24/01/2018 20:28 h. - Beatriu Sanchís

La Diputació de Barcelona presenta l’Any Güell

  • El Palau Güell oferirà múltiples propostes per commemorar el centenari de la mort del mecenes d’Antoni Gaudí, Eusebi Güell

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ha inaugurat aquest vespre els actes de commemoració de l’Any Güell, que inclouran al llarg de tot el 2018 un ampli programa d’activitats i propostes per commemorar el centenari de la mort del que va ser mecenes d’Antoni Gaudí, Eusebi Güell i Bacigalupi.

 

La presidenta Conesa ha estat acompanyada per la directora del Palau Güell, Carme Perella. Es tracta d’una ocasió única que la Diputació de Barcelona, a través del Palau Güell, vol aprofitar per retre homenatge i reivindicar la figura del seu promotor, un personatge cabdal de la Barcelona i de la Catalunya del darrer terç del segle XIX i principi del XX.

Durant la seva intervenció Mercè Conesa ha recordat «com el Palau Güell és un equipament de primer ordre cultural, turístic, en memòria de la figura d’Eusebi Güell i Antoni Gaudí», i ha afegit que la Diputació de Barcelona «ha estat hereva i continua mantenint el seu compromís fidel de fer del Palau Güell un gran equipament cultural, i com el va recuperar per al barri del Raval i per a la ciutat de Barcelona. En aquests anys el Palau Güell ha assolit molt objectius i encara queden molts reptes per endavant».

En aquest sentit, Mercè Conesa ha subratllat «la importància de tots els actors implicats com agents culturals que fan possible totes les activitats i propostes que ofereix el Palau Güell. Amb la inauguració de l’Any Güell, i amb la novetat del mapping que incorpora, l’equipament es posa a l’avantguarda i recupera el seu esplendor».

 

 

De la seva part, Carme Perella ha recordat «la figura d’Eusebi Güell i la gran empremta que va deixar a la ciutat de Barcelona», tot destacant propostes de l’Any Güell «com ara el nou mapping, l’exposició sobre Eusebi Güell, o el Festival Güell, entre algunes de l’ampli programa que ofereix l’Any Güell».

El Palau Güell ha elaborat un detallat programa d’activitats amb l’objectiu d’apropar a la ciutadania la valuosa empremta que Güell ha deixat en el patrimoni col·lectiu del país. El programa inclou rutes, visites guiades, cicle de concerts i conferències, entre d’altres.

Durant la inauguració s’ha visionat el Parabòlic Gaudí. El mapping del Palau Güell. Un espectacle audiovisual únic en el món que interpreta la geometria de la cúpula del saló central amb la sonoritat de l’orgue. Gràcies al sistema computeritzat de l’orgue, s’ha pogut crear una “sonorització de l’arquitectura”, és a dir, una relació molt estreta entre la imatge projectada i la música.

Any Güell

El 2018 és l’Any Güell, l’any d’Eusebi Güell i Bacigalupi (Barcelona, 15 de desembre de 1846 - 9 de juliol de 1918). Eusebi Güell va ser un empresari de primer nivell a Catalunya, amb implicació directa en gran part de les iniciatives polítiques i culturals de l’època. Va treballar a favor del renaixement i de la cultura catalana, i va tenir un paper molt destacat com a mecenes de les lletres i les arts, en especial com a client d’alguns dels millors arquitectes del període modernista, entre els quals destaca Antoni Gaudí.

L’objectiu principal dels actes commemoratius impulsats al voltant de l’Any Güell és reivindicar i posar en valor la figura d’Eusebi Güell i Bacigalupi, un personatge destacat i amb gran visió de futur, sovint desconegut o poc reconegut.

El Palau Güell de la Diputació de Barcelona, un dels grans projectes impulsats pel binomi Güell-Gaudí, ha elaborat un programa d’actes que vol reflectir les múltiples facetes personals i professionals d’aquest personatge d’excepció: mecenes, humanista, industrial, polític, amant de les ciències, la música i l’art, escriptor i investigador, etc. Les activitats, dirigides a un ampli ventall de públic, tindran lloc al llarg de tot l’any 2018. A més, i de manera excepcional, aquest any es faran dues jornades de portes obertes, el dia del naixement i el dia de la mort d’Eusebi Güell. Eusebi Güell i Bacigalupi ha deixat una sòlida empremta en la història i el patrimoni col·lectiu del país que continua viva en l’actualitat i que es vol divulgar.

