Xarxa Terrassa Orienta

Xarxa Terrassa Orienta

Municipi: Terrassa

Ens impulsor: Consell de la Formació Professional

Contacte: orientacioiformacioprofessional@terrassa.cat

Més informació de l'experiència


Descargar fitxa

 

La xarxa Terrassa Orienta és un espai de trobada entre els diferents agents que duen a terme serveis d’orientació per intercanviar bones pràctiques i metodologies i tenir espais de debats i d’autoformació pels orientadors. L’objectiu principal és treballar per crear un model d’orientació de ciutat.

Objectius

Els objectius específics són identificar serveis i recursos d’orientació, promoure el coneixement i l’intercanvi de bones pràctiques entre els punts i professionals de l’orientació, acordar una definició, criteris i model d’orientació comú, definir actuacions en xarxa per a la millora de l’orientació i mantenir el document en revisió per part d’una comissió que el mantindrà actualitzat.

Persones destinatàries

Està destinada als serveis i professionals que es dediquen a l’orientació, en concret setanta participants que formen part de les entitats, els centres educatius i/o els serveis de l’administració pública.

Metodologia

Terrassa Orienta es posa en marxa mitjançant sessions en grups de treball en què participen entitats, centres educatius i serveis de l’administració pública. Aquestes sessions són dinàmiques i participatives, i inclouen sessions de formació amb personal extern i contractat o intercanvi de bones pràctiques.

S’implementa una perspectiva metodològica basada en l’orientació centrada en la persona, el lliurament d’informació i recursos a nivell d’itineraris formatius i de mercat laboral i la valoració de l’FP com una opció d’èxit equiparable al batxillerat.

Fases

L’any 2017 es van realitzar quatre sessions amb personal tècnic de diferents àrees de l’Ajuntament de Terrassa que tenen a veure amb l’orientació, amb el suport tècnic de la Diputació i l’acompanyament metodològic de la cooperativa Nusos.

El 2018 es va crear la xarxa pròpiament, amb la realització de dues sessions de treball en què es van incloure professionals dels centres educatius, serveis públics i entitats. En aquestes dues sessions es va fer una detecció dels agents i un mapeig de recursos d’orientació, i es van establir les bases conceptuals per consensuar una visió compartida des dels grups de treball. A més, es va realitzar una formació en orientació de setanta-dues hores per al personal tècnic municipal.

L’any 2019 es van celebrar tres sessions per a la presentació dels recursos d’orientació existents al territori des dels àmbits de les entitats, centres educatius i administració pública. Posteriorment, es va dur a terme dues reunions del grup de treball que elabora les Bases per a l’Acord Terrassa Orienta.

El 2020 es va celebrar la Fira Terrassa Tria Futur i es va elaborar l’acord Terrassa Orienta, que va ser aprovat al Ple Municipal a principis de 2021.

Recursos humans

Una coordinadora i dues tècniques d’educació.

Recursos materials i espais

Ordinadors i sales polivalents per a les trobades dels grups de treball.

Cost i fonts de finançament

Es finança a càrrec del pressupost municipal.

Punts forts

  • Tots els agents implicats treballen amb molt entusiasme.
  • El treball en xarxa des de tres potes que té en compte la xarxa, els serveis de l’administració pública, els centres educatius i les entitats.

Punts de millora

  • És difícil tenir indicadors concrets de la transferència del que passa a la xarxa a cada espai de treball.
  • Encara no hi ha un model únic i comú d’orientació al municipi.
  • És difícil portar a la pràctica tot el que es treballa i crear un protocol únic que doni resposta a totes les necessitats i casuístiques tenint en compte l’enfocament centrat en la persona.