01/12/2016 16:02 h. - Servei de Premsa
El Ple de la Diputació aprova un pressupost de 937 milions per connectar amb les persones i els territoris
El ple de la Diputació de Barcelona ha aprovat el pressupost de la corporació i dels organismes autònoms que en depenen. El pressupost per al 2017 és de és de 937 milions d’euros, un 4,5% superior al d'aquest any, i ha estat aprovat amb els vots a favor de CiU, ERC-AM i PSC-CP; les abstencions d'Entesa, PPC i Ciutadans; i el vot en contra de la CUP-PA.
Durant la roda de premsa posterior al ple, la presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, ha valorat positivament l’aprovació inicial i ha explicat que «hem encaixat el pressupost amb el marc del pla d’acció de mandat», per connectar els diferents programes amb un pressupost «expansiu». Un pressupost que posa en valor la fortalesa econòmica de la institució, que impulsa una acció de govern que es posa al servei dels ajuntaments i que permet col·laborar «de manera estratègica amb el Govern del país per assegurar que els ciutadans i ciutadanes, visquin on visquin, tenen l’atenció adequada».
En la mateixa línia, el vicepresident primer, Dionís Guiteras ha destacat que la filosofia del pressupost és «reconnectar el mon rural i urbà, donant aquelles eines imprescindibles perquè totes les persones tinguin les mateixes oportunitats». Una aposa que, per Guiteras, ha de ser «no només des d’un punt de vista de connectivitat, sinó també des d’un punt de vista de generar noves oportunitats».
Intervencions ple de pressupostos
El diputat d'Hisenda, Recursos Humans, Processos i Societat de la Informació, Joan Carles García Cañizares, ha estat l'encarregat de presentar el projecte de pressupost per a l'any que ve i de destacar les aportacions fetes pels partits de l'oposició, en especial del PSC-CP.
García Cañizares ha assegurat que aquest pressupost «per primera vegada té un pla de mandat al darrere i s’hi adequa». Un Pla d’actuació de mandat 2016-2019 que s’estructura en 6 objectius estratègiques: facilitar l’establiment d’un model territorial equilibrat i sostenible; impulsar l’estructura productiva local i el foment de l’ocupació; promoure la cultura, l’educació i l’esport com a eines de cohesió i progrés; fomentar polítiques socials orientades a la cohesió i la reducció de les desigualtat; consolidar una Administració pública, transparent i professional, al serveis dels governs locals i de la ciutadania; consolidar una Administració pública, transparent i professional, al servei dels governs locals i de la ciutadania; i contribuir activament al procés de transició nacional apostant per una Administració local que tingui garantides l’autonomia i la suficiència financera.
Un pressupost que té en compte el context social i econòmic, fonamentat en una situació on – ha dit Cañizares – «veiem que malgrat que el PIB va augmentant, la situació d’atur encara és important i es mantenen bases de pobresa i desigualtat social. Aquest és un pressupost fonamentat en aquesta situació i que compleix els objectius d’estabilitat financera, la regla de la despesa i té el sostre del 2,2 que marca l’estat».
D'altra banda, el portaveu d'ERC-AM, Jordi Fàbrega, ha afirmat que «estem fem un pressupost que dóna resposta al que demanda el món local, estem parlant dels pressupostos més socials dels darrers anys». Així, Fàbrega ha volgut destacar que «la Diputació disposa d’unes finances sanejades, amb un nivell d’endeutament de les diputacions més baixes a l’estat espanyol i un romanent de tresoreria ampli. Tot això, amb una llei d’estabilitat pressupostària que no ens permet fer més endeutament ni més polítiques a favor del món local».
Qui també ha votat a favor del pressupost ha estat el PSC-CP que, a través de la seva portaveu, Pilar Díaz, ha assegurat que «es tracta d’un pressupost important i que pretén que amb aquestes polítiques donar assistència i suport als 311 municipis de la demarcació». «Volem fer – ha remarcat Díaz – una oposició constructiva». En aquesta línia, també ha mencionat els principals projectes proposats i incorporats al projecte de pressupostos.
Tres abstencions i vot en contra de la CUP-PA
El portaveu d'Entesa, Arnau Funes, ha defensat l'abstenció del grup que representa i ha valorat el diàleg que hi ha hagut a l’hora de fer front aquest pressupost per l’any 2017. Ha recordat que el que «volem és parlar dels objectius estratègics de la Diputació, cap a on volem anar amb un criteri de servei públic i autonomia local». «Es tracta -ha dit Funes- de fer una política de segle XXI, de ser motor».
D'altra banda, el portaveu adjunt de C's, Salvador Tovar, ha titllat el pressupost 2017, com a «irreal. Hi hauran modificacions pressupostaries, no sobrevingudes, sinó per falta de previsió o voluntat política, tant en la part d’ingressos com en la de despeses». Així mateix, ha manifestat la preocupació del seu grup polític per l'augment de les transferències a la Generalitat i ha assenyalat que és una «irresponsabilitat política que mentre que en aquest ple s’aprovin mocions per adherir a la corporació provincial a organitzacions independentistes (...), un 65% dels ingressos provenen de l’Estat».
