21/03/2020 13:00 h.
Núria Marin: "Volem contribuir a l’autoprotecció de tot el personal que realitza un servei essencial tant a la Diputació de Barcelona com als ajuntaments"
La Diputació vol assegurar la prestació dels serveis essencials bàsics amb les màximes garanties possibles.
La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, ha reiterat, aquest matí, la voluntat de la corporació en «contribuir a l’autoprotecció de tot aquest personal que té un contacte amb els ciutadans i les ciutadanes». Ho ha fet en un entrevista a La Xarxa on ha recordat que la Diputació ha comprat de 100.000 mascaretes de protecció KN95 (FFP2) i 16.800 granotes de protecció, davant l'escassetat d'aquest material. A més, la pròpia corporació ja ha avançat als centres Respir 800 guants, més d’un centenar de mascaretes i una cinquantena de bates de un sol ús que hi havia al Laboratori de Conservació Preventiva i Restauració de la Diputació.
Marín ha justificat aquesta important comanda «per protegir no només el personal que està realitzant serveis mínims a la Diputació de Barcelona, sinó també als ajuntaments» i ha afegit que cal protegir aquests empleats «perquè, sens dubte, si es contaminen, ens quedaríem sense aquests serveis que són essencials».
Durant l’entrevista, la presidenta de la Diputació ha recalcat que «són moltes les actuacions que tenim previstes, que de fet ja hem realitzat» i, en aquesta línia, ha explicat que la corporació està treballant en una nova compra, incorporant altres materials com ara guants, ulleres i mitjans de detecció ràpida del COVID-19. Això permetrà, alhora, controlar que tot el personal que es dedica als serveis essencials no estiguin contaminats i preservar el conjunt del personal de les administracions locals.
Per a Marín, aquestes accions s’alineen amb les que ja han pres les altres administracions i han de permetre «poder continuar oferint els nostres serveis amb la màxima protecció possible», amb mesures com l’aplicació del teletreball.
Kits d’autoprotecció
El material d’autoprotecció que ha comprat la Diputació de Barcelona, i que ja estarà disponible la setmana vinent, s’oferirà així als serveis bàsics que presta la corporació, sobretot al Centre Residencial RESPIR per a estades temporals de gent gran i a les unitats mòbils del Servei Local de Teleassistència, així com als ajuntaments per a què el distribueixin entre els i les professionals dels serveis essencials com són la policia local, serveis d’atenció domiciliària i brigades de neteja, entre d’altres, que necessitin dotar-se de material EPI (Equips de Protecció Individual) perquè puguin continuar amb la prestació ordinària de serveis bàsics per a la ciutadania.
40 llits del centre Respir i més suport a la teleassistència
La presidenta de la Diputació, Núria Marín, ha recordat també que la corporació ha posat a disposició de la conselleria de Salut 40 llits ubicats als centres Respir que la Diputació gestiona a la ciutat de Barcelona. Així, la corporació continua posant els seus serveis a disposició de les autoritats sanitàries per tal de fer front al COVID-19. Aquest oferiment se suma a tot el conjunt d’accions que està impulsant la Diputació per tal de contenir, en la mesura del possible, la propagació del virus i pal·liar els efectes de la pandèmia.
D’altra banda, Marín ha posat l’accent en el Servei Local de Teleassistència (SLT) de la Diputació de Barcelona que, tot i ja atendre 90.000 persones de la província, ha activat una línia d’atenció 900 excepcional per atendre 2.000 persones grans que actualment no tenen aquest servei.
Del SLT ha manifestat que «tenim un servei de teleassistència modèlic al conjunt de l’Estat» i que la línia d’atenció 900 «és un servei que va destinat a una població de risc», un suport a aquest segment de la població que «hem reforçat i continuarem reforçant en els propers dies i setmanes».
Pel que fa concretament a la Conca d’Òdena, Marín ha destacat que «som els primers en reaccionar i estar al costat dels ciutadans» i que, per aquest motiu, «estem treballant en aquest territori d’una forma molt intensa».
Cal recordar que la nova línia 900 es dirigeix principalment a persones d’edat avançada i majoritàriament amb malalties cròniques de base, factors que s’associen a un major risc de presentar complicacions greus en cas d’infecció pel COVID-19. Per això, des de l’inici d’aquesta pandèmia, l'SLT ha intensificat la seva atenció, fent un esforç extraordinari de professionals, tant a la central de recepció de trucades com a les 29 unitats mòbils distribuïdes per tot el territori de la província, que garanteixen una atenció durant les 24 hores.
És un servei totalment gratuït tant per a les persones usuàries com per als ajuntaments i estarà en funcionament mentre la situació d’excepcionalitat ho requereixi.