19/05/2020 08:45 h.

La Diputació de Barcelona mobilitza 1.000 milions d’euros per a la reactivació econòmica i social dels municipis de la província

Comparteix

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, i la vicepresidenta segona, Carmela Fortuny, han anunciat aquest dilluns que el govern provincial mobilitzarà a partir d’aquest mes de maig un total de 1.000 milions d’euros per a la reactivació social i econòmica de les comarques de Barcelona.

El Compromís municipal (2020-2023) amb la reactivació econòmica i social de la Diputació de Barcelona es desenvoluparà, d’una banda, a través d’un Pla de Xoc dotat amb 100 milions d’euros per fer front de forma imminent als efectes de la pandèmia de la COVID-19. D'aquesta quantitat es destinaran 30 milions d'euros a donar suport a l'economia local i a l'ocupació.

De l’altra, el govern provincial aprovarà un nou Pla Xarxa de Governs Locals que permetrà destinar, durant els propers tres anys, 900 milions d’euros per a  reactivar socialment  i econòmica les ciutats i pobles de la província.

Pla de Xoc 2020-21

D’aquest conjunt d’iniciatives anunciades aquest dilluns, destaca, per la seva urgència, el Pla de Xoc per fer front a la pandèmia de la COVID-19, dotat amb 100 milions d’euros, que la Diputació de Barcelona ja ha posat en marxa i que està format per 5 línies de suport.

El Pla de Xoc destina 15 milions d’euros al pagament de les despeses corrents i extraordinàries que, a causa de la COVID-19, han hagut de fer els ajuntaments. Dins el programa Cap municipi enrere s’inclouen despeses com, per exemple, l’habilitació d’espais i equipaments d’acord amb els criteris de distanciament social, l’adquisició de la tecnologia necessària per a teletreballar o l’ampliació dels cementiris municipals.

De la mateixa manera, el Pla destina 15 milions més al pagament de les despeses extraordinàries en l’àmbit de benestar social que han hagut d’assumir els ajuntaments durant la crisi. És el cas, entre d’altres, de l’ampliació del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD), de l’oferiment del servei d’àpat a domicili, de l’oferta de places residencials a les persones sense llar en equipaments temporals d’urgència, o, finalment,  dels serveis d’informació i atenció a les dones en casos de violència masclista durant el confinament.

La tercera línia de suport  és  la millora de camins municipals, amb una partida de 10 milions d’euros. El programa va destinat a la millora dels camins públics i d’ús públic dels  municipis de menys de 20.000 habitants. El repartiment està previst segons els quilòmetres de camins de cada municipi i, també, seguint criteris d’impacte social i econòmic.

Al suport a l’economia local i a l’ocupació s’hi destinen 30 milions d’euros del Pla de Xoc. Entre d’altres mesures, aquesta línia preveu suport econòmic i acompanyament tècnic als ajuntaments que disposen de mercat municipal per a què contractin plataformes tecnològiques de venda on-line; suport econòmic per a reforçar els Serveis Locals d’Ocupació i les Oficines Tècniques Laborals i ajuts per a impulsar el treball, el talent i la tecnologia.

El Pla de Xoc es completa amb una línia de suport per pal·liar la situació de la cultura, l’educació i l’esport, amb 30 milions d’euros més. Això inclou, entre d’altres, ajuts econòmics per mantenir els equipaments municipals i per compensar l’encariment que es preveu a les activitats d’estiu a causa de les noves mesures sanitàries. També inclou aportacions econòmiques als equipaments culturals públics per incentivar la programació i, entre d’altres, una partida específica a la Xarxa de Biblioteques Municipals per a l’adquisició de nous fons a les llibreries de proximitat.

 

Accés a la nota de premsa.