Històries BCN Smart Rural: Els guardians de la terra

Comparteix
Miquel Riera, pagès de l'EABT. BROADCASTER CONTENT AGENCY | DIPUTACIÓ DE BARCELONA

04/12/2023

Miquel Riera, pagès de l'EABT. BROADCASTER CONTENT AGENCY | DIPUTACIÓ DE BARCELONA

El nou curtmetratge del programa BCN Smart Rural destaca la importància de crear més parcs agraris per garantir un futur sostenible.



La Diputació de Barcelona continua enriquint la sèrie ‘Històries BCN Smart Rural’ i ho fa amb la publicació d’un nou curtmetratge que porta el títol 'Els guardians de la terra'. A través d’aquesta obra audiovisual, la corporació vol sensibilitzar la població sobre la importància de preservar i dinamitzar l'activitat agrícola i ramadera a la província de Barcelona, on s'ha perdut el 42% de les terres de conreu des de la dècada dels 50. El vídeo posa un èmfasi especial en la creació i la gestió de parcs agraris com a eina essencial per fer front a aquest desafiament.

A més de ser espais clau per a enfortir el sector primari, els parcs agraris juguen un paper fonamental en l'increment de la biodiversitat dels ecosistemes. Aquestes àrees actuen com a embornals de carboni, ajudant a mitigar els efectes del canvi climàtic, i contribueixen a regular els cicles de l'aigua i de l'aire. Gràcies als serveis ecosistèmics que ofereixen, els parcs agraris no només salvaguarden el teixit agrícola i ramader local sinó que també promouen la sostenibilitat ambiental i la resiliència de la producció agroalimentària.

El curtmetratge planteja la necessitat d’abordar la protecció del sol agrari amb urgència i dona veu a tres persones ben conegudes per la seva defensa de l’agricultura i la ramaderia sostenibles al territori: Miquel Riera, pagès de l’Horta Pla de Munt, una empresa familiar d’agricultura ecològica situada a Palafolls, al cor de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera; Valentina Muñoz, pastora de cabres lleteres a Artelac, una formatgeria ecològica del Parc Rural del Montserrat; i Josep Montasell, el principal impulsor del Parc Agrari del Baix Llobregat, el primer espai agrari gestionat de Catalunya i l’Estat espanyol, i el segon a nivell mundial. Totes tres comparteixen la seva visió sobre els beneficis de gaudir de més parcs agraris al territori, i amb les seves històries inspiradores permeten entendre aspectes clau de la lluita per aturar el progressiu abandonament del sector primari a la província de Barcelona.

 

Una crida a l'acció per garantir l'abastiment alimentari de proximitat

Amb ‘Els guardians de la Terra’, BCN Smart Rural vol sensibilitzar la ciutadania sobre la urgència de preservar les terres de conreu i fomentar la creació de més parcs agraris. Actualment, la demarcació acull 9 parcs agraris que abasten 105.560 hectàrees de conreus, pastures i boscos. Aquests espais destaquen pel seu alt valor agroalimentari, paisatgístic, econòmic, ecològic i cultural, i ofereixen una gran diversitat de serveis a 62 municipis. Tot i així, el 84% de la superfície agrària de la província de Barcelona encara no està inclosa en cap parc agrari, de manera que queda camí per recórrer. «Per garantir l'abastiment de la població amb aliments de proximitat, caldria augmentar aquesta extensió, explica Sònia Callau, cap de la Direcció Territorial Agrària de la corporació i coordinadora del programa BCN Smart Rural.

Segons dades de l’informe d’anàlisi “Terres que alimenten”, amb la superfície agrària que hi ha en l’actualitat a les comarques barcelonines només es podria alimentar un 10% de la seva població de manera autosuficient. «La creació de parcs agraris és essencial per protegir les nostres terres més fèrtils i assegurar la continuïtat d’un sistema agroalimentari segur, saludable i sostenible, a més de constituir un llegat de gran valor per a les generacions futures», conclou Callau.

El curtmetratge ha estat possible gràcies a la col·laboració de Broadcaster Content Agency i el cofinançament de la Diputació de Barcelona i els fons FEDER de la Unió Europea.

Per a més informació sobre les actuacions que porta a terme la Diputació de Barcelona per a preservar i gestionar el sòl agrari, podeu escriure a Sònia Callau.

 

— Redacció BCN Smart Rural —

 


 

Recursos
 

Històries BCN Smart Rural: ‘Els guardians de la terra'
Curt produït per BCN Smart Rural | Diputació de Barcelona
 


 

Sobre el programa BCN Smart Rural

BCN Smart Rural és el programa de la Diputació de Barcelona per transformar el sector agroalimentari de la demarcació. Cofinançada per la Unió Europea a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), aquesta iniciativa conjunta s’ubica a l’avantguarda de les accions que les dues institucions estan promovent amb horitzó 2030, tant en matèria agrícola com alimentària, i s’alinea especialment amb la campanya “Del Camp a la Taula” (de l’anglès, “From Farm to Fork”), que es troba al cor del Pacte Verd Europeu.

La visió de BCN Smart Rural és posar al centre de l’agenda política del territori el dret a una alimentació saludable, sostenible i de proximitat per a tota la ciutadania. I, per aconseguir-ho, col·labora amb els ajuntaments interessats en impulsar aquest model agroalimentari en els seus pobles i ciutats.

Per a més informació sobre el programa BCN Smart Rural, podeu escriure  a bcnsmartrural@diba.cat