30/10/2024 09:30 h. - Núria Peláez

Galetes de ceps o botifarra de foie i ratafia, entre les propostes de la Xarxa de Productes de la Terra al Gastronomic Forum

  • 38 empreses de la xarxa impulsada per la Diputació de Barcelona mostraran les seves creacions a l’esdeveniment, del 4 al 6 de novembre a Fira de Barcelona.
  • Maridatge de formatges i cerveses o tastos d’embotits i dolços seran algunes de les propostes que hi oferiran.
  • En el marc de l’esdeveniment, la Diputació de Barcelona presentarà unes guies sobre requisits de seguretat alimentària i de consum a mercats setmanals i mercats municipals.

Les galetes de ceps de Casabella Natura (Berguedà); les croquetes gourmet de Marmitus (Argentona), amb gustos tan singulars com la pizza o la “ropa vieja”; o les botifarres de Casanovas Selecció (Terrassa), amb varietats com la botifarra de  foie i ratafia: aquests són alguns dels productes de la Xarxa de Productes de la Terra, impulsada per la Diputació de Barcelona, que participaran al Gastronomic Forum Barcelona.

Un any més, del 6 al 8 de novembre al recinte de Montjuïc de la Fira de Barcelona, la Xarxa de Productes de la Terra comptarà amb un espai propi on 38 productors mostraran als restauradors, professionals de l’hostaleria i públic general la cuina i productes de la província de Barcelona: vins, xocolates, cerveses, licors, formatges, embotits, cafès, croquetes, patés, vinagres i salses, anxoves, pollastre, carn, botifarra, mel, fruita torrada, sucs... tot fet per productors de casa i amb productes de proximitat. A més, hi haurà d’altres estands per a les empreses productores i per als membres de la Xarxa.

La Xarxa de Productes de la Terra, impulsada per la Diputació de Barcelona, agrupa més d’un miler d’empreses productores i elaboradores de productes alimentaris de qualitat de la demarcació de Barcelona. L’objectiu principal de la Xarxa és enfortir aquest teixit empresarial, per tal que les empreses siguin més competitives i sostenibles, i els territoris més atractius i de qualitat. La Xarxa ofereix les empreses membres formació i assessorament en l’àmbit de la gestió empresarial, processos productius, comercialització i distribució i experiència turística.

A més, la Xarxa de Productes de la Terra ha elaborat una llista de 55 productes singulars, que tenen unes característiques pròpies i excepcionals sovint arrelats a una comarca o territori molt concret. Alguns d’aquests productes també es podran trobar al Gastronomic Forum Barcelona.

 

Les empreses, per comarques

Les 38 empreses productores de la Xarxa de Productes de la Terra que participen al Gastronòmic Fòrum Barcelona 2024 són:

 

Alt Penedès:

  • Ca l'Estevet: Des del 1895 elaboren embotits exclusivament amb productes que respectin el medi ambient, amb ingredients de la terra, receptes creatives i productes de temporada. Aconsegueixen així una qualitat extraordinària mitjançant processos naturals.
  • Cervesa Espiga: A Sant Llorenç d'Hortons, dos biòlegs han donat visa a una cervesa diferent, natural i de proximitat, amb caràcter per gaudir-la a cada glop.
  • Quality Blends: Productor de Sant Pere Molanta que compra cafè a origen, on els caficultors obtenen un preu just a l’hora de vendre’l, i el torren de manera artesana i manual per tal d’obtenir el millor cafè d’especialitat.
  • Mallart Artesans: Des de fa més de 100 anys elabora de forma artesanal embotits i altres productes de xarcuteria des del seu obrador de La Llacuna. Productes curats, cuits, frescos i singulars, com el paté rústic de Gall del Penedès, guardonat als Premis Innoforum.
  • Masia Still: A Sant Pere de Riudebitlles elaboren vinagres a partir de raïm blanc ecològic del Penedès, amb doble fermentació. A més, incorporen infusions de productes boscans aromàtics elaborades al seu celler.

 

Bages:

  • Celler Mond Obert: Ubicat al Mas de Sant Iscle, al bell mig del Pla de Bages, des del juny de 2019, les seves varietats estrella són el Picapoll Blanc i el Gewürztraminer, varietat que els distingeix com a celler, ja que són l’únic celler que la cultiva de la D.O. Pla de Bages.
  • Cerveses La Pirata: A Súria produeixen una àmplia gamma de cerveses, entre les quals destaquen els estils més foscos i aquelles en les quals el protagonista és el llúpol.
  • Kin Pollastre!: Explotació familiar avícola on els animals viuen a l'aire lliure en un entorn entre camp oi bosc a Castellnou de Bages. El seu benestar és primordial, ja que és la base per oferir al consumidor la qualitat òptima.

 

Baix Llobregat:

  • La Luciérnaga: Elaboren pastisseria sense gluten i vegana, adaptant receptes tradicionals per tal d'arribar a tothom, sense gluten, sense lactosa, sense ou... però sense perdre el seu atractiu de gust, textura i aspecte.

