16/10/2024 10:06 h.
El Racó del Trampolí, botiga solidària
Imatge: Maite Cobos
- La Gerència de Serveis de Comerç entrevista Maite Cobos, fundadora i directora d’El Trampolí.
Què és El Trampolí i per què es va crear?
El Trampolí és una entitat que neix l’any 2000 de la necessitat que observen germans i amics de persones amb discapacitat psíquica de donar a aquest col·lectiu les eines necessàries per ajudar-los a integrar-se plenament en la societat i de buscar respostes satisfactòries en tots els àmbits de la seva vida.
Quina ha estat la seva evolució?
Va néixer en un garatge on fèiem trobades quinzenals. Ara som un grup de 30 professionals que atenem unes 90 persones amb discapacitat psíquica, des de les que viuen en un pis tutelat a les que només venen a classes de cuina.
Quins són els objectius i quines activitats proposa per aconseguir-los?
Els nostres objectius són:
- Potenciar les capacitats creatives, l’autoestima i l’autonomia de les persones amb discapacitat psíquica, estimulant el seu creixement personal i la seva integració social.
- Oferir a les persones amb discapacitat psíquica les eines necessàries per a integrar-se a la societat.
- Buscar la superació de les seves dificultats a través d’una gran varietat d’activitats i tallers que s’adapten a les seves necessitats i capacitats (musicoteràpia, ioga, teatre, pintura, autonomia domèstica, artteràpia, sortides culturals, etc.).
- Contribuir a la sensibilització de la societat per potenciar la presència del col·lectiu dins d’aquesta, donant l’oportunitat que se’ls conegui i entengui.
- Desenvolupar iniciatives relacionades amb l’habitatge, l’àmbit laboral, cultural, d’oci, per a potenciar la seva integració.
Com funciona El Trampolí?
Som una entitat petita, però donem molt valor a la nostra independència. Només el 10 % del nostre pressupost prové de subvencions de les administracions públiques. La resta prové dels ingressos pels serveis que oferim al col·lectiu i de les activitats com les botigues solidàries i el bar restaurant. Tot i que el nostre funcionament està totalment professionalitzat, la tasca dels voluntaris és molt valuosa i necessària per assolir els nostres objectius.
Per què vau decidir obrir botigues de proximitat i per què concretament botigues d’articles de segona mà?
El Racó del Trampolí és el nom de les nostres botigues solidàries, on es pot trobar tota mena d’articles nous o usats, sempre fruit de les donacions de particulars i empreses.
És un projecte d’El Trampolí que treballa per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat psíquica i la seva integració sociolaboral, així com per servir de font de finançament per a altres projectes de la nostra entitat.
On teniu ubicades les botigues i com vau escollir els diferents emplaçaments?
En aquests moments tenim un bar restaurant a la Bisbal d’Empordà i quatre botigues solidàries a Barcelona, Blanes, Torroella de Montgrí i la Bisbal d’Empordà. En general, la dificultat és trobar locals prou grans, però amb un preu que resulti viable. En el fons, acabem a llocs on hem trobat també la complicitat dels propietaris dels locals.
Com funcionen?
Tothom és benvingut quan s’acosta a una de les nostres botigues solidàries per fer-nos donació de qualsevol cosa. Si es tracta de mobles o objectes de grans dimensions, tenim un petit camió per poder fer recollides a domicili.
Un cop en els nostres locals, es comprova l’estat dels articles, es netegen o reparen si és necessari i es posen a la venda. És una tasca conjunta entre els treballadors qualificats (amb discapacitat o sense) i els voluntaris. Cadascú aporta en funció de les seves habilitats i capacitats. Hem de ser conscients que els nostres recursos són molt limitats, tant pel que fa als espais com a les persones, i que a l’hora d’acceptar les donacions potser hem de dir que no perquè no ens hi caben més coses, perquè d’aquell tipus d’article ja en tenim molts, perquè aquell tipus d’article no té sortida, etc.
