03/11/2021 10:00 h.

Guia local contra el maltractament a les persones grans,

Comparteix

Olesa ha presentat la guia local contra el maltractament a les persones grans, que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Olesa disposa d’una nova Guia local per fer front als maltractaments de les persones grans. El document s’ha presentat aquest matí al Saló de Plens de l’Ajuntament en el marc d’un acte que ha servit per donar a conèixer una nova eina que permetrà al conjunt de professionals del territori gestionar i afrontar de manera coordinada les diferents situacions de maltractaments que poden afectar les persones grans.

La guia és un document tècnic per formar professionals i agents. Defineix les tipologies de maltractaments i els factors de risc i de protecció; descriu els maltractaments que es poden patir a les institucions; els procediments de treball i circuits d’actuació i els aspectes legals i les mesures a emprendre per a la protecció jurídica de les persones grans.

La presentació ha anat a càrrec de la diputada d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, el primer tinent d’alcalde i regidor de Benestar Social, Jordi Martínez, el jurista i president de l’Associació per a la Investigació del Maltractament a les persones grans (EIMA), Jordi Muñoz i l’alcalde d’Olesa, Miquel Riera, que ha tancat l’acte.

En la seva intervenció, el regidor de Benestar Social, Jordi Martínez, ha agraït a tots els professionals, organismes i entitats que han participat al llarg de 15 sessions de treball en l’elaboració del document. Martínez ha afirmat que «és molt important que Olesa disposi d'un instrument que permet aprofundir en el coneixement dels maltractaments a la gent gran, a la vegada, que proporciona criteris i circuits per prevenir-los, detectar-los i intervenir eficaçment».

Per la seva part, la diputada d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, ha remarcat la importància de tenir eines i recursos per fer front a aquesta situació de violència, i ha donat dades sobre els maltractaments a persones grans a la província de Barcelona «l’any 2020 es van donar un total de 360 casos de violència en persones grans en 66 municipis dels 311 que integren la província de Barcelona. El perfil d’aquestes persones maltractades són dones amb mancances cognitives i físiques, i que sovint són maltractades en el seu entorn familiar», ha explicat.

Jordi Muñoz, jurista i president de l’Associació per a la Investigació del Maltractament a les persones grans (EIMA), ha sigut el redactor d’aquest document. Muñoz ha fet una ponència sobre el “Maltractament a les persones grans: una realitat silenciada” on ha assenyalat que «l’edatisme, la discriminació per qüestió d’edat, és el tercer motiu de discriminació en el món, darrera del racisme i del masclisme. El maltractament a les persones grans moltes vegades va associat a situacions de dependència». I ha continuat dient que «els maltractaments a la gent gran són situacions molt complexes d'abordar, no compten ni amb recursos ni amb suport social perquè és un problema que no està visibilitzat. És un problema de tots i cal sensibilitzar a la societat i conscienciar-nos igual que ho fem contra la violència LGTBI o vers les dones».

Ha tancat l’acte l’alcalde d’Olesa, Miquel Riera, que, a part d’agrair la tasca a tots els professionals i entitats, ha destacat que «aquest document ens obliga a fer una reflexió de la situació de la gent gran i que, ara que tenim la guia, cal desenvolupar-la i aplicar-la i alhora visibilitzar aquesta situació que pateix la gent gran».

Un cop feta la presentació de la guia, ara comença la seva implementació i el desplegament entre el conjunt de professionals que compartiran un mateix enfocament en l’abordatge de les situacions de maltractament o sospita.

El document ha estat elaborat per l’Ajuntament d’Olesa amb el suport de la Diputació de Barcelona i els professionals de diferents recursos que treballen amb persones grans com tècnics de serveis socials, de salut pública, policia local, CAP, Hospital sociosanitari, el programa d’atenció domiciliària PADES, Residències  d’avis, Mossos d’Esquadra, empresa de Servei d’atenció domiciliaria, teleassistències, l’Associació de voluntaris d’Olesa (AVO) o Creu Roja, entre d’altres, que han treballat des d’una perspectiva transversal, interdisciplinària i interseccional.

El model de la Guia parteix d'una publicació genèrica que es pot obtenir a través de la pàgina web de la Llibreria de la Diputació.

Des de la Diputació de Barcelona, a través de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social, es dona suport en la implementació de la Guia i s’ofereix, a més, el grup de treball d’ajuntaments contra els maltractaments, en el qual hi participa Olesa de Montserrat; un espai de formació continuada, d’intercanvi de bones pràctiques i generador d’eines que milloren l’abordatge dels maltractaments a les persones grans.

La Diputació de Barcelona també col·labora en el  servei d’assessorament jurídic, que proporciona acompanyament als professionals dels serveis socials bàsics en la gestió de les situacions més complexes de maltractaments de persones grans des de la perspectiva legal.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 3. Salut i Benestar. “Garantir una vida sana i promoure el benestar per a totes les persones a totes les edats”. Els 17  ODS  van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

 

La diputada d'Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, i el primer tinent d’alcalde i regidor de Benestar Social d'Olesa, Jordi Martínez, durant la presentació de la guia. Foto: Ajuntament d'Olesa de Montserrat. 

La diputada d'Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, i el primer tinent d’alcalde i regidor de Benestar Social d'Olesa, Jordi Martínez, durant la presentació de la guia. Foto: Ajuntament d'Olesa de Montserrat.