Clau de pas

Clau de pas

Municipi:

Comarca d'Osona

Ens impulsor: Consell Comarcal d’Osona

Contacte: osona@oficinajove.cat

Més informació de l'experiència


Descargar fitxa

 

Clau de Pas és un projecte dirigit a joves de 18 a 25 anys amb títol de l’ESO i en situació d’abandonament escolar prematur.

Està centrat en la reincorporació educativa dels joves a través de cicles formatius al sector del metall-mecànic o de mecanització.

Tot això permet una formació “dual”, és a dir, aprenent i treballant al mateix temps. Busca obrir pas a una continuïtat educativa dels participants amb el cicle formatiu mitjà i superior.

Objectius

Clau de Pas té com a objectius fomentar que el retorn dels joves al sistema educatiu finalitzada l’ESO perquè es matriculin al cicle de grau mitjà de fabricació mecànica i mecatrònica en modalitat dual, prioritzar molt la tornada al sistema educatiu, crear una nova via formativa cap a l’FP en alternança amb el sector de la fabricació mecànica i mecatrònica, i generar unes condicions d’inserció laboral de qualitat encaixant les demandes de perfils professionals realitzades per les empreses per a aquest projecte i definint una formació a mida amb els agents formatius del territori.

Persones destinatàries

S’adreça a joves majors d’edat que han abandonat la formació professional o que un cop obtingut el graduat de l’ESO s’han desvinculat del sistema educatiu i necessiten un acompanyament en la transició al món laboral i una millora en la formació per capacitar-ne la inserció.

Metodologia

És molt pràctica i activa, i implica el desenvolupament de diferents actuacions: sessions de formació pràctiques i competencials, aprenentatge basat en projectes mitjançant la realització d’un repte que permeti treballar en grup i la millora de competències transversals, i acompanyament i orientació personalitzada per part del tutor.

S’intenta incentivar la mentoria educativa individual mitjançant la participació de personal educatiu o treballadors de les empreses del sector. També es realitzen pràctiques no laborals per conèixer de primera mà el món empresarial i el sector professional en el què s’estan formant.

Fases

Abans del projecte, es fa una prospecció sobre la situació formativa i laboral dels sectors que proporcionen continuïtat educativa i sortida professional, mitjançant una comissió pedagògica del sector metall-mecànic.

Una vegada la formació està planificada, la seva implementació consta de diverses fases:  

  • Difusió i selecció dels candidats (juny-juliol). Se seleccionen participants a través de punts joves, serveis locals d’ocupació i les bases de dades.
  • Inscripcions i acollida (setembre).
  • Inici dels mòduls formatius (octubre).
  • Finalització del projecte i acompanyament a la transició (abril), coincidint amb el procés de preinscripció de cara al curs següent. 

Recursos humans

Tres educadors i personal tècnic de suport per a la realització dels continguts de la formació i el suport administratiu.

Recursos materials i espais

Aules i tallers a Creacció i els instituts aptes per a la realització dels mòduls formatius transversals i professionalitzadors tècnics, a més del material necessari per impartir la formació.

Cost i fonts de finançament

Cost: 31.200 €

Punts forts

  • Les tutories intensives amb els joves es valoren molt positivament.
  • La formació dels participants al voltant d’una professió més que d’un currículum.
  • La feina conjunta amb les empreses.
  • La valoració positiva de poder engegar el desig pel “saber” i la motivació per la continuïtat formativa.

Punts de millora

  • El treball amb les famílies per implicar-les.
  • No acaba de funcionar del tot la formació als instituts.
  • El pilotatge en situació de pandèmia ha dificultat la valoració dels resultats.
  • Moltes persones volen adherir-se a aquest projecte, però no tothom està interessat en el sector específic que es treballa.
  • Diversificar l’oferta formativa per incloure sector menys masculinitzats.
  • Ampliar l’oferta a joves a partir de de16 anys.