01/07/2022 15:32 h.
Informe final sobre el reptes dels ODS a Manresa
Elaborat amb la participació de la ciutadania i els agents locals
Font: Ajuntament de Manresa
L’Ajuntament de Manresa, conscient de la importància de la implicació ciutadana en l’assoliment dels ODS a escala local, ha dut a terme accions i campanyes adreçades a informar, sensibilitzar i donar veu als agents locals, la ciutadania i el personal municipal per configurar l’Agenda 2030 de la ciutat, que han comptat amb el suport econòmic de la Diputació de Barcelona.
Arran d’aquest procés participatiu, l’Ajuntament ha publicat el document “Els reptes del desenvolupament sostenible a Manresa. Informe final” que inclou la situació actual i l’alineament de les polítiques municipals amb els objectius globals. El document identifica les fites locals per assolir-los i els actors implicats per implementar i avaluar l’estratègia de sostenibilitat de la ciutat per als pròxims anys. L’informe final incorpora un apartat de micròfon obert on es recullen les veus de la ciutadania.
El procés participatiu es va engegar a finals de 2019, després que l’equip tècnic municipal ja hagués publicat un primer esborrany, que descrivia la situació de Manresa respecte cadascun dels ODS, i un segon informe, treballat de forma transversal amb les diverses regidories i el personal tècnic municipal, que es va presentar com a base per a encetar el procés de participació. La pandèmia va fer allargar els terminis previstos però, finalment, a mitjans de 2021 es va tancar el procés participatiu i, a partir d’aquí, l’Ajuntament ha elaborat l’informe final, que inclou 175 fites locals i exemples d’aportacions ciutadanes per a cada ODS. També conté una novetat important: la incorporació de l’ODS 18, dedicat a la Cultura, arran del coneixement d’altres experiències com la del govern d’Estònia. I és que, que durant el procés d’alineament i priorització de reptes, es va detectar la necessitat de tractar aquesta qüestió de forma diferenciada de la resta d’objectius.
L’Informe consta de quatre blocs: Introducció, Participació ciutadana, Descripció dels 17+1 ODS a Manresa, i Grau de localització dels ODS.
La Manresa del 2030
Els resultats del procés participatiu van mostrar que els objectius de sostenibilitat que els agents i ciutadans i ciutadanes consideren prioritaris per a l’Agenda 2030 local són: la fi de la pobresa (ODS 1), l’educació de qualitat (ODS 4), el treball decent i el creixement econòmic (ODS 8), ciutats i comunitats sostenibles (ODS 11) i l’acció climàtica (ODS 13). D’aquests, es van identificar els reptes més rellevants a abordar a curt i mitjà termini i la ciutadania va considerar prioritari el fet que no hi hagi cap persona sense un sostre digne ni un subministrament de serveis bàsics eficaç (ODS 1), mentre que els agents locals van destacar el foment de les energies renovables a Manresa (ODS 7).
Propers passos
L’Ajuntament de Manresa ha establert una aliança amb altres ciutats europees a través de la xarxa URBACT Global Goals for Cities per als pròxims anys, que rep el finançament dels fons FEDER. Dins aquest projecte, s’ha constituït un Grup Local URBACT d’agents locals dels àmbits ambiental, social i econòmic, que tindrà l’objectiu de tirar endavant l’Agenda 2030 amb la complicitat de tots els actors locals i internacionals implicats. L’Agenda contindrà la visió i missió de la Manresa futura i les 30 accions transformadores pel 2030, de forma més detallada.