Agraïm molt que tot ens arribi net i en perfectes condicions d’ús, ja que, si no és així, no tenim ni el temps ni l’espai ni les habilitats ni les eines per poder-ho fer nosaltres.
Quina és l’oferta comercial que oferiu a la vostra clientela?
A les nostres botigues s’hi pot trobar de tot: llibres, discos, roba, sabates, objectes de decoració, mobles, antiguitats, etc. S’ha de tenir en compte que sempre tot el que s’hi pot trobar és fruit de donacions i, per tant, és molt divers.
El nostre criteri a l’hora d’acceptar les donacions és sempre el mateix: que tingui sortida. No es tracta de si és nou o vell, sinó si es pot trobar algú que hi estigui interessat. Ja ningú busca enciclopèdies per més que estiguin com noves i, en canvi, hi ha persones que busquen mobles atrotinats per poder-los restaurar.
Quin és el perfil de la vostra clientela?
Hi ha de tot. Qui busca trobar coses amb preu molt reduït, qui li agrada remenar per trobar «petits tresors», qui ve a buscar roba i objectes vintage, qui ve per ecologisme, etc.
Tothom és benvingut. Si parlem de les tres erres del consum responsable —reduir, reutilitzar, reciclar—, podem dir que les nostres botigues solidàries són una bona eina per assolir aquest consum responsable.
Com us acull el veïnat del barri on estan ubicades les botigues?
La complicitat del veïnat és una de les claus de l’èxit del projecte. Com a clients, com a voluntaris, sempre hem buscat i hem trobat la participació i la implicació de la comunitat. Per exemple, la secció de llibres o de música de les nostres botigues gairebé sempre és dirigida per un grup de voluntaris.
El Racó del Trampolí és molt més que una botiga solidària. Es tracta d’un espai de trobada i cohesió social de persones de tot arreu. Un espai obert, social, amb molta vida, on la comunitat i els usuaris d’aquest col·lectiu es troben com a casa seva. És un espai on, gràcies a l’esforç de treballadors i voluntaris, els usuaris de la nostra entitat han participat en l’activitat comercial de les botigues solidàries, fet que permet treballar tant capacitats específiques laborals (atenció al client, ordre i manteniment del gènere, cura de les instal·lacions...) com capacitats transversals (comunicació, llenguatge, autonomia, iniciativa...).
Com feu la difusió i la promoció dels vostres establiments?
Amb activitats participatives a les botigues (clubs de lectura, tallers, presentacions de llibres...), amb el boca-orella, a través de les xarxes, amb la participació del nostre grup de teatre en alguna activitat local, etc.
Quants llocs de treball heu creat en total, i concretament quants llocs de treball podeu oferir al col·lectiu amb discapacitat relacionats amb les botigues?
Ara per ara som prop de 45 persones, entre administració, atenció directa, botigues, bar, etc., entre les quals hi ha set persones amb discapacitat psíquica que han trobat una oportunitat laboral a la nostra entitat.
Com repercuteixen en el col·lectiu amb discapacitat els beneficis que obteniu de les botigues?
A banda dels llocs de treball directes per a persones amb discapacitat i de l’impacte que provoquem a la societat a través de la visibilitat i la sensibilització sobre la seva realitat i els seus reptes, cal tenir en compte que gairebé la meitat dels ingressos de l’entitat provenen de les botigues solidàries.
Quins projectes de futur teniu?
Ara estem treballant en la consolidació de la nostra acadèmia de televisió i buscant nous locals on puguem obrir noves botigues. Però més enllà d’això, que és molt immediat, estem treballant en el projecte d’un nou centre integrat (de dia i residència) per poder donar un servei millor amb una eficiència més alta.
Com es pot ajudar en el vostre projecte?
Podeu contribuir-hi amb la donació d’articles i amb el voluntariat. I amb la vostra compra milloreu la qualitat de vida d’aquestes persones. Veniu a les nostres botigues solidàries!