13/11/2024 12:25 h.
Giravolta
La Gerència de Serveis de Comerç entrevista Meritxell Navarro, creadora i pintora de Giravolta.
Què és Giravolta?
Giravolta és un projecte de figures i joguines de fusta fetes de manera artesanal al torn i pintades a mà. Creem personatges i elements de joc en què cada peça és especial i única, ja que aquesta és la màgia de les peces fetes a mà, mai no n’hi ha dues d’iguals.
La fusta és l’element clau de totes les nostres figures, ja que transmet calidesa i proximitat i té un tacte suau. Després, amb la pintura li donem personalitat i creem personatges de contes populars, figures personalitzades de la família o amics, i personatges importants de la nostra història.
Com va sorgir la idea de crear Giravolta? Quants anys fa que existeix com a empresa?
Giravolta som la Xell i el Jordi, pare i filla amants de les coses fetes a mà. A casa som molt de manualitats i de «fer coses»; així que, a partir d’unes peces de fusta fetes pel meu pare al torn artesà i una mica de creativitat personal, va néixer Giravolta. I s’ha convertit en un projecte familiar amb ganes de recuperar la feina artesanal per crear joguines úniques.
Vau seguir algun tipus de formació?
El meu pare es va iniciar en l’ofici del torn de manera autodidàctica i a mesura que ha anat evolucionant ha fet algun curs per millorar-ne la tècnica.
Jo soc dissenyadora gràfica i sempre he estat relacionada amb el món de la pintura i les manualitats.
Com creeu les vostres figuretes? Amb quins materials? D’on provenen?
La inspiració per crear les nostres figures sorgeix de la tradició i la cultura popular del nostre entorn. Ja siguin contes, oficis, personatges… i cada vegada més imatgeria de les festes majors o llegendes dels pobles. Són els que ens donen peu a representar els personatges principals d’aquestes històries perquè després els infants hi puguin jugar a casa i se’ls facin seus.
La fusta la comprem a un proveïdor de Taradell i la pintura porta un acabat de vernís perquè sigui més resistent.
Quin és el procés creatiu que segueixes des que tens una idea fins que la fas realitat?
En el moment que se’ns planteja la idea de crear un personatge nou, primer fem una feina de sintetització, ja que el torn només permet fer figures cilíndriques, i dins aquest format hi hem de poder representar el personatge. D’altra banda, és determinant la forma que tindrà la figura, ja que cal deixar-hi només els elements indispensables perquè sigui reconeixible com a tal. En acabat, la part final del procés és la pintura, en la qual, seguint amb aquest criteri de sintetització, pintem els elements clau del personatge, perquè sigui bonic i tothom el reconegui.
Quina és la vostra oferta comercial?
La primera peça que vam crear com a joguina infantil van ser les baldufes. És un element curiós, ja que, d’un tros de tronc, en surt una joguina en si mateixa. A partir d’aquí hem anat evolucionant i fent baldufes de diferents formes i mides, i ara ja tenim el complement dels tiradors.
Quan anem a fires o mercats, fem demostracions en directe del treball en el torn, i la peça principal que fem en directe són les baldufes.
També tenim l’apartat de les figuretes, amb les quals arribem a infants més petits, que estan molt encuriosits pels personatges de contes, i a públic més adult, que les adquireix com a figures decoratives.
Quin és l’objectiu de les vostres creacions?
La nostra intenció és fer joguines amb ànima, peces úniques que acompanyin les estones de joc dels més petits i que aportin un valor més enllà de l’objecte en si.
El tacte, el pes i l’olor de les figures de fusta estimulen els sentits dels infants i fomenten la imaginació. D’aquesta manera, es creen estones de joc en què no hi ha normes, sinó que l’infant pot experimentar-hi lliurement.
Sempre representem personatges que viuen dins de l’imaginari popular amb els quals tothom té un vincle, tant generacional com cultural.
Partim de la voluntat de recuperar un ofici antic i de fer-ne difusió amb les demostracions en directe, perquè la canalla pugui veure el procés i la feina que hi ha darrere d’una figura.
A quin tipus de clientela va adreçada?
Ens adrecem a qualsevol persona amb gust per les coses fetes a mà que pugui apreciar i valorar la feina i la dedicació que hi ha darrere d’un ofici en què tots els processos a seguir per arribar al producte final són manuals.
Com comercialitzeu la vostra oferta de productes?
Nosaltres venem a les fires o als mercats d’artesania. També a través de xarxes socials, i hem tingut la gran oportunitat que alguns comerços d’amics i coneguts han cregut en el projecte i han volgut tenir les nostres peces als seus establiments.
Ara estem en dues llibreries d’Esparreguera, una botiga de productes tradicionals al Bruc i una tercera botiga d’articles de regal a Sabadell.
Ens agradaria poder obrir més mercat, però la producció és molt lenta i curosa, i no podem destinar-hi tantes hores com voldríem, ja que no és la nostra feina principal.
Com difoneu la vostra oferta?
Fem difusió a través de les xarxes socials i sobretot ens ajuden les recomanacions de clients que ens han fet encàrrecs.
Participeu en alguna fira o campanya comercial?
Estem presents en mercats d’artesania propers als nostres domicilis i també formem part de la iniciativa Artisania a la comarca de l’Anoia, que treballa per recuperar l’artesania dins del medi rural.
Proposeu algun tipus de servei?
Hem començat a fer alguns tallers de l’ofici del torn a escoles i instituts, amb demostracions en directe de com es treballa.
I ara, de cara a Nadal, ens han proposat fer dos tallers en què els assistents puguin pintar la seva figura per decorar l’arbre de Nadal.
Teniu algun projecte de futur?
De moment no ens estem plantejant les coses a molt llarg termini, ja que, com deia, no és la nostra primera ocupació i hi podem dedicar un nombre concret d’hores. Sí que és veritat que el nostre projecte agrada molt i cada vegada desperta més interès, així que no sabem fins on ens portarà. Estem oberts a tot.