05/11/2021 10:29 h.
Núria Parlon participa a la jornada L'Agenda 2030 en l'acció dels Governs Locals
«L'Agenda 2030 és una oportunitat per innovar en les polítiques públiques, buscar consensos, cocrear i incidir també en tots els col·lectius ciutadans, incorporant els joves, les dones, la gent gran o les persones amb discapacitat, així com els sectors econòmics emergents que lideraran el desenvolupament econòmic del futur». Ho ha afirmat aquesta tarda la Vicepresidenta quarta de la Diputació de Barcelona i Diputada de Polítiques de Participació, Agenda 2030 i ODS, Núria Parlon, durant la seva intervenció al panell Oportunitats de l'Agenda 2030 com a eix de les polítiques locals en el marc de la jornada L'Agenda 2030 en l'acció dels Governs Locals que té lloc avui a Burgos. La jornada s’inscriu en la II Assemblea de la Xarxa d'Entitats Locals per a l'Agenda 2030 impulsada per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies d’Espanya (FEMP) i a la qual assisteix Núria Parlon com a representant de la Diputació de Barcelona, fins demà divendres 5 de novembre.
Núria Parlon ha recordat que la Diputació de Barcelona realitza una doble tasca en relació a l’Agenda2030: «D’una banda, i com a Corporació, a través de polítiques públiques innovadores alineant el seu pla d’acció als ODS, via els pressupostos públics o els projectes palanca o transformadors que donen forma a aquesta Agenda2030; i de l’altra, a través de l’acompanyament als municipis - via el pla de concertació - per finançar les iniciatives locals relacionades amb l’Agenda2030».
En la seva intervenció la Vicepresidenta quarta també ha posat en valor el recentment aprovat Pla EstrategiA2030, que estableix un full de ruta per impulsar l’Agenda 2030, tant dins de la corporació com en relació als ens locals de la província de Barcelona, així com el VISOR2030, per a la consulta d’indicadors de base municipal sobre la realitat social, econòmica i ambiental dels municipis en clau Agenda 2030. Parlon ha recordat que els experts estimen que el 65% de les 169 metes que componen els 17 ODS depenen de la participació dels governs locals i regionals.
Núria Parlon ha assenyalat també la necessitat d’apoderar la població per fomentar una ciutadania sensibilitzada amb l’Agenda 2030 que contribueixi als ODS del seu territori. En aquest sentit Parlon ha assenyalat la necessitat que el compromís amb l’Agenda2030 traspassi l’àmbit de gestió dels propis ajuntaments i es reflecteixi en la ciutadania, a través de la participació: «Si parlem de l’Agenda2030 com una ocasió per a plantejar polítiques innovadores, la ciutadania ha de conèixer-la i ser-ne co-partícip».
Parlon ha recalcat el compromís de la Diputació de Barcelona, una institució bicentenària que integra 311 municipis al servei de 5 5 milions de persones, per afavorir el desenvolupament sostenible del territori en l’actual marc d’emergència climàtica, d’acord amb la Nova Agenda Urbana i els ODS. Ha recordat que la Corporació ofereix un conjunt de recursos dirigits a fomentar la implementació de l'Agenda 2030 al territori, a través del suport econòmic, tècnic i de formació, atenent a la diversitat territorial dels municipis de la província de Barcelona. Com a exemples, Parlon ha esmentat el finançament de més de 35 projectes d’alineació amb els ODS, el suport tècnic a prop de 50 de projectes, l’impuls d’una xarxa d’intercanvi d’experiències (XarxA2030) o la generació de recursos, guies i altres materials d’interès per als ens locals.
La Diputació de Barcelona és un dels primers governs locals en integrar els ODS de l’Agenda 2030 a la seva estratègia de govern. La Xarxa d'Entitats Locals per a l'Agenda 2030 de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies d’Espanya (FEMP) és un espai comú on els ajuntaments i les diputacions disposen d’eines necessàries i espais d’interrelació i cooperació per posar en marxa les mesures necessàries per implementar l'Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible al territori.