral·lelament, l’arquitectura és capaç, avui, de plantejar models constructius i edificatoris amb una petjada ecològica nul·la. L’acció urbanística local és encara incipient en el repte de conjugar la necessària resposta als requeriments socials i econòmics del sistema urbà i territorial amb una cada cop més necessària acció pública front l’emergència climàtica i la pèrdua de biodiversitat del nostre entorn.

Front aquest repte, el concepte d’urbanisme ecosistèmic proposa un model equilibrat, però teòric. Amb aquest Espai de debat volem aportar visions i accions des de la pràctica professional i l’acció pública.

La noció de simplificar la sostenibilitat, segmentant la seva complexitat, per oferir eines abordables i viables tècnicament i amb solidesa jurídica és un vehicle útil per renovar la pràctica urbanística en una adaptació progressiva als requeriments socioambientals del present.

Objectius

  • Repassar i actualitzar el concepte de servei ecosistèmic i la seva aplicació en instruments de  planejament urbanístic.
  • Actualització del concepte d’urbanisme ecosistèmic.
  • Valorar el potencial i els límits d’aplicació del concepte.
  • Analitzar casos i eines per la seva implementació progressiva en els àmbits i contextos de l’acció urbanística local.

Continguts

  • Exposar la capacitat analítica i propositiva de l’avaluació ambiental estratègica com a element inherent del planejament urbanístic.
  • Determinar quins són els vectors necessaris que s’han d’incorporar en els documents de planejament per orientar l’urbanisme cap a una pràctica efectiva d’integració ambiental del fet urbà.
  •  Identificar les principals vies de planificació i gestió per a la millora de la infraestructura verda local.
  • Els serveis ecosistèmics i la infraestructura verda a escala local. Principals conceptes i presentació de casos pràctics. El pla d'acció: definició d'objectius i establiment de línies d'acció.
  • Els estàndards urbanístics des de la perspectiva ambiental.

Destinataris

Tècnics municipals de tots aquells Serveis vinculats a l’Urbanisme i/o Territori.

Metodologia d'impartició

Els Espais d’Urbanisme a debat es plantegen com un àmbit de reflexió i participació a parts iguals. Intervencions contextualitzadores per part d’especialistes en els continguts de la sessió i posterior taula de debat oberta amb els assistents.

Degut a les restriccions derivades del COVID-19, aquest debat s’haurà de celebrar de manera virtual amb plataforma Zoom. L’enllaç serà facilitat un cop formalitzada la inscripció.

Ponents

 - Marc Montlleó, Barcelona Regional

- Ignasi Grau, Igremap

- Elena Albareda, Cíclica

- Carles Dalmases, Gerència de serveis d’Espais Naturals. Diputació de Barcelona

La sessió serà conduïda per Josep Báguena. Servei d’Urbanisme. Diputació de Barcelona 

Inscripcions i programa

Les inscripcions es realitzaran mitjançant l’aplicatiu Gestforma, i la confirmació de la inscripció per part de la Diputació de Barcelona es farà per correu electrònic. Per motius logístics i de dinàmica de la sessió el nombre de places és limitat. Les sol·licituds seran ateses considerant l'adequació del perfil dels demandants i l'ordre de presentació de les sol·licituds. Per afavorir la participació del màxim d’assistents es podrà limitar l’assistència al curs a una persona per ens local. L’organització es reserva el dret a fer canvis en la programació establerta. Es requereix validació/autorització a Gestforma de la persona Responsable Municipal de Formació a cada ens públic.

Podeu fer efectives les vostres inscripcions fins al dia 1 d’abril mitjançant el següent enllaç.

Certificat d’assistència

Haver assistit a la sessió.