31/10/2019 16:55 h.
Fem costat al nostre teixit industrial i als seus treballadors i treballadores
Cridem a treballar conjuntament i a presentar iniciatives a les institucions en aquest sentit.
La multinacional Prysmian de producció de cablejat especialitzat, amb plantes a Manlleu i Montcada i Reixach, va presentar fa unes setmanes un expedient de tancament per finalitzar la seva activitat a Catalunya, deixant al carrer prop de 500 treballadors i treballadores. La decisió de Prysmian se suma a la presentació de diversos Expedients de Regulació d’Ocupació els darrers anys a altres empreses del nostre entorn, majoritàriament de sectors com el metall o l’automòbil.
A l’impacte territorial de les deslocalitzacions, que malmeten el teixit industrial del nostre país i amenacen en convertir Catalunya en un territori de serveis, s’afegeix la generació de situacions de vulnerabilitat per a moltes famílies que viuen directament o indirectament d’aquestes empreses i el desequilibri i la insostenibilitat als territoris que abandonen.
En aquest sentit, cal treballar des de les institucions públiques per revertir aquestes situacions i és per això que els i les socialistes hem donat suport a la moció presentada per En Comú Guanyem, que ha estat aprovada per unanimitat, en què es rebutja la decisió de l’empresa Prysmian, es dona suport a l’impuls d’una estratègia de concertació social territorialitzada per enfortir i defensar la nostra indústria, i es demana al Govern català que executi el Pacte Més Indústria i el doti pressupostàriament.
"No podem acceptar que, com ha recordat la portaveu del Grup Socialista a la Diputació de Barcelona, Pilar Díaz, l’empresa prengui aquesta decisió per una qüestió de números, sense cap mena d’ètica, malgrat tenir una empresa, una activitat econòmica i un teixit industrial que funciona i és sostenible”. Davant d’aquestes decisions, “el que cal és treballar conjuntament i presentar mocions com aquesta i com la resolució, en aquest mateix sentit, que sembla que també s’aprovarà per unanimitat el 12 de novembre al Parlament de Catalunya”.
Pel que fa a les altres mocions presentades, des del Grup Socialista hem demanat a Ciutadans la retirada de la seva moció de condemna a la violència amb l’objectiu de cercar un text consensuat amb tots els grups, ja que entenem que tots els diputats i les diputades d’aquesta corporació estem compromesos amb la cultura de la pau i la condemna de la violència, però la nostra petició no ha estat acceptada. I d’altra banda, s’ha presentat una altra moció relativa als incompliments de la Generalitat amb els ens locals. En aquest punt, la nostra portaveu ha apuntat que “si bé els darrers anys hi ha hagut una disminució de la despesa social -parlem de les llistes d'espera en salut, les taxes universitàries més cares d'Europa o el finançament de 0€ a l’educació 0-3, i també les sentències que obliguen la Generalitat a fer front a les despeses assumides per molts ajuntaments-, aquesta moció és instrumental i oportunista” i ha recordat que "vam perdre l'oportunitat que ens oferien els 2.200M€ per a Catalunya compromesos en els darrers Pressupostos Generals de l’Estat”. Cap de les dues mocions ha estat aprovada.
Aquest Ple ha començat amb la lectura d’una declaració institucional de suport a les persones afectades pels aiguats del dia 22 d‘octubre, en la qual també s’ha posat de manifest la solidaritat d’aquesta institució així com la necessitat d’emprendre les accions necessàries per donar resposta a la crisi climàtica. I en finalitzar, s’ha celebrat una Junta General Extraordinària de la XAL, en què s’ha nomenat els nous membres del Consell d’Administració. Per part del Grup Socialista a la Diputació han estat nomenats Jaume Collboni, Pilar Díaz, Núria Parlon i Lluís Garriga.
Documentació
- Declaració institucional de suport a les persones afectades pels aiguats del 22 d'octubre