05/05/2017 13:21 h. - Edgar Mata

La Diputació de Barcelona impulsa el nou Auditori Albert Einstein

  • L’espai, ubicat al Paranimf de l’Escola Industrial, retrà homenatge al científic alemany, que ja va visitar el recinte de l’Escola Industrial el febrer de 1923
  • Amb una superfície construïda de 4.424,10 m2, el nou equipament estarà al servei de la ciutadania i dels municipis de la demarcació
  • El projecte té un preu d’adjudicació de més de 4,9 milions d’euros i està finançat íntegrament per la Diputació de Barcelona
  • Jaume Ciurana remarca la voluntat de «donar servei a la ciutat de Barcelona i als veïns de l’Eixample, als 311 municipis i al conjunt del país»

Presentació obres Auditori Albert Einstein

El diputat de Presidència, Serveis Generals i Relacions amb la ciutat de Barcelona de la Diputació de Barcelona, Jaume Ciurana, ha presentat aquest divendres les obres de rehabilitació del Paranimf del Recinte l’Escola Industrial de Barcelona, que començaran dilluns 8 de maig.  El projecte té per objectiu reformar i consolidar aquest edifici en desús i transformar l’espai en una peça clau al servei dels municipis i de la ciutadania, amb la millor tecnologia del moment. El preu d’adjudicació és de 4.951.000 € (IVA inclòs), està íntegrament finançat per la Diputació de Barcelona i té un termini d’execució de dos anys.

Amb una superfície construïda de 4.424,10 m2, aquest nou espai singular serà un equipament versàtil que podrà utilitzar-se per múltiples i variats esdeveniments. L’edifici ha estat un espai buit que mai ha tingut l’ús pel que va ser edificat: un auditori.

Durant l’acte, Jaume Ciurana ha remarcat la voluntat, per part de la Diputació de Barcelona, de «donar servei a la ciutat de Barcelona i als veïns de l’Eixample, als 311 municipis i al conjunt del país», ja que històricament «la Diputació ha estat fidel a les ambicions del país».

Ciurana també ha posat èmfasi en la centralitat d’aquest espai ja que «ens configura moltíssimes oportunitats». També ha destacat que el nom d’Albert Einstein servirà per relligar «la tradició cultural i científica» del Recinte de l’Escola Industrial.

Auditori Albert Einstein

El principal equipament del Paranimf serà l’Auditori Albert Einstein, situat al primer pis de l’edifici i presidit per una cúpula de 20 metres de diàmetre. Aquest espai retrà homenatge al científic alemany, que ja va visitar el recinte de l’Escola Industrial el mes de febrer de 1923, convidat per la Mancomunitat de Catalunya.

La sala està dividida en tres zones: la platea, l’amfiteatre i l’escenari i té un aforament de 578 persones. La previsió d’usos del Paranimf serà polivalent, incloent funcions teatrals, concerts, així com també conferències i esdeveniments. La seva funcionalitat no estarà restringida ja que les grades mòbils de platea i les tarimes d’altura variable permetran, per exemple, configurar espais d’escena a la platea, així com també configuracions amb el conjunt d’ escenari i platea com a espai diàfan per a esdeveniments.

La gran sala del Paranimf de l’Escola Industrial de Barcelona estarà coronada per una gran llanterna central constituïda per un cimbori dodecagonal de doble nivell i una coberta piramidal que atorgarà a la sala un extraordinari volum d’alt valor arquitectònic i patrimonial.

Descripció de l’obra

La reforma del Paranimf, impulsada per la Diputació de Barcelona, es basa en tres punts bàsics: nous accessos als espais interiors, els acabats interiors de la sala i els equipaments tècnics que la facin funcionar.

L’accés a la sala es produirà a partir de tres escales, l’existent escala imperial i dues de noves situades a la banda del carrer Compte d’Urgell. Cadascun dels nous accessos disposarà d’una zona d’atenció i control del públic i, una altra, de guarda-roba. Les escales i els seus ascensors comunicaran amb totes les plantes públiques de l’edifici. A la planta entresol, l’equipament disposarà de dues petites aules (amb capacitat per a 24 persones) i espais complementaris de suport a la sala principal.

A la planta primera, les escales donaran accés a un gran hall i a la platea. El hall tindrà una amplitud suficient per poder fer diverses activitats, que reforçaran el funcionament versàtil de la Platea. A la planta segona hi haurà l’accés superior a la tribuna i a les dues sales situades a dalt de tot de cada torreó del Paranimf (amb capacitat per a 42 persones).

Història del recinte

El Recinte de l’Escola Industrial està ubicat a l’antiga fàbrica de Can Batlló, construïda  el 1869 i en funcionament fins el 1889, després d’haver estat objecte d’un atemptat. L’any 1908 la Diputació de Barcelona va adquirir el complex amb la intenció de crear-hi un Centre General d’Ensenyament Industrial.

L’aposta de la Mancomunitat de Catalunya i de la Diputació de Barcelona per donar un impuls al Recinte de l’Escola Industrial va ser de vital importància, com a eina de servei al progrés tècnic i científic del país. En ple segle XX però amb una clara visió de futur, la Mancomunitat de Catalunya va recollir iniciatives que havien nascut sota l’impuls del nucli industrial barceloní i que necessitava mà d’obra qualificada que s’adeqüés a les noves exigències productives i que s’assegurés la categoria de metròpoli industrial de la ciutat.

En aquesta època de creixement nacional impulsat per la Mancomunitat de Catalunya, i fins a l’arribada de la dictadura de Primo de Rivera (1923), l’Escola del Treball va viure un dels seus moments més àlgids. Sota la direcció del polític, intel·lectual i pedagog Rafael Campalans, l’Escola va impulsar, durant l’any 1923, van tenir lloc cicles de conferències i cursets que van esdevenir una experiència única en el món de l’ensenyament. Aquests van comptar amb la presència de personalitats com Albert Einstein, Francesc Layret, Josep Carner, Rosa Sensat i el president de la Mancomunitat, Josep Puig i Cadafalch.

Entre 1927 i 1931 es van fer fortes inversions al Recinte de l’Escola Industrial, es van bastir nous edificis i se’n van transformar d’altres sota la direcció de l’arquitecte Joan Rubió i Bellver. Un d’ells és, precisament, la part central del nou cos d’accés a l’eix del carrer Còrsega, on es situa l’edifici del Paranimf. Construït en un moment de dificultat econòmica l’any 1929, el seu interior mai es va completar ni finalitzar. 

 

Podeu veure el vídeo de l'acte aquí: https://www.youtube.com/embed/hPQpOrXgKqM

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedemos las imágenes (vídeo y fotografías) a los medios de comunicación que quieran hacer uso de ellas, siempre y cuando se cite la fuente y exclusivamente para contextualizar esta noticia.