 

Berguedà:

  • Agrobotiga La Cooperativa: La Cooperativa neix com agrobotiga el desembre del 2011 de la inquietud de dos joves ramaders de la comarca, de Cal Font de Sagàs i de la Vallnova d’Olvan, amb la intenció d’oferir als consumidors productes locals de màxima qualitat. Ofereixen carn de vedella, xai i porc.
  • Casabella Natura: Són especialistes en dos productes molt apreciats en el món gastronòmic, els ceps i les nyàmeres, aquestes de cultiu propi. Entre d’altres novetats presentaran a la fira galetes salades de ceps.
  • Cerveses Grenyut: Van començar el 2015, a Santpedor, amb la primera American pale Ale, Apa Santpe, i des de llavors, no han deixat d'evolucionar i ja tenen sis creacions diferents.
  • El Soler de Preixana: D'inici a final: crien els animals, porcs i vedells, que creixen al seu ritme, i distribueixen posteriorment la seva carn. El seu lema és que és un cercle ecològic: cada part del cercle té la seva importància i fa funcionar el conjunt. L'objectiu, oferir carn d'una qualitat excel·lent, gustosa, saludable i sostenible.
  • L'Aranyonet: Petita empresa familiar dedicada a l'elaboració de conserves vegetals, principalment fruites, tant silvestres (aranyons, mores, gerds...) com de conreu (pomes, taronges, préssecs...) seguint el procés tradicional i sense la utilització de cap mena d'additius.
  • La Bauma de les Deveses: Produeixen condiments i infusions de plantes aromàtiques i medicinals amb certificació ecològica, a més d'haver recuperat la vinya. També hi fan visites, tastos i tallers vinculats a la vinya i als horts on hi ha les plantes aromàtiques plantades.
  • L'Escairador: La història de l’Escairador comença fa uns 35 anys, quan van voler recuperar una menja única i molt especial de la seva infància: els cereals escairats. De fet, el blat de moro escairat, és producte singular de la Xarxa Productes de la Terra. A més, produeixen pasta artesana sense gluten: elaborada de la manera tradicional, només amb aigua i farina.
  • Mel de l'Avi Joan: Amb 16 anys, el 2012 el Sergi va decidir a seguir les passes del seu avi i va fundar La mel de l'avi Joan. Tot i la joventut, amb la Berta han tirat endavant el negoci i produeixen mel de romaní i de mil flors al Berguedà.
  • Salt del Colom: Salt del Colom és una casa de pagès on tota la família s’involucra en les tasques que s’hi realitzen. Des dels treballs de conrear la terra i la cria del bestiar fins a l’elaboració i distribució del producte final. Sense intermediaris, cultiven la terra, alimenten els ramats i distribueixen els aliments finals.

 

Lluçanès:

  • Albert Puig: Empresa de La Torre d’Oristà que amb conill, fa diverses elaboracions, com ara la llonganissa artesanal feta 100% amb carn de conill. L'any passat va rebre el premi Innoforum al projecte més innovador per la llonganissa de conill i a biodiversitat.
  • El Soler de n’Hug: Granja familiar de Prats de Lluçanès dedicada a l’agricultura i a la ramaderia. A la carnisseria El Taulell és on venen els productes carnis (xai, vedella i porc) i la llet de les vaques.
  • Impasto di Mamma: Petita empresa d’Olost que elabora, segons alguns experts de la comarca, la millor pizza artesana del Lluçanès.
  • Kibus Beer: Productor d'Olost que proposa fins a vuit tipus diferents de cervesa de forma compromesa amb el territori, ja que treballa amb ingredients de proximitat, i també amb l’entorn, perquè fa servir el blat forment, producte singular de la Xarxa Productes de la Terra.

 

Maresme:

  • Can Serrat: Des de l'any 1954, a Mataró, ofereixen porc, vedella, pollastre, xai, cabrit, embotits, plats precuinats... amb el pas dels anys han anat creixent i ja disposen de quatre botigues, a més de fer repartiment a domicili, arribant al Maresme i a Barcelona.
  • L'Anxoveta: Des de 1988, al Masnou, elaboren artesanament diferents tipus d'anxoves i seitó fresc curat en vinagre. Per fer-ho, busquen les millors pesques d'anxova del Cantàbric o d'altres llocs.
  • Licors Onalic: Projecte que neix a Montgat el 2008, tot i que té reminiscències italianes. Elaboren receptes pròpies, afegint més innovació per aconseguir un producte final més gastronòmic.
  • Marmitus: Des d’Argentona elaboren croquetes de tota mena: des de les típiques de carn d’olla, pernil, pollastre... a croquetes de dàtils amb bacó, pizza, sobrassada i codony o foie amb ceps.

