30/06/2021 15:13 h.
La Conferència sobre el Futur d'Europa és una oportunitat única per fer valer el lideratge, la visió i les necessitats dels ens locals europeus en el camí de la reconstrucció i el futur de la Unió
En el Ple de juny, els i les socialistes de la Diputació de Barcelona hem donat suport a dues mocions que insten a la implementació d’un pla de cobertes fotovoltaiques a la demarcació de Barcelona i al reconeixement públic del dol perinatal, gestacional i neonatal.
El Ple de la Diputació de Barcelona del mes de juny ha començat amb la lectura de la Declaració institucional en relació amb la Conferència sobre el Futur d'Europa al món local, a càrrec del vicepresident primer i diputat socialista Jaume Collboni, en què la Corporació es compromet, entre altres, a participar-hi per tal de tractar els desafiaments socials més urgents revelats per la pandèmia, i aconseguir així un efecte multiplicador dels esforços per a la reconstrucció, i a facilitar els recursos necessaris als ajuntaments de la província per fomentar la participació de la ciutadania en diàlegs i sessions locals en el marc d’aquest espai.
Un espai que neix com un dels grans projectes de la Comissió Europea i el Parlament Europeu, amb l’objectiu d’analitzar l’esdevenir a mitjà i llarg termini de la Unió Europea, i esdevé una oportunitat única per fer-ho des d’una mirada basada en el diàleg amb els Estats, les regions i els municipis. És per això que la Diputació insta també el Govern català a facilitar recursos als municipis i les entitats civils europees per organitzar sessions de ciutadania, així com a les institucions europees per ajudar els ens locals europeus en aquest sentit, fent valer el seu lideratge, visió i necessitats, i perquè les conclusions assolides des del món local siguin recollides i les propostes finals debatudes i, si escau, aprovades per part de totes les institucions de la Unió.
Seguidament s’ha donat lectura a la Declaració institucional amb motiu del Dia per a l’alliberament LGTBI, que se celebra el 28 de juny, en què la Diputació dona suport i fa pròpies les reivindicacions que el Consell Nacional LGBTI fa públiques en el seu manifest, i assumeix el compromís de visibilitzar aquesta data i mantenir, la resta de l’any, el compromís amb el dret a ser, vestir-se, expressar-se i estimar com cadascú vulgui, amb tots els drets i tot l’orgull, i participar en la campanya Fem els cims dels Drets LGBTI. I per últim, en aquest Ple també s’ha expressat el profund malestar i preocupació de la Diputació pel degoteig constant de feminicidis, l’increment de totes les formes de violència masclista i especialment la seva incidència entre les persones més joves. En una Declaració institucional de rebuig a la violència masclista, la Corporació manifesta el seu suport als moviments feministes que lluiten contra aquesta xacra i se suma com a institució a les convocatòries i accions que s’organitzin, alhora que es compromet, a partir de l’aprovació dels pressupostos 2022, a incrementar els recursos i les dotacions pressupostàries destinades a polítiques feministes i a la lluita contra les violències masclistes. A més, insta el Govern català a impulsar totes les polítiques integrals de prevenció i lluita contra totes les formes i manifestacions d’aquestes violències, d'acord amb la Llei 17/2020, i a incrementar els recursos i les dotacions pressupostàries en aquest sentit.
En la part referent al seguiment i control de la Gestió Corporativa, des del Grup Socialista hem votat en contra de la moció presentada pel grup TxT amb suport del grup d’ERC, relativa a l’estabilització dels empleats i empleades públiques interines de llarga durada, que finalment ha estat rebutjada. Reconeixem que aquest és un tema que ens preocupa i sobre el qual cal trobar una solució, però, com ha recordat la nostra portaveu, Pilar Díaz, “en cap cas podem dir, tal com s’ha dit, que aquesta és una problemàtica exclusiva de la Diputació de Barcelona”, fent esment que la sentència del Tribunal de Justícia Europeu ve per uns casos concrets que es van donar a Madrid en l’àmbit de la Salut. “S’ha de donar resposta, però cal fer-ho d’acord amb el que estableixi el legislador, que està treballant en aquests moments, i amb el que s’estableixi des de la jurisprudència”, ha asseverat.
