26/07/2024 10:30 h.
Més de 2.600 persones i 1.200 empreses de 178 municipis barcelonins milloraran la digitalització amb el programa Treball, Talent i Tecnologia
En la seva segona edició, aquesta iniciativa de la Diputació de Barcelona finançarà una dotzena de projectes que fomenten la inserció laboral en llocs de treball tecnològicament avançats de sectors amb gran potencial de futur.
La Diputació de Barcelona donarà suport amb 3 milions d’euros, mitjançant la segona edició del programa Treball, Talent i Tecnologia (TTT), a una dotzena de projectes per afavorir la transformació digital de persones i empreses de sectors amb futur de la província fins al 2026. S’estima que els projectes, escollits per concurrència competitiva, beneficiaran unes 1.200 empreses i més de 2.600 persones (el 54% de les quals, dones), i que tres de cada deu trobarà feina gràcies al programa i el 100% millorarà la seva ocupabilitat.
Entre els projectes escollits figuren un de l’Alt Penedès, un de l’Anoia, un del Bages, dos del Baix Llobregat, un del Berguedà, dos del Maresme, tres del Vallès Occidental i un del Vallès Oriental, i el 91% són projectes d’abast supramunicipal, que tindran impacte en un total de 178 municipis de la província.
Els projectes que rebran finançament de la 2a edició del programa Treball, Talent i Tecnologia, amb un cost mitjà de prop de 450.000 euros, són els següents:
Alt Penedès
- Projecte TTT: Digitalitzant l’Alt Penedès. Impulsat pel Consell Comarcal de l'Alt Penedès amb els 26 municipis de la comarca, vol donar continuïtat a les diferents actuacions realitzades en la primera edició en la cadena de valor d’alimentació i begudes. Es preveu crear un Punt de Suport i Assessorament a la Transició Digital de les empreses de la cadena de valor de l'alimentació i les begudes i articular quatre blocs formatius vinculats a les quatre baules de la cadena de valor més importants a la comarca (agricultura 5.0, logística 5.0, packaging 5.0 i enoturisme i comerç agroalimentari 5.0) dirigides a persones en recerca de feina i en actiu. Entre altres accions s’inclou la vinculació de formacions a la realitat empresarial a través de mentories i pràctiques de consultoria tecnològica.
Anoia
- Projecte Construeix Futur. Liderat per la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d'Òdena, abastarà els set municipis que la conformen (Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui, Òdena, La Pobla de Claramunt, Jorba i Castellolí), i aprofitarà l’experiència i coneixements adquirits durant la primera edició del TTT per enfocar-se en una cadena de valor de negocis diferent, la construcció, que és la cadena amb major massa crítica en l’àmbit territorial d’influència. L’objectiu és incrementar la competitivitat de les empreses de la cadena de la construcció a partir de la identificació de reptes estratègics compartits i millorar la qualitat de l'ocupació mitjançant la capacitació tecnològica de les persones en perfils professionals necessaris i en creixement. Es preveu crear un qüestionari en línia d’avaluació de la maduresa tecnològica de les empreses de la cadena de valor i fomentar vocacions i oportunitats professionals, a més de comptar amb videopíndoles sobre tecnologies al sector i upskilling de persones treballadores de les empreses d’aquesta indústria.
Bages
- Projecte Bages HealthTech. Liderat per l’Ajuntament de Manresa, se’n beneficiaran 30 municipis de la comarca. El projecte vol continuar la feina dels projectes presentats al programa Ocupació en la Indústria Local i a la primera edició del TTT, i se centra en el sector de la salut i benestar, un sector clau en el territori amb necessitats específiques de mercat de treball on les competències digitals dels professionals cada cop són més importants. Servirà per reforçar la competitivitat del teixit empresarial per diversificar les empreses industrials del sector de l'automoció cap a la servindústria de la salut. El projecte impulsarà l'enfortiment i el creixement de la cadena de valor, així com la seva innovació i oportunitats de digitalització. Entre les actuacions, es farà difusió de projectes experimentals partint d'iniciatives ja existents com SiSS Manresa (projecte centrat en l'atenció integrada utilitzant la tecnologia a domicili), SimLab (espai de trobada, experimentació transformadora i coneixement al servei dels reptes), Llac de dades (projecte on es dissenyen solucions tecnològiques que permetin emmagatzemar, relacionar i analitzar les dades que provenen dels àmbits de salut, social, cultural, ambiental i de territori). A més, s’identificaran subsectors emergents amb la col·laboració d’eHealthinking (plataforma acceleració de projectes tecnològics d'alt impacte en salut i social) de la Universitat de Manresa, i s’analitzaran estratègies de captació i fidelització de talent internacional centrats en les necessitats de les empreses participants.
