02/07/2021 10:00 h.
Sant Boi destina 1 milió € a un pla de xoc per atendre les necessitats d'adolescents i joves en la pospandèmia
Eñ Pla de Xoc d'Adolescència de Sant Boi compta amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, l'Àrea Metropolitana de Barcelona i la Generalitat de Catalunya
L'Ajuntament de Sant Boi destinarà 1 milió d'euros a desenvolupar un Pla de Xoc per atendre a la ciutat les necessitats emocionals i socials de la població adolescent i jove d'entre 12 i 18 anys, un dels sectors més afectats per les conseqüències de la pandèmia.
Can Massallera ha acollit aquest dijous, dia 1 de juliol, l' acte públic de signatura del Pla de Xoc d'Adolescència de Sant Boi, que compta amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, l'Àrea Metropolitana de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.
L'han signat també set entitats juvenils de la ciutat que treballen en projectes socials i d'oci i lleure amb adolescents i joves i que han participat activament en el procés d'elaboració del pla: Grup de Joves Xivarri, Esplai Arrels, AEG Sant Ramon Nonat, Fundació Marianao, PES Salesians-Centre Obert Don Bosco, Centre Obert Lola Anglada i Centre Obert Gingko-Iniciatives Solidàries.
L'alcaldessa, Lluïsa Moret , ha dit durant l'acte de presentació que " els i les adolescents han de tenir un paper protagonista en les polítiques que els afecten directament". "Volem posar en el centre", ha afegit, "una etapa de la vida molt important en què es prenen decisions de gran transcendència"..
Sis adolescents de la ciutat han compartit amb el públic assistent les experiències viscudes durant la pandèmia , destacant aspectes com l'impacte emocional del confinament, l'afectació als estudis, sentiments d'incertesa, angoixa i nerviosisme, i aspectes positius com la posibilitat de tenir més temps per reflexionar.
A l'acte també han intervingut la coordinadora de l'Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, Teresa Llorens; el secretari d'Infància, Adolescència i Joventut de la Generalitat de Catalunya, Aleix Serra, i la vicepresidenta de Desenvolupament Social i Econòmic de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, Montserrat Ballarín, a més del conseller delegat de la Fundació Agbar , Felipe Campos.
Joves que atenen joves
Per dur a terme aquest pla de xoc, l'Ajuntament està contractant persones joves de la ciutat que s'encarreguen de la prestació dels diferents serveis. Així es genera nova ocupació juvenil i alhora es promou, gràcies a la relació entre iguals, un marc de confiança útil per millorar l'impacte de les diferents accions previstes.
S'han contractat psicòlegs/ogues per acompanyar adolescents i joves en risc, integradors/ores socials per facilitar la millora de les relacions de grup i afectives, agents de salut per promoure hàbits i conductes saludables i docents per a activitats de suport a l'estudi, entre d'altres.
Acompanyament psicològic i emocional
Un dels projectes més rellevants ofereix als instituts de la ciutat de cara al curs vinent un ampli càtàleg de cursos i tallers orientats a reforçar la gestió de les emocions (l'autoestima, el dol, l'abordatge del conflicte, les conductes autolesives…). Més de 100 adolescents participen ja aquest estiu en activitats vinculades a la gestió de les emocions.
A més, adolescents i joves de la ciutat poden demanar hora als serveis de l'Ajuntament per rebre atenció psicològica individualitzada, i les entitats vinculades a centres oberts també compten amb un servei d'assessorament i acompanyament. L'objectiu és abordar de forma integral a tota la ciutat, en espais formals i informals, la millora de la gestió de les emocions, tot identificant de forma anticipada adolescents i joves que puguin necessitar atenció especialitzada en salut mental.
Atenció socioeducativa a a peu de carrer
En el marc del pla de xoc, l'Ajuntament desenvolupa accions de suport psicològic i integració social a peu de carrer en punts de l'espai públic que s'han identificat com a llocs de reunió habituals dels joves, traslladant l'atenció a les seves necessitats als seus 'entorns-refugi' i apostant per convertir-los en espais de desenvolupament integral.
Un altre dels projectes previstos és la futura creació d'un nou espai públic a l'aire lliure per a la pràctica esportiva saludable, igualitària i accessible (que inclouria un circuit de parkour), dissenyat i construït per adolescents i joves de la ciutat d'acord amb els seus punts de vista, necessitats i interessos. Aquesta iniciativa comptarà amb el suport financer de la Fundació Aigües de Barcelona (Agbar).
Accés i ús de les tecnologies
El Pla de Xoc proposa així mateix accions per facilitar l'accés de les famílies amb adolescents a la tecnologia, indispensable per al seguiment de les classes i la realització de les tasques escolars, combatre la bretxa digital i prevenir un ús abusiu de les pantalles i d'Internet i alguns consums digitals inadequats