Cultura - 19/12/2016 12:56 h. - Susana Burgos

30è aniversari de la inauguració del Centre d’Estudis i Recursos Culturals, CERC

Tal dia com avui de 1986 es va inaugurar el Centre d'Estudis i Recursos Culturals (CERC) de la Diputació de Barcelona, dedicat a la cooperació amb els municipis  en tot allò relatiu a la formació, la informació i l'assessorament en matèria de polítiques i gestió de la cultura.

El CERC va ser inaugurat pel llavors president de la Diputació, Antoni Dalmau, el qual era acompanyat de dos alts funcionaris de la Unesco i del Consell d'Europa, Metz Kovac i Gabrielle Mazda.

En paraules de Dalmau, el CERC va néixer «per disposar d'apreciacions més acurades sobre la realitat cultural, per posar-les a disposició dels Ajuntaments i orientar amb major precisió l'ús de recursos; per afrontar la complexitat dels reptes culturals del país; per valorar l'acció cultural local i evidenciar la seva interdependència amb altres sectors de la vida col·lectiva, i per afavorir una represa de l'oferta creativa dels nostres artistes».

El CERC neix, així, en un context de consolidació dels serveis culturals als nous ajuntaments democràtics, com una eina supralocal orientada a recolzar, complementar i optimitzar els recursos  municipals dedicats a la cultura. 

La seva creació va canalitzar la potent oferta formativa i informativa endegada per la Diputació de Barcelona, amb iniciatives com la celebració de la primera edició d’Interacció al 1984 o l’apertura del Centre d’Informació i Documentació del CERC a l‘any 1987.

De la mà de l’Eduard Delgado, la tasca del CERC es va orientar tant a la reflexió, recerca i difusió de les polítiques culturals locals com a la qualificació dels  tècnics dels nous serveis locals de cultura, des d’una perspectiva basada en la vinculació al territori i a l’associacionisme cultural, i en el suport, la cooperació i l’assessorament als municipis.

Sis anys més tard, Roger Marcet va assumir la direcció del CERC, en un context de reformes i d’unificació de programes de cooperació cultural a la Diputació de Barcelona. El nomenament d’Eduard Miralles al càrrec a l’any 1996 va implicar la conversió d’Interacció en una inexcusable cita biennal de la cultura i dels seus teòrics i gestors, alhora que es van obrir noves xarxes d’informació i relació internacional. La direcció d’en Carles Prats a partir de 2004 va significar la consolidació definitiva de diferents aspectes del projecte del CERC i el desenvolupament de la plataforma virtual que permet la col·laboració i el treball en xarxa dels referents de la gestió cultural a l’àmbit local.

Trenta anys després el CERC continua recolzant les iniciatives, la gestió, la formació i la reflexió al voltant de les polítiques culturals als municipis, obrint-se alhora als reptes dels nous continguts, del treball en xarxa, de la innovació cultural i científica, i de la incorporació dels nous agents i actius de la cultura.

Impulsar noves plataformes i laboratoris de treball que facilitin noves pràctiques culturals i observatoris per a la reflexió de la cultura i la seva gestió a l’àmbit local, continua sent la tasca actual i futura del CERC.

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedemos las imágenes (vídeo y fotografías) a los medios de comunicación que quieran hacer uso de ellas, siempre y cuando se cite la fuente y exclusivamente para contextualizar esta noticia.