Societat - 07/04/2017 13:02 h. - Marisa Díez
Seminari “Vacunes i Salut Pública, una Mirada des de l’Àmbit Local”
En el marc del conveni de col·laboració entre la Diputació de Barcelona i el Màster de Salut Pública de la UPF, ahir es va celebrar el seminari Vacunes i Salut Pública, una Mirada des de l’Àmbit Local. L’OMS estima que la vacunació evita 2,5 milions de morts l’any. Per això, el lema de la setmana de la immunització 2017, que se celebrarà del 24 al 30 d’abril, és “Les vacunes funcionen”.
El seminari va començar amb la intervenció del doctor Luis C. Urbiztondo, de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, que va posar de manifest que després de la potabilització de l’aigua, les vacunes són la intervenció que més ha contribuït a augmentar l’esperança de vida i la millora de la salut de la població.
La finalitat de les vacunes és controlar, disminuir, eliminar o eradicar malalties prevenibles, en tot el territori i a tota la població. Existeixen dos grans grups de vacunes, les sistemàtiques, recollides en calendari vacunal i de caràcter poblacional, i les específiques, per a determinats grups de risc.
Tot i la no obligatorietat de les vacunes a Catalunya, l’índex de vacunació és de gairebé el 95%, el que confereix immunitat a tota la comunitat, a la vegada que limita els brots epidèmics que puguin comparèixer en les persones no immunitzades.
A continuació, Mireia Garcia, de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, va explicar l’estratègia que s’ha seguit a la ciutat de Barcelona per disminuir la incidència d’hepatitis A en el col·lectiu d’homes que tenen sexe amb homes (HSH). Es posa de manifest que el món local pot contribuir positivament a l’èxit de les estratègies de vacunació, que depenen, tot i així, de la coordinació a tots els nivells, i que la participació comunitària afavoreix l’acceptació de la vacunació entre la ciutadania, el que és essencial per aconseguir cobertures vacunals superiors al 70% per garantir al immunitat comunitària.
Per finalitzar, la sessió es va obrir un torn de paraules, en què es van tractar, entre d’altres temes, els motius de la manca de disponibilitat en algun tipus de vacunes. Dues possibles causes que poden haver desbordat la indústria farmacèutica serien les campanyes de vacunació massives de països emergents (Xina, Sud-Amèrica...) i la complexitat de la producció d’aquest productes.
També es va debatre sobre l’existència de diferències en la introducció de noves vacunacions entre algunes societats científiques i l’administració, i sobre la necessitat de directrius clares a nivell europeu perquè tots els països apliquin polítiques semblants a l’hora de vacunar la població.
Col·laboració de la Diputació de Barcelona amb la UPF
La Diputació té un conveni de col·laboració amb el Màster de Salut Pública de la UPF, i un dels compromisos és realitzar seminaris d’interès per al món local. Aquest és el primer d’enguany. L’acord inclou també una aportació econòmica per al manteniment del màster, la inclusió de set tècnics municipals que poden cursar una assignatura del màster gratuïtament, i el fet que alumnat del màster pot realitzar les pràctiques en el Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona.
<< Tornar al llistat de notes de premsa
Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi
Cedemos las imágenes (vídeo y fotografías) a los medios de comunicación que quieran hacer uso de ellas, siempre y cuando se cite la fuente y exclusivamente para contextualizar esta noticia.