16/12/2020 07:26 h.

La Diputació de Barcelona inicia els espais de diàleg al territori

Comparteix

  

L’Àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar de la Diputació de Barcelona, per aquest mandat 2020-2023, s’ha dotat d’una estratègia que articularà les seves actuacions per treballar per a la reactivació social dels ens locals de la província, amb una atenció especial als efectes provocats per la pandèmia de la COVID-19.

Aquesta estratègia té per finalitat teixir aliances sòlides amb els diferents actors socials i econòmics i lluitar contra la pobresa i les desigualtats d’acord amb els principis de l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible.

Per poder atendre les noves necessitats socials i garantir els drets i l’equitat territorial, la diputada de l’Àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, acompanya de la diputada de Polítiques d’Igualtat, Alba Barnusell, i del diputat de Salut Pública i Consum, Enric Llorca; presentarà als representants dels governs locals el full de ruta de la institució, en l'àmbit social, i el seu suport per fer front a aquesta nova realitat.

Les reunions, que seran telemàtiques, s’inicien aquesta tarda amb els representants dels governs locals del Baix Llobregat i el Barcelonès, i demà hi haurà una altra reunió amb representants del Vallès Occidental.

Passat festes, les trobades es reprendran amb el següent calendari: el dimecres 13 de gener, diàleg amb representants de l’Alt Penedès, Garraf i l’Anoia. El dijous 14 de gener, amb representants del Maresme. El dimarts, 19 de gener, la trobada serà amb representants del Bages, Berguedà i Osona. I, finalment, el dimecres 20 de gener, amb representants del Vallès Oriental i el Moianès.  

Aquests espais de diàleg pretenen donar respostes a necessitats com ara les situacions d’emergència social, el creixement de les problemàtiques de salut mental, la necessitat de reforçar l’atenció socioeducativa i l’atenció social domiciliària, la sobrecàrrega dels equips professionals, el creixement de les violències masclistes, l’acollida a joves migrats i migrades sense referents familiars o la convivència en espais públics, entre d’altres àmbits.

Principals eixos de mandat

La Diputació de Barcelona treballa en el marc del projecte transformador de garantia d’ingressos i drets bàsics en la creació d’un model local de prestacions econòmiques interconnectat amb les rendes estatal i catalana que permeti arribar a la ciutadania de forma més eficaç i eficient i garantir el dret a una vida digne. En aquest apartat, la corporació ha iniciat el disseny d’un model d’oficines especialitzades en l’atenció i gestió de les prestacions econòmiques de caràcter social. Un cop dissenyades, la Diputació acompanyarà els municipis que hi apostin amb suport tècnic i eines en la seva implementació.

Reforç del Servei d’Intermediació de Deutes de l’Habitatge, amb el que ja s’ha arribat a 44 punts en funcionament que cobreixen tota la província (14 punts a les comarques del Baix Llobregat i Barcelonès) i des de 2012 s’han atès 10.566 famílies, amb un creixement important aquest any 2020, en què s’ha assessorat a 3.000 famílies.

Reforç de la Targeta Moneder d’Impacte Social, un programa que està creixent de forma exponencial des de l’inici de la pandèmia i ha permès donar resposta a situacions com la manca de beques de menjador durant el confinament. A més, s’ha obert una línia de suport tècnic de projectes innovadors en matèria de garantia del dret a l’alimentació, des d’una perspectiva integral que promou l’acció comunitària.

Suport a programes d’acollida, interculturalitat i no discriminació, amb nous recursos al Catàleg de serveis 2021 de suport a Plans Locals d’Interculturalitat, millora de serveis d’acollida, diagnòstic de la realitat social i demogràfica a partir de l’anàlisi del padró, diagnòstic sobre les discriminacions a la ciutat, i assessorament en la creació d'oficines o serveis per garantir la igualtat de tracte i la no discriminació.

Treball de suport en l’acollida als joves migrats sense referents familiars, en el marc del projecte transformador d’infància i adolescència.

Impuls del projecte transformador Barris i comunitats, que farà una intervenció en determinats barris amb alta vulnerabilitat social i urbana des d’una acció comunitària, social i amb la perspectiva de salut en totes les polítiques.

