25/11/2024 14:14 h. - Dulce Valero

Compromís institucional per garantir espais lliures i segurs per a les dones

S’ha posat de manifest a l’acte unitari celebrat a la plaça Sant Jaume amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les dones, impulsat per la Generalitat, la Diputació i l’Ajuntament de Barcelona.

Les darreres dades recollides a Catalunya assenyalen que un 19,3% de les dones enquestades havien patit una agressió a l’espai públic, i un 2,6% al transports públic.

La Generalitat de Catalunya, les administracions supramunicipals i locals i les entitats municipalistes s’han compromès a “dedicar tots els esforços i recursos necessaris per garantir que els espais i les vides de les dones siguin lliures i segurs”.

Així ha quedat palès durant la lectura del manifest unitari que s’ha llegit avui a la plaça Sant Jaume durant l’acte institucional de commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, organitzat conjuntament per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona.

El president de la Generalitat, Salvador Illa; la presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, i l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, han encapçalat l’acte on s’ha guardat un minut de silenci abans de llegir el manifest.

Sota el lema ‘Volem espais lliures i segurs, volem la implicació de tothom’, el manifest unitari d’enguany ha volgut posar èmfasi en el fet que les violències masclistes a l’espai públic, incloent-hi també els equipaments, els comerços o els transports, “són una de les expressions més greus de la desigualtat de gènere i són una realitat que afecta les dones i noies dels nostres municipis, sovint invisibilitzada i normalitzada”.

Al manifest s’han recordat les darreres dades estadístiques sobre violència sexual, segons les quals un 19,3% de les enquestades a Catalunya van reportar que havien patit una agressió a l’espai públic, i un 2,6% al transport públic.

D’aquestes agressions, algunes són molt greus i penalitzades per la llei; i altre, en moltes ocasions, són situacions quotidianes, com ara mirades, gestos, xiulets, comentaris grollers, opinions sobre el físic o invasions del mateix espai físic i personal que “formen part d’un assetjament constant que les dones patim des de molt joves”.

Al manifest, les institucions polítiques del país es comprometen a abordar totes les formes de violència masclista, no només les que es donen a la intimitat sinó també als espais públics; posar els mitjans necessaris per erradicar les violències institucionals i actuar amb la diligència deguda des de les administracions; vetllar pel treball en xarxa entre tots els agents que intervenen davant les violències masclistes; potenciar les polítiques de prevenció i sensibilització i continuar impulsant els programes de masculinitat alternativa.

L’acte institucional amb motiu de la commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones ha comptat amb la presència, entre d’altres representants polítics, de la diputada de l’Àrea de Feminismes i Igualtat de la Diputació de Barcelona, Raquel Albiol.

Albiol ha recordat que 8 de cada 10 dones catalanes han patit alguna forma de violència masclista al llarg de la seva vida, i el 65,2% han patit alguna forma de violència sexual. Es tracta de la violència masclista més comuna que afecta encara amb més freqüència les joves.

Davant aquesta realitat, la diputada de Feminismes i Igualtat ha assegurat als mitjans de comunicació que “és importantíssim fer polítiques actives des de les administracions, però sense l’acompanyament de tota la ciutadania i la implicació de tothom, no podrem arribar a erradicar aquesta xacra que afecta a la meitat de la població”.

 

La Diputació de Barcelona fa una crida a fer xarxa contra les violències masclistes

‘Contra les violències masclistes, fem xarxa’ és el lema de la campanya que la Diputació de Barcelona ha posat en marxa enguany de cara a la commemoració del 25N, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones.

Amb aquesta acció, la corporació fa una crida al compromís de tothom i l’esforç de les associacions feministes i les institucions per fer xarxa i establir aliances en tots els àmbits, no només entre tots els agents i serveis públics que operen al territori, sinó també amb la ciutadania, amb les entitats i amb tots els sectors que tracten directament amb la ciutadania.

La campanya d’enguany se centra, a més, en la necessitat d’incorporar la interseccionalitat en l’abordatge de les violències masclistes, tenint en compte que els diferents eixos d’opressió com la raça, la classe social, l’orientació sexual, la diversitat funcional o l’edat, entre d’altres, es relacionen entre si i configuren formes concretes de discriminació i desigualtat.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 5 "Igualtat de gènere" i número 10 “Reducció de les desigualtats”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

 

Les autoritats, durant l'acte institucional celebrat a la plaça Sant Jaume amb motiu del 25N. Foto: Sergio Ramos / Diputació de Barcelona Durant l'acte, s'ha llegit el Manifest Institucional. Foto: Sergio Ramos / Diputació de Barcelona L'actuació musical a càrrec de la coral Sant Medir, ha tancat l'acte. Foto: Sergio Ramos / Diputació de Barcelona

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedemos las imágenes (vídeo y fotografías) a los medios de comunicación que quieran hacer uso de ellas, siempre y cuando se cite la fuente y exclusivamente para contextualizar esta noticia.