Baix Llobregat
- Projecte Agrofood Llobregat: Innovació a la cadena de valor a l'agroalimentació i les begudes. L’executa el Consell Comarcal del Baix Llobregat i hi participen els 26 municipis de la comarca. El projecte dona continuïtat a projectes que en la primera edició del TTT van treballar la cadena de valor de l’agroalimentació. Proposa fomentar la col·laboració entre els diferents actors, consolidant aliances existents i creant-ne de noves per afrontar els desafiaments del mercat. L’objectiu és promoure la innovació tecnològica i la transformació digital, adaptant-se als canvis i exigències del mercat, i fomentant una mentalitat de creixement entre les empreses i els treballadors. Es posarà èmfasi en la importància de fomentar vocacions STEAM per garantir un flux constant de talent preparat per als reptes futurs de la cadena. El projecte inclou proves pilot per aplicar tecnologies en baules de la cadena de valor: teledetecció d'explotacions agrícoles amb nano satèl·lits, optimització de la logística, presa de decisions; així com una campanya de comunicació per a la descoberta de nous perfils digitals, i mentories estratègiques per a la capacitació digital i el talent en col·lectius prioritaris amb dificultats d’inserció i/o reconversió.
- Projecte Logística 4.0: Generant un ecosistema d'innovació (2a fase). Projecte dels ajuntaments de Sant Boi de Llobregat i el Prat de Llobregat que dona continuïtat al projecte desenvolupat en la primera edició del TTT i que té per objectiu innovar la cadena de valor de la logística. Posa l’èmfasi en la competitivitat de les empreses, el seu creixement econòmic sostenible mitjançant noves tecnologies i la fortalesa de la cadena de valor en el territori i, entre les actuacions, té previst crear una microcredencial universitària sobre Logística 4.0 amb la Universitat de Barcelona i empreses estratègiques de la cadena de valor, centrada en l’automatització, robotització i la intel·ligència artificial aplicada a la logística, i amb crèdits vàlids en l’àmbit europeu.
Berguedà
- Projecte Tecno Fusta Berguedà Lluçanès. Impulsat per l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, s’adreça a 27 municipis de la comarca del Berguedà i a tots els municipis del Lluçanès, i se centra en el sector de la fusta i bioconstrucció, el que el fa un projecte coherent amb la realitat socioeconòmica i l’estratègia de desenvolupament econòmic del territori. El projecte treballarà per crear noves oportunitats de negocis entorn la fusta i la construcció i per capacitar les persones que es vulguin incorporar a aquest sector i professionalitzar les persones que ja estan en actiu i es volen especialitzar. Així, es preveu fer un reeskilling de treballadors en actiu, un benchmarking internacional de productes amb una visita internacional i la participació en la Fira de la Bioconstrucció.
Maresme
- Projecte CooperaTèxtil 4.0 – L’impuls per a la nova etapa del tèxtil. Impulsat per l’Ajuntament de Mataró, té com a objectiu augmentar la competitivitat de les empreses que formen part de la cadena de valor del sector tèxtil mitjançant la incorporació de tecnologia 4.0, tot incidint en la millora de les competències tecnològiques dels i les treballadores, promovent la inserció laboral, fomentant el creixement econòmic amb valors de sostenibilitat i circularitat i creant aliances estratègiques que permetin expandir aquest model i dotar-lo d’estructura. Entre les actuacions destacades hi ha un bootcamp, un programa de capacitació tecnològica intensiva i pràctica mitjançant una experiència dirigida en un ambient d'immersió total en un perfil professional concret.
- Projecte EcoBuildTech - innovació tecnològica per a una construcció sostenible. Projecte conjunt dels ajuntaments del Masnou, Martorell, Montgat, Premià de Dalt i Vilassar de Mar que dona continuïtat a dos de la primera edició -Maresme Tecnosostenible i Martorell Urban Lab-, per tal d’impulsar el sector de la construcció sostenible al Maresme i al Baix Llobregat Nord. Preveu un pla d'aliances estratègiques; un tour de les empreses de la cadena de valor per poder conèixer una empresa líder en l'aplicació d'eines tecnològiques en el seu dia a dia; una oficina de transformació tecnològica; la creació d’un grup de dones de la cadena de valor per fer xerrades a centres educatius, i sessions de sensibilització a alumnat de secundària per donar a conèixer la innovació en la construcció amb tecnologia que canvia el model de negoci i el perfil del treballador/a.
