Cultura - 31/03/2017 16:47 h. - Ramon Viladomat

Modificació del Pla especial de protecció del patrimoni arquitectònic i Catàleg de Sitges

La Diputació de Barcelona ha realitzat la modificació del Pla especial protecció del patrimoni arquitectònic i Catàleg de Sitges, un document que adapta els criteris vigents a la millora i la preservació del patrimoni arquitectònic, arqueològic, ambiental, natural i socioetnològic  del municipi. El treball ha estat lliurat avui pel diputat d'Urbanisme i Habitatge, Josep Ramon Mut, a l'alcalde, Miquel Forns.

Per la redacció d’aquest document, realitzat pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL)  s’ha fet un treball de camp i de recerca de béns de la ciutat antiga, de les urbanitzacions de Terramar i del Vinyet, dels pobles de Vallcarca i del Garraf, així com dels béns naturals, les costes i les platges del terme municipal.

El document crea l’instrument normatiu per al desenvolupament de polítiques que permetin la preservació dels elements amb valors patrimonials i comporta un pla de protecció que inclou les vessants de la promoció tècnica, econòmica i històrica. A més, inclou l’objectiu cultural i històric, que motiva a la ciutadania en el coneixement del patrimoni, com a valor cultural més enllà d’un procés de gestió urbanística convencional.

En el lliurament de l’estudi, el diputat Josep Ramom Mut ha agraït a l’Ajuntament de Sitges la voluntat de conservar el seu patrimoni, assenyalant que amb aquest document «no només s’actualitza el catàleg, sinó que aquest s’augmenta en una tercera part més, el que li ha de servir a l’Ajuntament per mantenir el seu patrimoni i conservar la seva identitat».

La selecció dels béns i els criteris per a la seva protecció, no està pensada únicament en l’element individual, amb valors propis, sinó com a integrant d’un determinat teixit o paisatge. També té en compte la capacitat creativa dels arquitectes, en encaixar propostes que respectin els valors que emanen del propi paisatge singular, mantenint o recuperant els valors que han ocasionat la protecció dels béns.

També estableix un reconeixement específic del patrimoni rural situat en l’àmbit del Parc del Garraf i de l’espai natural dels Colls i Miralpeix, per posar en valor tot un seguit d’elements i construccions tradicionals. En aquest sentit, s’ha incidit en les estructures de pedra en sec com a referents destacats de la tradició agrícola i de les tècniques constructives, que valoritzen el paisatge i la història del territori.

En total s’han revisat, modificat o incorporat 1.069 elements. D'aquests, 600 són béns arquitectònics, 142 dels quals han estat inclosos al Catàleg per primera vegada; 22 conjunts arquitectònics, 33 jaciments arqueològics, 198 béns ambientals i paisatgístics, 202 béns naturals i 14 béns etnològics i socioculturals.

Tots aquests elements, constitueixen la identitat històrica de les poblacions de Sitges, Vallcarca i Garraf, i de l’espai paisatgístic i natural del terme, i representen un llegat que contribueix a la qualitat de vida dels seus habitants, que cal conservar per poder transmetre’l a les generacions futures.

La redacció de la modificació del Pla especial de protecció del patrimoni arquitectònic i Catàleg de Sitges, juntament amb el Catàleg de masies, cases rurals i d’altres construccions en sòl no urbanitzable de Sitges, que va ser lliurat amb anterioritat a l’ajuntament, ha tingut un cost de 118.268 euros i s’ha dut a terme a través de les Meses de Concertació 2012-2015. 

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedemos las imágenes (vídeo y fotografías) a los medios de comunicación que quieran hacer uso de ellas, siempre y cuando se cite la fuente y exclusivamente para contextualizar esta noticia.