Recursos per a l’abordatge dels maltractaments a les persones grans i a la infància i l’adolescència. La crisi econòmica, social i emocional que vivim suposa un major risc per als maltractaments a aquests col·lectius. La Diputació de Barcelona segueix innovant en eines per a la detecció i intervenció des dels ens locals.

Reforç de la mediació ciutadana, -en un moment en què és clau promoure l’acció comunitària, els vincles socials i culturals-, amb noves eines per treballar online i amb una aplicació informàtica comuna.

Impuls dels programes d’envelliment actiu, especialment en un context de risc de creixement de les situacions de soledat entre les persones grans.

Prevenció d’addiccions amb el reforç dels programes de prevenció d’addiccions a les TIC en aquest període de riscos per als infants i adolescents que passen moltes més hores connectats. En aquest sentit, s’està dissenyant un nou programa preventiu per treballar en escoles i espais socioeducatius en el marc del projecte transformador d’infància i adolescència.

Acompanyament als serveis socioeducatius per a la infància, que han de poder adaptar-se a la realitat del moment, amb eines pel treball en línia i l’acompanyament a infants i adolescents davant noves situacions de vulnerabilitat derivades o incrementades amb la COVID-19.

Impuls del programa de ciutats amigues de la infància i educació en drets de la UNICEF, per garantir els drets de la infància i l’adolescència en un moment de creixement de les desigualtats.

Una línia bàsica d’actuació seguirà sent el suport als professionals de tots els àmbits (serveis socials, igualtat, convivència, salut, consum) amb accions de formació, supervisió, comunitats virtuals i altres espais d’intercanvi i aprenentatge.

El reforç del sistema públic de cures en la comunitat a través del projecte transformador de cures, especialment amb eines per a la millora de l’atenció social domiciliària, programes de suport a les persones cuidadores; un programa d’acompanyament personalitzat a persones grans en situació de soledat; i també la transformació del Servei Local de Teleassistència cap a un servei digitalitzat que suposarà una millor connexió i més sensors per poder fer un seguiment més intens a les persones usuàries. Tot això, acompanyat també de programes de sensibilització i corresponsabilitat entorn les cures, des d’una perspectiva de gènere i interseccional.

En Polítiques d’igualtat destaca la inauguració del LAB Bonnemaison el passat 19 de novembre, un projecte que pretén: consolidar les polítiques de gènere en l'àmbit local amb una perspectiva feminista, transformadora i interseccional; fomentar la innovació, les xarxes i reforçar les competències de les dones electes, líders del tercer sector, de l'administració pública i emprenedores, els seus lideratges i el seu apoderament individual i col·lectiu.

Un altre dels eixos prioritaris en l’àmbit de la igualtat seguirà sent la prevenció de les violències masclistes amb un nou enfocament a través del projecte transformador Xarxa de Territoris Lliures de Violències Masclistes; millora de les eines tècniques municipals, circuïts i protocols d’actuació, ampliació del programa Punts liles, programa de seguretat i violències masclistes.

Una altra línia està relacionada amb el suport i la defensa dels drets de les persones consumidores amb nous programes de Consum dedicats a la protecció de col·lectius especialment vulnerables, al foment del consum responsable i al reforç de la mediació en consum.

La Diputació de Barcelona, a través dels Servei de Salut Pública, també treballa per a la promoció d’hàbits saludables, especialment en infants i adolescents amb aspectes de salut emocional.

Així mateix, es proposa l’increment de la resiliència dels municipis davant crisis sanitàries amb l’acompanyament a la implementació de Plans municipals de contingència des d’una perspectiva de salut en totes les polítiques.

I es donarà un impuls important en l’aposta pel coneixement i la innovació, amb espais de treball més transversals, recerca i aliances amb diferents agents.

Adaptació a cada territori

Aquestes línies i actuacions són una referència comuna però, l’objectiu de l’Àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar de la Diputació de Barcelona és poder-les desplegar i adaptar a cada territori, tenint en compte cada context social.

Tal i com afirma la diputada Lluïsa Moret, «les trobades amb els representants municipals serviran per recollir necessitats, idees i propostes per poder millorar i innovar en polítiques socials i serveis a les persones en els municipis». Per Moret, «el moment actual requereix el màxim esforç, treball i aliances per tenir uns municipis que siguin saludables, inclusius, resilients, amb més igualtat i cohesió social».