Espai claustre amb Marina Massaguer. Cultura i llengua: el català en la cruïlla del s. XXI. Implicacions en la cultura municipal

Comparteix
29/05/2025 10:00 - 14:00 +34934022565 oerc.formacio@diba.cat

Pati Manning (c. Montalegre, 7 - Barcelona)


La llengua catalana es troba en una important cruïlla, fruit de diversos condicionants i realitats que n’amenacen l’existència i la consolidació com a llengua pròpia del nostre país. D’una banda els moviments demogràfics, la incidència del  turisme i els expats, i de l’altra les polítiques contràries al seu ús i l’aparició de poderoses xarxes i plataformes en què el català no sempre hi és present. Tot plegat fa que aquest sigui una qüestió cabdal que ha de ser abordada des dels departaments municipals, en especial des de l’àmbit de la cultura. Com podem atraure nous parlants? Com han de treballar els departaments de cultura en la difusió de la nostra llengua? Quines vides de coordinació s’han d’establir? Què podem fer per arribar als nouvinguts? Aquests són alguns dels punts que s’abordaran en aquest Espai Claustre, que vol ser un espai de trobada i de reflexió al voltant d’una qüestió que ha d’estar en primera línia de les actuacions municipals en la cultura.

 

Objectius

  • Esbossar la situació del català a Catalunya i en el món municipal en particular
  • Determinar quines  accions es poden emprendre des dels departaments de cultura per fomentar la nostra llengua
  • Indicar quines han de ser les polítiques de coordinació amb els altres  departaments municipals
  • Abordar la difusió de la llengua en els àmbits cultural, audiovisual i educatiu, entre d’altres.
  • Incidir en la relació dels ajuntaments amb els ciutadans en l’àmbit cultural, per tal de fomentar el català en tots els nivells.
  • Establir polítiques per arribar a nous públics en el món cultural, a partir de programacions culturals en català.

 

Continguts

  • Què diu la sociolingüística? Algunes dades de Catalunya i el món municipal
  • Nous parlants i nous públics. La realitat del català en els municipis.
  • El món audiovisual i la  presència del català.
  • Els joves com a ciutadans culturals. La presència del català en aquest col·lectiu
  • Impulsar el català des dels ajuntaments i els departaments de cultura. Què podem fer?
  • La presència del català en les programacions municipals
  • Com atraure nous sectors socials cap al català

 

DOCENT

 

Marina Massaguer Comes


Llicenciada en Filologia Catalana per la URV i doctora per la UOC, amb la tesi «No-catalanoparlants a Catalunya: identitats socials, desigualtats i llengua catalana». Ha obtingut el Postgrau de Correcció i Qualitat Lingüística de la UAB i el de Gestió de la Diversitat Lingüística i Cultural de la UOC. Va ser lectora de català a la Universitat d’Oxford entre 2012 i 2015. És membre del CUSC-UB, des d’on ha coordinat, entre d’altres, els informes “Argumentari per promoure l’ús del català entre els joves”, “Català, youtubers i instagramers: un punt de partida per promoure l’ús de la llengua” i “Línies discursives al voltant de la gestió del plurilingüisme a Catalunya i les seves dinàmiques socials, centrat en els discursos a favor de la restauració del català”. En l’actualitat és assessora en polítiques lingüístiques del Departament de Recerca i Universitats, des d’on coordina la implementació del Pla d’enfortiment de la llengua catalana en el sistema universitari i de recerca de Catalunya.

 

> PREINSCRIPCIONS

 

 

Place

Espai claustre amb Marina Massaguer. Cultura i llengua: el català en la cruïlla del s. XXI. Implicacions en la cultura municipal
© Diputació de Barcelona