Un milió d’euros per transformar el Parc Agrari del Baix Llobregat

Comparteix
Imma i Montse Tugas, pageses del PABLL. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA

23/05/2024

Imma i Montse Tugas, pageses del PABLL. PATXI URIZ | DIPUTACIÓ DE BARCELONA

Amb el suport dels fons Next Generation, es llança un projecte pioner per a la promoció de la pagesia local i els aliments conreats en el primer espai agrari gestionat a Catalunya. 

El Parc Agrari del Baix Llobregat (PABLL) és un tresor agrícola i alimentari que ara rebrà un impuls important gràcies als fons europeus Next Generation. Amb una subvenció d’un milió d’euros, el Consorci del Parc portarà a terme l’actuació “Can Comas: projecte agroturístic innovador i sostenible al Parc Agrari del Baix Llobregat”. Aquesta iniciativa té com a objectiu promoure els valors del parc, la pagesia i els productes que hi conreen. 

El projecte inclou la creació d’un Centre de Descoberta a la masia Can Comas, la seu del parc agrari. Aquest espai oferirà una exposició interactiva i multimèdia per donar a conèixer la riquesa agrícola, natural i cultural del parc. També es crearà una mostra itinerant per ampliar el coneixement del PABLL, un aparador dels aliments cultivats i un equipament mòbil per fer-hi degustacions i maridatges. Aquestes actuacions reforçaran el vincle entre la ciutadania i el sector agrari, a més de facilitar la difusió dels sabors únics que ofereix el parc. 

El suport dels fons Next Generation també permetrà establir una línia de finançament per a la pagesia del PABLL, facilitant les inversions necessàries per millorar la promoció dels seus productes. Així mateix, es fomentarà l’ús públic del parc mitjançant l’ordenació dels espais visitables, la revisió de la senyalització i la difusió de bones pràctiques de convivència i desenvolupament d’activitats agràries en entorns metropolitans.  

Totes aquestes actuacions es decidiran, dissenyaran i crearan amb la col·laboració dels agents del territori, i es preveu que estiguin executades en un termini de dos anys. 

Aquesta subvenció s’emmarca dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea a través dels fons Next Generation. En consonància amb el projecte “Catalunya: terra de sabors”, la iniciativa busca situar la regió com a referent europeu en turisme enogastronòmic. 

 

Un model de preservació agrària i sostenibilitat 

El Parc Agrari del Baix Llobregat va néixer el 1998 gràcies a una visió avantguardista de la Diputació de Barcelona per preservar i dinamitzar les zones agrícoles del delta i la vall baixa del riu Llobregat. Aquesta iniciativa pionera, recolzada per la Unió Europea, va donar lloc al primer parc agrari de Catalunya. Des de llavors, el PABLL ha estat un model de desenvolupament sostenible, equilibrant la producció agrícola amb la conservació del paisatge i la biodiversitat. 

Amb una superfície de 2.800 hectàrees, el PABLL ocupa el 3% de les terres de conreu i pastures gestionades pels parcs agraris de la província de Barcelona i és un exemple destacat d’agricultura periurbana sostenible. Compromès amb la protecció del patrimoni agrícola i la promoció de pràctiques respectuoses amb el medi ambient, la seva gestió es basa en cinc línies estratègiques, 17 objectius específics i 47 actuacions, incloent-hi la millora de les infraestructures, la promoció de sistemes de producció sostenibles, la modernització de les empreses agràries i la consolidació del patrimoni natural i cultural. Aquest enfocament integral ha convertit el PABLL en un referent en la producció d’aliments de proximitat i en la promoció d’un model agroalimentari resilient i respectuós amb el territori. 

 

Una agricultura arrelada al territori 

Actualment, la província de Barcelona gaudeix de nou espais agraris gestionats: el Parc Agrari del Baix Llobregat, el Parc Rural del Montserrat, l’Espai Agrari de la Baixa Tordera, el Parc Agrari de la Conca d’Òdena, el Parc Agrari Cinc Sènies-Mata-Valldeix, el Parc Rural del Prepirineu Català, el Parc Agrari de Sabadell, l’Espai Rural de Gallecs i l’Espai Agrari de Palou. En total, aquests nou espais ocupen 105.560 hectàrees i permeten abastir 62 municipis amb aliments de proximitat. 

Segons explica Sònia Callau, cap de la Direcció Territorial Agrària (DTA) de la Diputació de Barcelona i coordinadora del programa BCN Smart Rural, «La línia de suport dels fons Next Generation no és només un gran reconeixement a la labor del Parc Agrari del Baix Llobregat al llarg del temps, sinó també un impuls decisiu per a la visió de la Diputació de Barcelona d’impulsar una agricultura més propera i connectada amb la comunitat. És un pas endavant cap a la consolidació d’un model agroalimentari amb mirada de futur, que valora la proximitat, la qualitat i la sostenibilitat, i que reforça el vincle indissoluble entre la terra, la pagesia i les persones consumidores». 

Per a més informació sobre la xarxa de parcs agraris que impulsa la Diputació de Barcelona, podeu escriure a Sònia Callau, cap de la Direcció Territorial Agrària de la Diputació de Barcelona.