Cultura - Economia - Esports - Igualtat - Turisme - Salut - 25/10/2017 13:29 h. - Servei de Premsa

La Diputació de Barcelona referma l’aposta de l’esport local com a eina d’inclusió social i de foment de la vida saludable

Amb l’objectiu d’estudiar les possibilitats que ofereix l’esport com a dinamitzador dels municipis en altres àmbits, la Diputació de Barcelona organitza aquest dijous 26 i divendres 27 d’octubre el primer ‘Congrés Esport Local’, que se celebra al Recinte Modernista de Sant Pau (Barcelona) i que es presenta com un espai on aportar coneixements, experiències i reflexions des de diferents punts de vista, interns i externs al món de l’esport. 

El vicepresident tercer de la Diputació, Martí Pujol, serà l’encarregat d’inaugurar dijous el Congrés a un quart de deu del matí, acompanyat del comissionat d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona, David Escudé; del vicepresident de la UFEC i president de la Federació Esportiva Catalana de Paralítics Cerebrals, Carles Muñoz; i del president de la UCEC, Jaume Domingo.

D’altra banda, la diputada d’Esports de la Diputació, Maite Fandos, participarà el mateix dijous, a un quart de cinc de la tarda, al col·loqui «Polítiques esportives» amb el secretari general de l’Esport de la Generalitat de Catalunya, Gerard Figueras; el president de la UFEC, Gerard Esteva; i el vicepresident de la UCEC, Josep Monràs.

Les persones

La primera part del Congrés debatrà quina és la necessitat de fer esport, al mateix temps que s’analitzarà com s’han de renovar les motivacions per practicar esport o bé la seva promoció entre la gent gran, com a resposta a l’envelliment de la població i al fet que cada vegada les persones es jubilen més aviat. En aquest primer eix també es donarà resposta a la necessitat d’incentivar a la meitat de la població que encara no fa esport de manera regular, posant èmfasi en l’atracció dels joves.

Mostra d’aquesta necessitat real del territori, la Diputació de Barcelona promou tot un conjunt d’accions com el cicle de passejades per a la gent gran ‘A cent cap als 100’ que, entre els mesos de gener i juny, va comptar amb la participació de 3.065 persones de més de 60 anys i procedents de 56 municipis.

En aquest àmbit, la corporació també impulsa jornades d’esport adaptat d’activitats nàutiques (amb la participació de 30 municipis), equitació (25 municipis) i senderisme (14 municipis); a més de col·laborar econòmicament amb 210 governs locals aportant 7.979 beques (any 2016).

Per promoure la pràctica esportiva, a la demarcació hi ha un total de 8.480 equipaments esportius que inclouen 24.742 espais esportius, dels quals un 58% són de propietat pública i, un 50%, de propietat municipal.

La societat

El ‘Congrés Esport Local’ també tindrà com a eix principal l’anàlisi sobre el retorn de l’esport en la societat. És per això que s’analitzarà l’esport com un factor determinant en el desenvolupament local donada la seva transversalitat amb altres sectors com el turisme, l’ensenyament, l’ocupació, la cultura o la sanitat.

Com a mostra d’això, cal destacar l’aposta de la Diputació de Barcelona en els esdeveniments esportius d’especial interès, com la Volta Ciclista a Catalunya o la Rally Catalunya RACC. El passat mes d’abril, la Diputació de Barcelona va presentar l’estudi ''Avaluació del pes econòmic de l'Esport a la província de Barcelona'', que situava el pes de l’esport en un 2,1% del PIB l’any 2013.

D’altra banda, el valor afegit brut (VAB) del sector de l’esport a la demarcació va ser de 1.612 milions d’euros el 2013, dels quals un 87% corresponia als productors del sector privat i el 13% restant als productors del sector públic.

També es debatrà l’aposta, impulsada per la corporació, de convertir els pobles i ciutats de la demarcació en municipis saludables i de promoure la millora de la qualitat dels esdeveniments esportius, procurant-ne la viabilitat social, esportiva i econòmica.

Les organitzacions

El tercer eix recaurà en la importància del teixit associatiu de la demarcació, amb la voluntat d’analitzar de quina forma poden créixer les entitats que fomenten la pràctica esportiva, quin n’és el seu futur i el projecte a oferir. A més, també es tindrà en compte la possibilitat d’incorporar noves disciplines com a oferta esportiva.

En aquest àmbit, la Diputació de Barcelona, a més de donar suport directe a associacions com la Unió de Consells Esportius de Catalunya o la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, també ofereix suport tècnic com els plans de patrocini esportiu o accions formatives dirigides als ajuntaments vinculades a oferir eines i recursos per a l’acompanyament d’entitats esportives.

 

 

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedemos las imágenes (vídeo y fotografías) a los medios de comunicación que quieran hacer uso de ellas, siempre y cuando se cite la fuente y exclusivamente para contextualizar esta noticia.