 

Moianès:

  • Caterí Cuinant Formatges: Formatgeria artesana de Calders que ofereix formatges de cabra i de vaca producció pròpia i de proximitat. Elaboren els productes de manera tradicional, sense utilitzar processos mecanitzats.
  • Mas Vall Llosana: Petita explotació agrícola i ramadera de Castellterçol que compta amb tradició de més de 75 anys. Completen el cercle productiu, sembrant farratges i cereals que alimenten el bestiar. Ofereixen entrecots, hamburgueses, xurrasco, filet, estofat, carn picada...
  • Nous El Soler: Nous el Soler és un projecte de la família Bach Oller nascut l’any 2014 a partir de la voluntat de crear un cultiu ecològic, de proximitat i sostenible al Moianès.
  • Pastes la Moianesa: Amb més de 140 anys d'història, elaboren pasta tradicional, pasta amb verdures, pasta integral, pasta amb tinta de sípia i moltes altres especialitats. A més, elaboren pasta d’espelta ecològica cultivada al Moianès.

 

Vallès Occidental

  • Casanovas Selecció (Terrassa): De castanyes, ceba caramel·litzada, de foie i poma o de sobrassada i codony són algunes de les 34 varietats diferents de botifarra que presenta aquesta empresa de Terrassa que també ofereix hamburgueses i embotits tradicionals.
  • Radi & Molí de Pomerí: Radi produeix solucions alimentàries en pols per a l’elaboració de postres i salses, destinades al canal Horeca, i Molí de Pomerí elabora les típiques salses tradicionals i mediterrànies i tota mena d’olis, vinagres i sals, tot amb ingredients naturals.
  • Vita & CO: Empresa de Sant Quirze del Vallès que subministra màquines espremedores i taronges per obtenir suc natural de qualitat. A més, tenen un catàleg de kombutxa: te verd, llimona i taronja.

 

Vallès Oriental

  • Can Galderic: Aquesta empresa familiar de Santa Eulàlia de Ronçana es dedica a la torrefacció amb llenya de fruita seca ecològica.
  • Cal Cabré: Actualment, al capdavant hi ha la cinquena generació de la família. Són productors de pa, pastisseria, xarcuteria i carnisseria. Tot, amb productes de quilòmetre 0.
  • Gassó Artesans 1885: Empresa familiar amb sis generacions d'experiència al món de la pastisseria gourmet. La seva missió és mantenir la tradició, qualitat i excel·lència dels seus productes, tenint també cura de la innovació.
  • Mel dels Erms: Fundada el 2015 a Sant Pere de Vilamajor, a peu del Parc Natural del Montseny, un entorn ideal per les abelles, produeixen mel ecològica de qualitat i de proximitat.
  • Vallflorida Xocolaters: Empresa de Sant Esteve de Palautordera que acumula diversos premis per les seves creacions, entre d’elles rajoles de xocolata fetes amb elaboradors de proximitat, panettones, melmelades, bombons o teules.  L'any passat van convertir-se en la primera empresa que guanya alhora el premi al millor panettone i al millor panettone de xocolata.

 

Presentacions, maridatges i activitats

En el marc del Gastronomic Forum Barcelona, la Diputació de Barcelona organitza el dimecres 6 de novembre de 10h a 14h la sessió “Com organitzar fires i mercats d’aliments amb garanties per a les persones consumidores”, durant la qual presentarà la “Guia de mercats municipals. Requisits mínims. Obligacions en l’àmbit de consum” així com les fitxes “Requisits de seguretat alimentària per a la venda no sedentària (fires i mercats)”.

D’altra banda, durant el Gastronomic Forum Barcelona 26 productors de la Xarxa mostraran les seves innovacions i idees a l’espai El Rebost de Catalunya, i les donaran a tastar als assistents. Entre d’altres activitats es farà, per exemple, un tast d’embotits (dilluns 4 a les 11h) i un de dolços (dilluns 4 a les 17:15h), un maridatge de formatges i cerveses (dimarts 5 a les 18:30h) o un tast de carn de proximitat (dimecres 6 a les 14h).

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 “Treball digne i creixement econòmic” i  número 12 “Consum i producció sostenibles”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Una imatge de l'espai de la Xarxa de Productes de la Terra a l'anterior edició del Gastronomic Forum. Foto: Diputació de Barcelona Una imatge de l'espai de la Xarxa de Productes de la Terra a l'anterior edició del Gastronomic Forum. Foto: Diputació de Barcelona Una imatge de l'espai de la Xarxa de Productes de la Terra a l'anterior edició del Gastronomic Forum. Foto: Diputació de Barcelona Una imatge de l'espai de la Xarxa de Productes de la Terra a l'anterior edició del Gastronomic Forum. Foto: Diputació de Barcelona Una imatge de l'espai de la Xarxa de Productes de la Terra a l'anterior edició del Gastronomic Forum. Foto: Diputació de Barcelona

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedemos las imágenes (vídeo y fotografías) a los medios de comunicación que quieran hacer uso de ellas, siempre y cuando se cite la fuente y exclusivamente para contextualizar esta noticia.