Vallès Occidental
- Projecte La Silver Economy al Vallès. Projecte conjunt dels ajuntaments de Sabadell, Badia del Vallès, Castellar del Vallès i Cerdanyola del Vallès que dona continuïtat a les accions realitzades durant la primera edició del TTT, per tal de completar el pla d’acció previst. Preveu la publicació d'un catàleg de les ocupacions vinculades a la silver economy, la creació d’un clúster del sector, i exposicions itinerants amb tècniques d’intel·ligència artificial i tecnologia 4.0.
- Projecte Suma't a la Transformació Digital - 2a edició. En l’àmbit de l’alimentació i el packaging, aquesta iniciativa dels ajuntaments de Barberà del Vallès, Ripollet i Montcada i Reixac dona continuïtat al projecte de l’edició anterior. El projecte pretén dotar les persones aturades de competències digitals i tecnològiques útils per als diversos llocs de treball de les empreses de la cadena de valor de l'alimentació i el packaging de manera que així millorin l’ocupabilitat. Pel que fa a les empreses, es donarà resposta a reptes ja identificats en l’edició anterior per tal d’afavorir-ne la competitivitat.
- Projecte TecnoTalent Vallès. Iniciativa conjunta dels ajuntaments de Terrassa, Rubí i Castellbisbal, dins del sector de salut i benestar, que segueix el camí de les accions fetes durant la primera edició del TTT. A més de la millora de l'ocupabilitat i requalificació professional de les persones per adaptar-se a les noves necessitats de les empreses, incideix especialment en les competències tecnològiques i fomenta la igualtat de gènere en les professions més masculinitzades. A més, entre les actuacions preveu impulsar la recerca de feina a través de xarxes socials, estades de pràctiques incorporant accions de mentoring, la creació d’una nova figura del tècnic d'ocupació integral i la utilització d'una eina pròpia de Tractament Sistemàtic de Mercat per oferir un servei de consultes tecnològiques per a les empreses, entre d’altres.
Vallès Oriental
- Projecte TTT Cadena de valor dels negocis de l'alimentació del Vor. Projecte conjunt del Consell Comarcal del Vallès Oriental i els ajuntaments de Granollers, les Franqueses del Vallès, Parets del Vallès, Cardedeu, Cànoves i Samalús, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Pere de Vilamajor, Canovelles, la Garriga, Llinars del Vallès, Santa Eulàlia de Ronçana, Sant Feliu de Codines, Lliçà de Vall i Vilanova del Vallès que continua el treball iniciat en la primera edició del TTT. En la implementació del pla d’acció, es continuarà acompanyant les empreses en el procés de digitalització però amb l’objectiu d’anar un pas més enllà i incorporar les tecnologies 4.0 que són clau per als reptes identificats, com la millora de processos productius, el coneixement del consumidor final o la traçabilitat en la cadena logística.
L’experiència de la 1a edició
La primera edició del programa TTT va ser un dels 21 projectes transformadors engegats en el mandat anterior de la institució, dins del pla de xoc per a la reactivació econòmica i social dels municipis de la província arran de la pandèmia. La primera edició va finançar 60 projectes amb un total de 4.852 empreses participants i 6.582 persones, el 61,5% dones. Un total de 2.203 empreses i 3.696 persones van millorar el seu grau de digitalització, amb un 24,3% de taxa d'inserció.
Entre els projectes de la primera edició figuren, entre d’altres, “Connecta Tèxtil”, per impulsar la digitalització del sector tèxtil al Maresme, tant pel que fa a les empreses de la cadena com a la capacitació de treballadors actuals i persones aturades que s’hi poguessin inserir; “Conca Tech”, per promoure la inserció laboral i millorar l’ocupabilitat de les persones de la Conca d’Òdena i la competitivitat del teixit empresarial en els sectors de l’alimentació, la moda i el packaging; i “TecnoTalent Vallès”, per impulsar la tecnologia i acompanyar la transició digital de persones, empreses i institucions de la cadena de valors del Sector Salut i Cura Personal al Vallès Occidental.