Societat - 20/01/2017 13:58 h. - Marisa Díez

La Diputació de Barcelona aposta per la cultura del diàleg amb el Servei de Mediació

L’any 2006 la Diputació de Barcelona va crear el Programa de Mediació Ciutadana per donar suport econòmic i tècnic als ens locals per a la creació i manteniment de serveis de mediació. L’any 2014 va crear el servei itinerant de mediació. La corporació aposta per aquest sistema alternatiu de resolució de conflictes, que fomenta la cultura del diàleg i el compromís de les persones. A dia d’avui, 42 ajuntaments i 3 consells comarcals tenen serveis de mediació, emparats pel programa de la Diputació, que compta amb un pressupost d’1,2 MEUR anuals. Demà, 21 de gener, és el Dia Europeu de la Mediació.

En aquesta data es commemora el dia en què el Consell de Ministres d’Europa va aprovar la recomanació  R(98) 1 sobre mediació familiar. La commemoració és una oportunitat de reflexionar i posar en relleu la utilitat de la intervenció mediadora com a mètode eficaç de resolució de conflictes alternatiu a la via judicial.

La Diputació de Barcelona, deu anys després de crear el seu programa, continua impulsant-lo com a estratègia útil per donar resposta a noves necessitats socials, afavorint la governabilitat del món local. El diputat d’Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona, Antoni Garcia, destaca que «és un dels programes estratègics de l’àmbit d’igualtat i ciutadania en tant que fomenta la cultura de la pau i és una de les principals eines del programa de  foment de la convivència ciutadana».

La mediació és una eina per abordar el conflicte basada en el diàleg, l’escolta i el respecte mutu, amb el suport d’un mediador/a. Aquest professional acompanya les parts per tal que puguin expressar les seves inquietuds i necessitats i, alhora, puguin entendre les de l’altra part. D’aquesta manera les parts troben solucions –el mediador no pren mai partit– en què totes hi surten guanyant. La mediació es basa en entendre el conflicte com una oportunitat de canvi i de millora de la convivència. S’entén el conflicte de manera positiva perquè facilita la negociació dels interessos contraposats i potencia el concepte de ciutadania activa, generant més autonomia i compromís de les persones.

Programa de Mediació Ciutadana de la Diputació

El Programa de Mediació Ciutadana de la Diputació de Barcelona s’estructura en dues  línies: una línia de suport econòmic i tècnic als ajuntaments que vulguin crear o tinguin un servei de mediació ciutadana; una segona línia en què s’ofereix un servei de mediació itinerant per als ens locals que no tinguin servei de mediació propi. Aquest servei compta amb un equip de mediadors que es desplaça al territori per atendre els conflictes de convivència i dur a terme accions de sensibilització.

Alhora, a nivell tècnic, la Diputació genera espais de reflexió ,coneixement i interrelació entre els Serveis de Mediació, així com materials i publicacions sobre temes d’interès compartit, i organitza accions formatives. Constantment hi ha comunicació amb els Serveis de Mediació, la qual cosa ens permet conèixer en tot moment quines són les seves necessitats i idear accions que els puguin ser d’utilitat.

En el conjunt de serveis de mediació ciutadana de la província treballen un centener de mediadors. El darrer any, s’han atès 5.198 sol·licituds de mediació. D’aquestes, s’han tancat 4.822, i 1.508 ho han fet amb acord.

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedemos las imágenes (vídeo y fotografías) a los medios de comunicación que quieran hacer uso de ellas, siempre y cuando se cite la fuente y exclusivamente para contextualizar esta noticia.