13/07/2021 13:00 h.
La transformació de les ciutats i dels barris en el marc de l’agenda urbana i dels objectius de desenvolupament social 2030.
David Lucas, Secretari General de l'Agenda Urbana i Habitatge. Innovació i transformació per la sostenibilitat. Agenda Urbana des d'una mirada social.
La segona jornada de la 30a Escola d’Estiu de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social ha començat amb una conferència del Secretari General d’Agenda Urbana i Habitatge, David Lucas, entorn l’agenda urbana i les polítiques d’habitatge.
Lluïsa Moret, presidenta de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social, ha presentat la sessió recordant la importància dels 30 anys de l’Escola d’Estiu com a “espai estable i consolidat de reflexió, debat, intercanvi d’experiències i generació de coneixement” i ha ressaltat l’oportunitat de dedicar un espai a conèixer les agendes urbanes com a marc de referència dels municipis per desenvolupar estratègies de desenvolupament urbà sostenible tenint en compte elements socials, econòmics i mediambientals, i a les polítiques d’habitatge perquè són “un tema de major preocupació pels ajuntaments que requereix polítiques d’estat i coordinació interinstitucional”. També ha explicat que des de l’Àrea s’impulsa un projecte de regeneració urbana des d’una perspectiva integral amb una mirada estratègica en l’àmbit social i l’apoderament de veïns i veïnes.
David Lucas ha destacat també la importància dels municipis en el desenvolupament sostenible, especificant que “les terminals per implementar els ODS són els ajuntaments. Amb aquesta filosofia neix l'Agenda Urbana espanyola, que vol ser un referent per al desenvolupament d'agendes urbanes amb l’objectiu d’afrontar problemes com el canvi climàtic, l’atur, la creixent iniquitat i desigualtat, problemes de mobilitat i sanitaris”.
També ha fet referència a l’aposta del govern espanyol per polítiques d’habitatge i als fons europeus per millorar l’accés a l’habitatge, la rehabilitació urbana i la regeneració de barris, destacant com a elements clau l’eficiència energètica i la cohesió social. Per això, es pretén que el suport a la rehabilitació arribi també als barris més vulnerables, amb ajudes que poden arribar fins al 100% del cost. També ha assenyalat que “en la promoció d'habitatge públic i rehabilitació de barris, els ens locals han de ser els ens actius, perquè són els que millor coneixen la realitat i millors instruments tenen per intervenir”. Un dels elements que es preveu és el finançament de plans per fomentar les oficines locals de rehabilitació, amb l’objectiu de posar d'acord empreses energètiques i de rehabilitació, i comunitats de propietaris.
Una altra de les línies destacades en el marc del Pla estatal d’habitatge és la construcció d’habitatge públic i especialment d’habitatge públic de lloguer social, un dels grans reptes pendents al que es dedicarà 1.000 milions d’euros. Alhora, s’està articulant un fons social d'habitatges amb acords amb entitats gestores d'habitatge i entitats bancàries per tal de generar solucions habitacionals a situacions de vulnerabilitat.
Lucas ha destacat finalment que “per enfortir l'estat de benestar és important que la gent tingui un habitatge digne i adequat. Calen barris ben equipats i segurs on es redueixi la vulnerabilitat social i mediambiental” i per això ha dit que s'està treballant en un nou pla estatal d'habitatge que tingui un major caràcter social i atengui més la vulnerabilitat.