30/03/2017 14:18 h. - Edgar Mata

La Diputació aposta per la transparència, l’accés a la informació pública i la rendició de comptes

El ple de la Diputació de Barcelona ha aprovat, aquest dijous, i amb l'abstenció de la CUP-PA, el ‘Codi de bon govern i qualitat institucional’ de la corporació, on s’obliga a integrar la responsabilitat social en la seva estratègia i vetlla per garantir l’ètica institucional.

A més, amb l’aprovació d’aquest document la Diputació fa un pas endavant en l’àmbit de la transparència, l’accés a la informació pública i la rendició de comptes. El Codi és aplicable a totes les persones al servei de la corporació, electes i empleats, en la seva relació amb els governs locals, la ciutadania, els proveïdors i la resta de parts interessades.

D’acord amb els valors democràtics amb els que treballa la Diputació de Barcelona, s’aposta per una actuació davant terceres persones marcada per la transparència, la igualtat, la responsabilitat i la professionalitat, l’honestedat i la integritat, la solidaritat, el respecte pel medi ambient, la proporcionalitat i l’exemplaritat.

Bon govern

Així mateix, la corporació es compromet a portar a terme una gestió eficaç i eficient,  a impulsar la modernització i la innovació, a promoure el diàleg amb els sectors socials, a establir relacions amb altres administracions i a facilitar mecanismes de participació, entre d’altres.

A més, i amb la voluntat de potenciar el suport que s’ofereix als governs locals i a la ciutadania, la Diputació treballarà per garantir l’equitat en l’accés als serveis i recursos, potenciar i millorar els diferents canals de comunicació, fomentar el treball transversal entre àmbits corporatius i facilitar l’establiment d’un model territorial equilibrat i sostenible.

Amb el Codi aprovat aquest dijous es pretén anar més enllà de l’estricte compliment de la legislació vigent i dels seus mecanismes de control i sanció, tot evitant les actuacions que, sense contravenir obertament l’ordenament jurídic vigent, no són desitjables en tant que no responen al comportament ètic i responsable que es promou a la institució.

Moció en defensa del Parc Natural del Montseny

D'altra banda, el ple de la Diputació ha aprovat la moció en defensa de la preservació del Parc Natural del Montseny, presentada per la CUP-PA, i amb els vots a favor de tots els grups polítics. El document té l'objectiu de fomentar el nou decret de Declaració d’aquest espai i l’estudi d’impacte ambiental. Amb aquest decret es vol mostrar «la ferma voluntat i predisposició de la Diputació de Barcelona per treballar coordinadament amb la Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya, els ajuntaments del Parc, els propietaris forestals, les organitzacions de defensa i protecció de l’espai natural, i altres entitats del territori, i d’assolir un ampli consens, tant des del punt de vista social com institucional».

La moció aprovada per unanimitat també demana iniciar els treballs per a l’aprovació d’un nou Pla Especial de Protecció del Montseny, així com que s’estudiï «la suspensió cautelar de llicències amb subjecció a l’ordenament general i al principi d’autonomia local, exceptuant obres de manteniment o rehabilitació de construccions ja existents destinades a habitatge o a dependències pròpies d’activitats agrícoles o ramaderes».

Modificació del sostre de despesa

Durant la sessió d’aquest dijous també s’han aprovat dues mocions per demanar la reforma del sostre de despesa als municipis. La primera, presentada per Entesa i aprovada amb l’abstenció de la CUP-PA, també demana al Govern de l’Estat la supressió de la taxa de reposició d’efectius a la funció pública.

D’altra banda, la moció proposada pel PSC-CP demana al govern estatal que permeti a les entitats locals reinvertir el superàvit del 2016 en inversions sostenibles i reformi la Llei de Règim Local per reforçar l’autonomia local i garanteixi un sistema de finançament estable i proporcional a les competències municipals. Aprovada per unanimitat, amb la moció també es demana al govern català que avanci en la llei de governs locals acompanyada d’una llei de finançament local catalana.

La quarta moció aprovada al ple ha estat la presentada pel PSC-CP i Entesa sobre la millora del finançament de les escoles bressol públiques. A més dels partits proposants, també ha tingut els vots favorables de la CUP-PA, PP i Ciutadans, i ha estat rebutjada per CiU i ERC-AM, ja que la Diputació treballa per garantir el finançament d’aquests equipaments que són de competència municipal.

Acords de ple

La sessió d’aquest dijous també ha donat llum verda, amb l’abstenció del PP, a l’aprovació definitiva de l’Ordenança General de subvencions de la Diputació. També s’ha aprovat el pla d’operacions de tresoreria per als consells comarcals, amb l’abstenció del PP i de la CUP-PA i, amb el vot en contra de Ciutadans.

Amb l'abstenció de la CUP-PA, el ple de la Diputació ha acceptat la delegació de funcions de gestió a l’ORGT dels ajuntaments de Balsareny, el Bruc, Cercs, Gironella, Guardiola de Berguedà, Malgrat de Mar, Manlleu, Sant Fruitós de Bages, Santpedor i Vilalba Sasserra; així com s’ha donat per assabentat de la revocació de funcions de l’Ajuntament de Gallifa.

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedemos las imágenes (vídeo y fotografías) a los medios de comunicación que quieran hacer uso de ellas, siempre y cuando se cite la fuente y exclusivamente para contextualizar esta noticia.