Podeu veure imatges i escoltar audio en el següent vídeo

Programació destacada

Parabòlic Gaudí. El mapping del Palau Güell Parabòlic Gaudí.

El mapping del Palau Güell és un espectacle audiovisual que enllaça la cúpula parabòlica del Palau Güell amb la sonoritat de l’orgue. Mitjançant una mirada analítica i imaginativa es transforma la cúpula en un llenç per a la projecció de geometria abstracta generada amb eines digitals. L’estratègia principal de creació gràfica s’ha basat en la reinterpretació geomètrica de l’arquitectura, amb la intenció de fer-ne aflorar aquelles formes que, tot i que implícites, queden ocultes a l’ull nu. En aquest sentit, ha estat determinant l’ús d’eines digitals i el desenvolupament de software específic que ha permès treballar amb les peces hexagonals de la cúpula com a unitat primordial de creació gràfica.

L’espectacle retorna l’esperit d’avantguarda que va tenir l’edifici els anys que va viure-hi la família Güell i pretén atraure el públic de proximitat. Una manera original d’entendre aquesta obra inscrita a la llista del Patrimoni Mundial per la UNESCO i que encara desconeix el Palau Güell. L’espectacle inclourà una visita nocturna d’aproximadament mitja hora de durada en què els visitants podran conèixer com és el Palau de nit i gaudiran d’una copa de cava després de la projecció.

L'espectacle tindrà lloc tots els divendres, de novembre a març (en dos passis a les 18 i 20 h) i a l'abril i octubre (un passi a les 20 h). Les visites s'ofereixen en català, castellà, anglès i francès.

Exposició sobre Eusebi Güell i Bacigalupi

En el centenari de la seva mort, 1918-2018. La inauguració serà el 9 de juliol de 2018. La mostra dibuixarà un recorregut per la vida i el llegat d’Eusebi Güell: l’hisendat; l’industrial; el polític; l’amant de l’arquitectura, de les arts, de les ciències, de la música i de la literatura; l’humanista i el mecenes; el catalanista compromès; el viatger i l’emprenedor; el somiador i el realista; l’observador i l’altruista... L’impacient investigador. Una oportunitat única per descobrir Güell més enllà del personatge públic.

L’exposició s’organitzarà en sis grans àmbits: la nissaga dels Güell; Eusebi Güell, empresari i economista; Eusebi Güell, polític; Eusebi Güell, humanista i mecenes; la Belle Époque d’Eusebi Güell i Eusebi Güell, client del Modernisme.

Els comissaris de l’exposició són la doctora en Història de l’Art Raquel Lacuesta i el periodista i historiador Xavier González.

Festival Güell

El Palau Güell organitza, amb la col·laboració de l’Associació per al Foment de la Música Clàssica, el Festival Güell, un cicle de música coordinat pels doctors en història i ciències de la música Francesc Cortés i María Sanhuesa.

El cicle pretén recuperar la música clàssica catalana que, en bona part, es va interpretar en el saló central del Palau Güell els anys que hi va viure Eusebi Güell i Bacigalupi. Els concerts tindran lloc al Palau Güell els dies 3, 17 i 24 de març i també al llarg de l'any, a diferents espais relacionats amb la figura d’Eusebi Güell com el Palau Moja, els Pavellons Güell, el Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes, la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi i la Cripta de la Colònia Güell.

El poema líric Garraf

El poema líric de Josep Garcia i Robles, amb llibret del poeta i administrador de Güell, Ramon Picó i Campamar, tindrà lloc al saló central el 19 i 21 de desembre del 2018. En concret, es representarà el tercer acte dels quatre que té l'obra, que mai es va arribar a representar al Palau. Picó i Campamar personifica el massís i diversos dels seus indrets en personatges. Els arguments són de tipus al·legòric o mitològic, que no sovintejaven entre la temàtica usual a l’escena lírica catalana. 

Noves visites

Amb motiu de l'Any Güell 2018 s'han dissenyat noves visites i tallers que s'afegeixen a les ja existents i entre les quals destaquen: Els Güell a la Rambla; Quatre palaus connectats; El Palau Güell accessible i El Palau Güell secret.

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedemos las imágenes (vídeo y fotografías) a los medios de comunicación que quieran hacer uso de ellas, siempre y cuando se cite la fuente y exclusivamente para contextualizar esta noticia.