23/05/2024 10:21 h.

La Recyclerie Sportive

Comparteix


 

La Recyclerie Sportive: el reciclatge per fomentar el comerç de proximitat.

Sovint, en el butlletí e-Comerç s’ha abordat el tema de l’economia circular, sostenible i solidària com a alternativa i camí a seguir davant dels reptes climàtics i socials que cal afrontar.

La reutilització de materials que ja estan en el circuit de la venda i el consum s’imposa com una de les solucions més a l’abast de tothom i relativament fàcil de dur a terme. S’evita així l’extracció de noves matèries primeres de la natura, la seva transformació abans d’esdevenir objectes que es posaran en el mercat, i tota la contaminació i generació de residus que se’n deriva. 
Reutilitzar és, doncs, un terme clau en la nova manera de consumir, i entre tota la ciutadania l’hem d’anar acceptant i normalitzant. La reutilització de mercaderies que ja han estat produïdes, han entrat en el mercat, han estat venudes i han estat utilitzades, pot tenir múltiples facetes i incloure una àmplia gamma de productes. Un d’ells és el material esportiu, i l’experiència de La Recyclerie Sportive, un exemple a seguir.
 

Objectius de La Recyclerie Sportive
La Recyclerie Sportive és una associació que actua a França i proposa la venda només de material esportiu que ja ha estat utilitzat. Actualment, constitueix una xarxa de botigues especialitzades en material esportiu.
L’empresa té diversos objectius, entre els quals destaquen la reutilització solidària del material esportiu, la sensibilització en el respecte al medi ambient, la promoció de la mobilitat sostenible, activa i durable, i la defensa de l’esport com a eina per mantenir i desenvolupar la salut.
Així mateix, La Recyclerie Sportive vol donar resposta a la urgència ecològica i combatre les desigualtats socials. Defensa un model social i econòmic fonamentat en el respecte pels éssers vius que generi zero residus i fomenti la solidaritat i el repartiment just dels recursos naturals.
Aconsegueix, entre altres fites, vendre el material esportiu a preus solidaris, la qual cosa permet a la població tenir un accés més fàcil a tot aquest material —sigui quin sigui el nivell adquisitiu de la persona interessada—, gaudir de millor salut i fer desplaçaments no contaminants. 
Des del moment de la seva creació l’any 2015, totes les actuacions de l’associació tenen un objectiu no lucratiu i són econòmicament desinteressades. Sí que hi ha retribució, però no lucre. 
 

L’origen dels materials
El punt de partida de tot el procés és la recollida del material esportiu que ja ha estat utilitzat. Normalment, prové de les donacions que fa la gent que en un moment o altre el va comprar, el va fer servir i ja no el vol, perquè ja no el fa servir o ha quedat obsolet, o perquè s’ha fet malbé o se n’ha perdut alguna peça i ja no funciona. 
Per facilitar les donacions, La Recyclerie Sportive proposa dipositar el material esportiu que ja no es vol en diversos punts de recollida que es troben normalment en centres esportius i magatzems especialitzats en l’esport. Aquests punts de recollida estan repartits per tot el territori francès.
Per a això, se signen regularment convenis amb federacions esportives i amb la gran distribució, cosa que els permet dipositar legalment arreu del territori nacional els ecoboxs, els contenidors destinats a aquesta finalitat.
El material utilitzat també es pot deixar en els diferents punts de venda física i de proximitat de les botigues durant les hores d’obertura. 
 

Operativa
Tot el material que els consumidors han dipositat és immediatament triat per reparar-lo i redistribuir-lo posteriorment als punts de venda, segons les necessitats de la demanda i dels estocs que ja tingui cada botiga. Així doncs, després de recollir-lo es tria, se’n fa una valoració i es decideix els tipus de reparacions que s’hi faran. També es pot transformar i crear un nou objecte esportiu, o dividir en peces soltes que es poden fer servir per reparar altres objectes que es distribuiran i vendran com a material esportiu apte per ser utilitzat.
Amb les donacions que arriben diàriament, s’aconsegueix una àmplia gamma de materials per practicar tot tipus d’esport. L’associació els ha dividit en disset universos esportius que reagrupen en total més de quaranta pràctiques esportives diferents. 
 

Els tallers de reparació
Per reparar els materials procedents de les donacions, s’han creat els tallers de co-reparació, on qui vulgui pot aprendre a arreglar el seu mitjà de transport: bicicleta, patinet, patins... Personal expert n’ensenya, i l’associació ofereix les eines i les peces necessàries per fer-ho.
Així mateix, La Recyclerie Sportive ha creat la materioteca, espai on queden dipositades les peces extretes del material esportiu que no s’ha pogut reparar, però que, en ser desmuntat en peces, es pot reutilitzar. 
 

La sensibilització
Regularment, aquesta associació organitza accions educatives per conscienciar la ciutadania de la necessitat de protegir el medi ambient i d’aconseguir la pràctica de l’esport amb zero residus. 
Per això es fan tallers de co-reparació, animacions locals, xerrades, conferències i altres activitats a escoles, associacions, empreses, etc., per comprendre en què consisteix l’esport circular. 
També fan visites pedagògiques perquè tothom entri a les botigues i tallers i comprengui els objectius i l’operativa. 
 

La venda del material esportiu
Atès que un dels objectius de La Recyclerie Sportive és fomentar la pràctica de l’esport i fer-la arribar a tots els nivells adquisitius de la població, disposen de botigues físiques permanents distribuïdes en vuit ciutats del territori, on es pot comprar a preus molt reduïts tot tipus de material esportiu. El nombre d’aquestes botigues s’incrementa cada any. 
A més, per fer la pràctica de l’esport encara més accessible, l’associació organitza esporàdicament vendes de liquidació en punts de venda no sedentaris, en barriades, o quan es fa algun esdeveniment esportiu important. Els preus són llavors encara més reduïts que a les botigues físiques. 
També es ven material esportiu per encàrrec: persones que volen comprar un article concret es posen en contacte amb l’empresa, la qual, a partir del material que ha rebut i de les peces soltes de què disposa, confecciona un article totalment apte per fer-lo servir. 
 

Llocs de treball
La Recyclerie Sportive la formen botigues físiques, espais de triatge, tallers de reparació, materioteques, el personal que recull el material dels ecoboxs, animadors, conferenciants, entre altres.  
El personal que se n’ocupa té diversos estatus: alguns són voluntaris i altres, treballadors amb nòmina. Tots han estat formats i conscienciats sobre l’economia circular. 
 

Fàcilment extrapolable
És una experiència pionera que no ha parat de créixer des de la seva creació el 2015. Cada any incrementa el nombre d’usuaris que participen en el projecte, els clients, els voluntaris, els treballadors i les botigues.
Atès que la ciutadania cada dia està més conscienciada sobre la necessitat de reciclar, reutilitzar, reduir residus, evitar tant com es pugui l’explotació sense límits dels recursos naturals i respectar el medi ambient, és una experiència que es pot extrapolar fàcilment a casa nostra. Es pot fer seguint el mateix model; el boca/orella i les xarxes socials contribueixen a expandir-lo.