16/12/2016 13:26 h. - Marisa Díez
Un projecte d’art i acció social de l’associació L’Hurbart, guanyador de la 9a edició del premi J. M. Rueda
La Diputació de Barcelona ha lliurat aquest dijous, 15 de desembre, el primer guardó de la novena edició del Premi Josep M. Rueda i Palenzuela “La dimensió comunitària en la intervenció social” al projecte “Articula’t, un projecte d’art i intervenció social”, de l’associació L’Hurbart, a l’Hospitalet de Llobregat, amb una dotació de 5.000 €. Aquest premi vol reconèixer projectes d’intervenció social comunitària, d’àmbit territorial de Catalunya, que fomentin processos participatius, enforteixin el teixit social i augmentin la capacitat organitzativa de la comunitat.
El segon premi ha estat per al projecte “Empodera’t, nou model d’intervenció social amb persones sense llar”, de l’Ajuntament de Lleida, amb una dotació de 2.500 €.
L’acte de lliurament dels premis ha tingut lloc a la Sala La Cuina de l’Espai Francesca Bonnemaison en una vetllada conduïda per l'actriu Maria Molins on s’ha projectat un vídeo commemoratiu dels premis i hi ha hagut una actuació musical de l’Orquestra Amics de l’UNESCO de Barcelona.
“Articula’t. Un projecte d’art i intervenció social”, guanyador del primer premi, és un projecte impulsat per l’associació L’Hurbart a L’Hospitalet de Llobregat, que promou la realització de murals participatius a la comunitat. Per això, mobilitza el conjunt d'actors socials del territori amb el que es fa un treball d’aprenentatge artístic i d’enfortiment de vincles que vol vincular l'art amb l'acció social.
“Empodera’t. Nou model d’intervenció social amb persones sense llar”, que ha estat guardonat amb el segon premi, és un projecte promogut des de l’àrea d’inclusió de l’Ajuntament de Lleida, que té com a objectiu passar de la cobertura de les necessitats bàsiques per a les persones sense llar (allotjament i menjador) a un treball d’apoderament en l’àmbit comunitari. Així, es promouen activitats en l’àmbit de l'art, el medi ambient i el patrimoni cultural de la ciutat buscant l’arrelament de les persones sense sostre a la ciutat, la seva participació social i comunitària i el seu apoderament.
Entre els projectes finalistes s’ha reconegut, també, tres projectes més:
El programa de voluntariat per a persones amb trastorn mental i/o que han de complir treballs en benefici a la comunitat de l’associació Salut Mental Barcelonès Nord, el qual vincula persones amb problemes de salut mental amb entitats o serveis per a realitzar tasques de voluntariat, i també ofereix un espai de compliment de mesures penals i alternatives, concretament treballs en benefici de la comunitat.
TornaTerra, que promou la recuperació d'horts abandonats del Baix Solsonès per al conreu de varietats locals i la distribució en circuits curts de comercialització, fomentant, així l'economia social i solidària i l'educació en el consum local i crític.
L’hort comunitari de Badia del Vallès, un terreny de grans dimensions (2.000 metres2) on s’ofereix formació en agricultura ecològica i jardineria per a persones que es beneficien de plans d’ocupació i que funciona com a espai terapèutic i d’inclusió social per a col·lectius vulnerables (persones aturades, persones amb problemàtiques de salut mental...); així com també com a font d’aprovisionament de productes frescos i ecològics per a persones beneficiàries d’ajudes alimentàries.
En aquesta edició s’han presentat un total de 38 projectes, impulsats per entitats socials o ajuntaments, que aborden la inclusió social des del dret a l’alimentació, la inserció sociolaboral, les relacions intergeneracionals, el foment de l’autonomia personal, l’educació, la participació i el foment de la convivència i les xarxes comunitàries. Han estat valorats per un Jurat format per experts de l’àmbit acadèmic i professional.
Durant l’acte s’ha presentat, també, la reedició, en format digital i paper, del llibre “Comunitat, participació i benestar social”, un compendi d’articles i reflexions de Josep Mª Rueda, editat per primera vegada el maig de 1998. La nova edició es troba disponible a la web de la Llibreria de la Diputació: www.diba.cat/llibreria.
Josep Maria Rueda i Palenzuela va ser psicòleg i mestre, investigador, expert en infància, teòric de la intervenció social, responsable de programes i serveis de benestar social de diferents administracions públiques (ajuntament de Barcelona i Sant Adrià de Besòs, i Diputació de Barcelona).
<< Tornar al llistat de notes de premsa
Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi
Cedemos las imágenes (vídeo y fotografías) a los medios de comunicación que quieran hacer uso de ellas, siempre y cuando se cite la fuente y exclusivamente para contextualizar esta noticia.