La portaveu socialista ha fet al·lusió també al fet que en els darrers temps no s’ha tingut l’oportunitat de treure places ni ordenar el nostre Pla d’Actuació en Matèria d’Ocupació (PAMO) i s’ha sumat a les veus que han apuntat que no és el millor moment per portar aquesta moció al Ple quan s’hi està treballant. Díaz ha posat de manifest que “és molt important fer les interpretacions correctes de les sentències”, apuntat que si bé la sentència ens diu que la concatenació de nomenaments és contrària al dret europeu, també ens diu que l’aplicació de la directiva europea no es deriva en una transformació dels interins ni en el dret a percebre indemnitzacions, i que estem parlant de personal laboral. “En aquesta moció se’ns demanen coses contràries a les sentències i en cap cas hauríem de frenar tot el que ens porti a reduir la temporalitat”. Díaz ha instat la resta de grups a seure i parlar amb tranquil·litat d’aquesta qüestió, tot apostant per “continuar treballant amb la representació sindical per dotar els acords de la necessària seguretat jurídica”.
D’altra banda, els i les socialistes a la Diputació ens hem abstingut en la moció presentada pel Grup de Ciutadans sobre els ajuts a les polítiques municipals de joventut en matèria laboral i professional. Com ha exposat la nostra portaveu “és una moció benintencionada i sobre un tema que ens preocupa, però hem de tenir en compte que no comencem de zero i que cal mirar el passat i també el present d’allò que s’està fent”. En aquest sentit, Pilar Díaz ha recordat que “des de la Diputació treballem en el marc del Pla Nacional de Joventut de Catalunya, alineats amb els governs municipals i el Govern català, també per fomentar els plans locals de joventut”. Díaz ha volgut recordar la gran tasca que està fent la Diputació en aquest sentit, aportant recursos econòmics per facilitar-ne el foment dins del seu catàleg de serveis i amb projectes transformadors com el projecte Noves oportunitats educatives 4.10 , i ha apuntat que aquest 2021 el 97,5% de les sol·licituds a plans locals han estat estimades, un percentatge per sobre del percentatge dels darrers exercicis. Per acabar la seva intervenció, la portaveu socialista ha subratllat que “està bé fer coses a favor d’un jovent que té dificultats, especialment per la situació de la pandèmia, però també cal donar suport a altres iniciatives que faciliten la vida dels i les joves en altres àmbits”, recordant per exemple que fins fa ben poc estudiar medicina a la UB costava el triple a fer-ho a la Sorbonne de París o a Sevilla.
Respecte a la moció presentada per part del grup d’ECG per la implementació d’un pla de cobertes fotovoltaiques a la demarcació de Barcelona, des del Grup Socialista hi hem votat a favor. Valorem molt positivament aquesta moció atès que "és un objectiu coincident amb una de les prioritats del Govern de la Diputació i està recollit en el Pla Anual de Mandat (PAM), alhora que està alineat amb les prioritats de la Comissió Europea i l’Agenda 2030". Pilar Díaz ha recordat que demà la Diputació presentarà les propostes d’adaptació als nous objectius de reducció d’emissions i neutralitat climàtica, en el marc del Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia. Per acabar, amb relació al tercer punt de la moció que insta la Generalitat a modificar el Decret Llei 16/2019, de mesures urgents per a l'emergència climàtica i l'impuls a les energies renovable, la portaveu socialista ha fet esment a l’acord entre ERC i la CUP per una moratòria dels grans projectes renovables i ha instat la Generalitat a adequar la legislació vigent i a l’elaboració del Planejament Sectorial.
Finalment, també hem votat a favor de la moció presentada per ERC per al reconeixement públic del dol perinatal, gestacional i neonatal. Entenem que aquest és un tema important i en aquesta necessitat de conscienciació i visibilització, al costat dels actes públics o de la identificació d’espais en els cementiris, “és clau també treballar per l’atenció i recuperació de les mares i de les famílies”, ha apuntat Pilar Díaz, qui també ha recordat que la pèrdua d’un fill o fill sempre és terrible tingui l’edat que tingui.
“Darrere d’aquestes famílies hi ha persones que pateixen molt i és important reconèixer el seu dol i assegurar equips especialitzats que els acompanyin”, ha insistit. Per això “donarem suport als municipis per fer el que toca, però també hi ha una feina que no és només de la Diputació i els ajuntaments per donar suport a aquestes unitats especialitzades arreu del país i que també és cabdal”.
- Declaració institucional en relació amb la Conferència sobre el Futur d'Europa al món local
- Declaració institucional amb motiu del Dia per a l'alliberament LGTBI
- Declaració institucional de rebuig a la violència masclista