El portaveu del PP, Manuel Reyes, ha assenyalat que aquest és un «pressupost molt important i del què en depenen molts ajuntaments per tirar endavant les seves polítiques». Ha lamentat també però les transferències a la Generalitat i que aquesta no faci les aportacions que li pertoquen. Ha assegurat que aquest és «un pressupost amb ombres però que també té punts positius», d’aquí l’abstenció del seu grup.
Finalment, el president de grup CUP-PA, Quim Duran, s'ha mostrat crític amb el procediment previ a la presentació del pressupost a la sessió plenària, perquè «hi hagut una negociació inexistent», on «sembla que els partits de l’oposició fem nosa». Així mateix, ha demanat la revisió d’alguns programes, impulsats per la Diputació, com les meses de concertació.
Principals objectius
Els comptes per al 2017 tenen com a principals eixos les polítiques d’atenció a les persones, el territori i l’aposta pel desenvolupament econòmic. El projecte aprovat també aposta per garantir la prestació de serveis municipals de qualitat, a més de donar suport a les inversions dels municipis i enfortir la suficiència financera i la fortalesa econòmica dels municipis de la demarcació de Barcelona
El primer dels grans eixos del pressupost recau en l’atenció a les persones. Durant el 2017, la corporació tornarà a impulsar el Pla de xoc contra la pobresa, dotat amb 15 milions d’euros, i continuarà apostant per ampliar i millorar programes com el Servei Local de Teleassistència, amb una dotació de 5,2 milions d’euros.
En aquest àmbit, la Diputació de Barcelona continuarà donant suport als serveis socials municipals (10,5 milions d’euros), al transport escolar (6 milions d’euros) i, a les escoles bressol (23,5 milions d’euros), mitjançant les beques menjador i d’escolarització, així com el suport al seu finançament.
El nou pressupost també preveu la promoció de la cultura (73,1 milions d’euros), amb la Xarxa de Biblioteques Municipals com un dels principals serveis que s’ofereix a tota la demarcació. En aquest sentit, cal destacar l’aposta per la implementació dels BiblioLabs, un projecte que té per objectiu facilitar l’accés al coneixement a través de l’experimentació i metodologies innovadores i creatives en un entorn col·laboratiu.
Connectar el territori
Un segon eix és facilitar l’establiment d’un model territorial equilibrat i sostenible, amb la voluntat de connectar tot el territori. És per aquest motiu que el pressupost del 2017 destina 50,8 milions d’euros a la millora de les carreteres locals i, a més, també permetrà treballar per implementar la xarxa de fibra òptica arreu de la demarcació a través de la xarxa viària de la Diputació.
Al llarg de l’any que ve, la Diputació de Barcelona també promourà la protecció i la millora del medi ambient (46,7 milions d’euros), amb programes com l’impuls de la biomassa i l’energia verda.
Desenvolupament econòmic
El tercer gran eix que sosté el pressupost de la Diputació de Barcelona pel 2017 és l’aposta ferma pel desenvolupament econòmic (69,4 milions d’euros), on s’impulsa prioritàriament l’estructura productiva local i el foment de l’ocupació.
Dins d’aquest àmbit s’engloba el programa complementari de forment de l’ocupació local (30 milions d’euros), mostra de l’aposta pel territori com un element de generació de riquesa i creació dels llocs de treball, potenciant la qualitat i l’impacte dels plans locals d’ocupació. A més, s’aposta per posar els recursos que gestiona la corporació al servei de l’ocupació dels col·lectius més vulnerables, mitjançant clàusules socials.
Amb la voluntat de crear un producte turístic al voltant dels rius i les poblacions i, alhora, generar més llocs de treball i impacte econòmic, la Diputació de Barcelona impulsa aquest 2017 el projecte de Vies Blaves (3 milions d’euros), que farà transitables les lleres dels rius Llobregat, Anoia i Cardener i forma part d’un projecte que sumarà 25 milions d’euros en tot el mandat.
Potenciar el món local
En paral·lel a aquests tres eixos temàtics, la Diputació de Barcelona també potencia, un any més, el suport directe a les entitats locals, que durant el 2017 rebran 257,6 milions d’euros, entre les transferències corrents i les de capital.
D’aquests, 169,1 milions d’euros estan consignats al Pla de Xarxa de Governs Locals, a través del Catàleg de Serveis, les Meses de Concertació i els Programes complementaris. Pel seu pes en el conjunt del pressupost i per l'abast territorial que té, aquest projecte continuarà sent, un any més, el principal instrument de concertació i cooperació amb els ens locals.
<< Tornar al llistat de notes de premsa
Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi
Cedemos las imágenes (vídeo y fotografías) a los medios de comunicación que quieran hacer uso de ellas, siempre y cuando se cite la fuente y exclusivamente para contextualizar esta noticia.