02/05/2021 07:00 h.

2 de maig | Dia internacional contra l'assetjament escolar

Comparteix

Assetjament escolar i Ciberassetjament

L’assetjament escolar o bullying és la conducta de persecució o maltractament intencionada que exerceix un alumne cap a un altre de manera física o psicològica, constant i mantinguda en el temps.

El ciberassetjament o ciberbullying és la conducta de maltractament escolar a través de dispositius tecnològics utilitzats per ofendre, insultar, menysprear, enviar missatges ofensius o difondre informació personal real o falsa de manera continuada.  

A diferència del l’assetjament escolar, el ciberassetjament té un major impacte en la víctima ja que:

  • Pateix l’agressió de manera continuada, més enllà de l’horari escolar, a qualsevol hora i en qualsevol lloc.
  • La informació publicada a Internet es difon i s’amplifica de manera ràpida i immediata arribant a la vegada a més persones.
  • L’anonimat de la persona agressora facilita el manteniment de l’assetjament en el temps.  

Aquest fenomen social, cada vegada més extens, s’ha convertit en un problema que viuen molts infants, adolescents i joves i que té greus conseqüències físiques, emocionals i escolars ja que la víctima pateix sensació d’indefensió, vulnerabilitat i inseguretat durant tot el dia.

Per tant, és important promoure accions de sensibilització, prevenció, detecció i intervenció adreçades al professorat, l’alumnat i les seves famílies sobre l’assetjament i el ciberassetjament entre iguals i educar en l’ús responsable de les pantalles promovent el respecte i la convivència digital i incidint en la necessitat que tothom, alumnat, professorat i famílies, s’impliquin de forma positiva, compromesa i activa.

El Centre SPOTT, a través dels materials de la Col·lecció Connecta-hi, promou l’ús segur i responsable de les pantalles en l’àmbit familiar. Aquests materials responen a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 3. Salut i Benestar. “Garantir una vida sana i promoure el benestar per a totes les persones a totes les edats”. Els disset ODS  van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.