07/07/2021 07:22 h.

2.500 trucades del Servei Local de Teleassistència de la Diputació de Barcelona amb consells per afrontar la calor, durant el mes de juny

Comparteix

 

 

. El Servei Local de Teleassistència de la Diputació de Barcelona ha activitat, des del passat 1 de juny, el protocol i la campanya “Consells per fer front a la calor”.

. El Centre d’Atenció del servei es comunica diàriament amb el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) per conèixer els avisos d’alarmes taronges o vermelles sobre onades de calor.

. L’any passat es van fer 13.625 trucades en el marc de la campanya de calor desenvolupada durant els mesos d'estiu.

El Servei Local de Teleassistència de la Diputació de Barcelona ha activitat, des del passat 1 de juny i dins del programa “Parlem de...”, el protocol i la campanya “Consells per fer front a la calor”, que es porta a terme durant tot l’estiu. 

Consells per fer front a la calor

En aquest mes s’han realitzat 2.451 trucades per donar consells sobre com afrontar la calor a les persones identificades amb més riscos i també, a totes les persones usuàries, aprofitant les trucades de seguiment quotidianes.

Aquesta campanya s’acompanya d’un ventall, que es facilita a través de les visites domiciliàries que el servei realitza de forma quotidiana, i que recull consells pràctics per reduir els efectes negatius de la calor relacionats amb la salut de les persones grans i per protegir la llar: protegir-se del sol i la calor, evitar sortir al carrer entre les 12 h i les 17 h, beure la quantitat d’aigua que hagi recomanat el professional sanitari, abaixar les persianes quan toqui el sol o bé obrir les finestres i ventilar durant la nit, entre d’altres. Les persones que pateixen patologies cròniques com ara cardíaques, problemes respiratoris, diabetis, persones amb obesitat i/o mobilitat reduïda són considerades més sensibles i es fa més èmfasi en aquests consells.

Alhora, si es detecta qualsevol incidència o cas especial en l’habitatge que pugui generar una major vulnerabilitat davant dels efectes de la calor, s’informa als serveis socials de l’ajuntament corresponent, i també s’està en permanent contacte amb els serveis d’emergència de la comunitat davant qualsevol emergència.

A més, el Centre d’Atenció del servei es comunica diàriament amb el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) i es reben avisos sobre possibles alertes per altes temperatures dels diferents territoris de la província de Barcelona. En el cas que existeixin alarmes taronges o vermelles sobre una onada de calor, es contacta amb les persones usuàries de la zona afectada, prioritzant tant les que són vulnerables per la seva situació de salut -amb malalties cardiorespiratòries, per exemple-, o pel fet de viure en habitatges aïllats. Durant el mes de juny no s’ha donat cap alerta de temperatures extremes.

Programa “Parlem de...”

El programa “Parlem de...” és un programa de trucades preventives i proactives que el Servei Local de Teleassistència realitza des de l'any 2015. Cada mes s'identifiquen una sèrie de temàtiques per àrees i, en funció de les característiques de la persona usuària, els riscos a que estigui més exposada, els seus interessos o bé com es desenvolupi la conversa, el personal tele-operador proposa un tema, introdueix consells i recomanacions, i també la convida a explicar les seves vivències.

La finalitat d'aquestes campanyes és fomentar l'autonomia personal i afavorir l'apoderament de les persones grans, així com incorporar hàbits de vida saludable, incrementar-ne la participació social i crear vincles amb la comunitat.

Dades 2020

Durant l'any 2020, es van fer 184.762 trucades preventives, de les quals 121.945 van estar relacionades amb la situació de pandèmia provocada per la COVID-19, i 13.625 van correspondre a la campanya de calor desenvolupada durant els mesos d'estiu.

El Servei Local de Teleassistència

El Servei Local de Teleassistència de la Diputació de Barcelona és un servei d'atenció domiciliària que garanteix la seguretat i dona tranquil·litat i acompanyament a les persones que poden estar en situació de risc per factors d'edat, fragilitat, solitud, discapacitat i/o dependència, les 24 hores del dia i els 365 dies a l'any, detectant situacions d'emergència i donant resposta immediata a aquestes. Actualment aquest servei es presta a 92.359 persones amb la col·laboració dels ajuntaments de la província de Barcelona (excepte la ciutat de Barcelona).

ODS

El Servei Local de Teleassistència de la Diputació de Barcelona respon a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 3. Salut i Benestar. “Garantir una vida sana i promoure el benestar per a totes les persones a totes les edats”. Els 17  ODS  van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.