Societat - 16/12/2016 16:59 h. - Marisa Díez

La Diputació de Barcelona aposta per donar suport als municipis en el desplegament de polítiques contra l’LGTBIfòbia

El diputat d’Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona, Antoni García, ha presentat avui el Programa LGTBI que desplega la corporació per impulsar polítiques municipals d’identitat i diversitat sexual. Antoni Garcia ha assenyalat que «un dels eixos estratègics que tenim com a Diputació és el Pla Tipus de polítiques locals LGTBI, que té l’objectiu d’ajudar els ajuntaments de la demarcació a desenvolupar plans per tal de garantir els drets de les persones lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals, i lluitar contra les discriminacions que pateixen».

La Llei 11/2014, del 10 d'octubre, per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals, i per eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, aprovada pel Parlament de Catalunya, l’octubre de l’any 2014, planteja, entre altres reptes, el desenvolupament de polítiques d’igualtat LGBTI en l’àmbit local.

En aquest nou marc legal, els ens locals han d’involucrar-se activament en el disseny i implementació d’aquest tipus de polítiques. Per això la Diputació de Barcelona, a través de la seva Oficina de les Dones i LGTBI, ha desplegat tot un conjunt d’accions per donar suport, tècnic i econòmic, als municipis de la demarcació en el desplegament de les seves competències en el treball per garantir els drets de les persones LGBTI.

Segons el diputat Antoni Garcia, «l’objectiu és arribar que el 100% d’ens locals de la província de Barcelona rebin el suport de la Diputació, l’any 2019, per fer efectiva l’aplicació de la Llei; a final d’aquest mandat, tots els ajuntament han de tenir el seu Pla local LGTBI».

Guia per a l’elaboració de plans locals d’igualtat LGBTI

El Programa LGBTI de la Diputació ofereix als municipis, a partir del 2017, una Guia per a l’elaboració de plans locals d’igualtat LGBTI, una eina pràctica –pionera per al desplegament de les polítiques públiques LGBTI a nivell català i estatal-, perquè els ens locals puguin dissenyar i desplegar el seu Pla Local LGBTI.

La Guia és fruit d’un procés de treball liderat per la Diputació de Barcelona durant tot l’any 2016. Es tracta d’un projecte pilot, que ha inclòs una àmplia diagnosi, dut a terme amb la Generalitat de Catalunya, 9 municipis/ens locals (Berga, Consell Comarcal d’Osona, Hospitalet de Llobregat, Ripollet, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa, Vic, Vilafranca del Penedès) i diferents entitats (LGTBI Terrassa, Tal com som, Associació de Famílies de Gais i Lesbianes, Observatori contra l’Homofòbia (OCH)).

Altres recursos

El Programa LGBTI també ofereix als municipis i a la ciutadania en general tallers i cursos de formació; suport d’activitats institucionals per la sensibilització sobre la realitat LGBTI; suport a les entitats de persones LGBTI, tant a nivell econòmic com tècnic i logístic; programació pròpia d’activitats, com la commemoració de diades internacionals LGBTI; un espai web propi amb continguts i recursos; la sèrie “LLiures i Iguals”, produïda per la Xarxa Audiovisual Local (XAL) de la Diputació, sobre relats personals i experiències dels portaveus del col·lectiu LGBTI. http://www.xiptv.cat/lliures-i-iguals

LGTBIfòbia a Catalunya

L’Informe Estat LGBTIfòbia a Catalunya (2015), de l’Observatori contra l’Homofòbia, diu que l’any 2015 es van rebre un total de 113 incidències LGBTIfòbiques a Catalunya. Un 31% dels casos van ser “agressions” (verbals, físiques, assetjaments, etc.), patides per homes gais i/o bisexuals (un 55,7%), per persones transsexuals i persones bisexuals (un 26,6%)  i, per dones lesbianes i/o bisexuals (un 11,5%). Per demarcacions, les incidències es van distribuir en un 51,7% a la província de Barcelona, un 25,6% a la província de Girona, un 14,7% a Lleida i, un 8,1% a Girona. La majoria dels episodis de violència es van donar principalment a l’espai públic, essent freqüents als transports públics. L’insult o la mofa són la forma més freqüent de discriminació.

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedemos las imágenes (vídeo y fotografías) a los medios de comunicación que quieran hacer uso de ellas, siempre y cuando se cite la fuente y exclusivamente para contextualizar esta noticia.