19/10/2023 13:47 h.

El Decidim Fest arriba a la 5ª edició amb el lema "Democràcia, tecnologia i intel·ligència col·lectiva"

Comparteix

El diputat Marc Serra durant la trobada amb tècnics de participació ciutadana de diferents ajuntaments de la demarcació de Barcelona

El diputat Marc Serra durant la trobada amb tècnics de participació ciutadana de diferents ajuntaments de la demarcació de Barcelona

El diputat d'Innovació Democràtica i Participació Ciutadana Marc Serra s'ha reunit amb tècnics de participació d'una vintena de municipis per analitzar com potenciar l'eina del Decidim

(Font: Ajuntament de Barcelona)

Entre el 18 i el 20 d’octubre va tenir lloc la darrera edició del Decidim Fest, sota el lema Democràcia, Tecnologia i Intel·ligència Col·lectiva. Celebrat al Canòdrom – Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica, la trobada anual de la comunitat Decidim, plantejava preguntes com les següents: què està suposant el desplegament i implementació de la IA? Quines oportunitats ens ofereix la IA per entendre i pensar la democràcia del s. XXI entenent la seva dimensió col·lectiva? Pot ser un instrument per reforçar les democràcies i la capacitat de la gent per prendre part de la gestió de les coses comunes? Poden les IA ajudar a construir societats més democràtiques?

El festival s’obria amb l’Assemblea Metadecidim la tarda del dimecres 18 d’octubre, on es van compartir els avenços del projecte i el seu pla de sostenibilitat.

Dijous 19 d’octubre arrencava amb l’obertura institucional, amb la presència de Jaume López Hernández, director general de Bon Govern, Innovació i Qualitat Democràtiques de la Generalitat de Catalunya, Andreu Francisco, director general del Consorci Localret i Arnau Monterde, director d’Innovació Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona. Per continuar amb l’obertura titulada Intel·ligència Artificial i Col·lectiva per la Democràcia, pronunciada per Carol Romero i Arnau Monterde, en tant representants de Decidim.org, així com Localret i l’Ajuntament de Barcelona, respectivament.

El diputat d'Innovació Democràtica i Participació Ciutadana Marc Serra va aprofitar la trobada per fer una reunió amb tècnics de participació d'una vintena de municipis per analitzar com potenciar la deliberació a través de la plataforma Decidim. Més de 115 municipis de la demarcació de Barcelona compten ja amb la seva plataforma de participació pròpia, gràcies a #Participa311.

El programa continuava amb la proposta de quatre panells:

Decidim Stories: Casos d’Ús Més Enllà de les Ciutats reunia tres experiències Decidim en diferents contextos: la del govern federal brasiler amb Brasil Participativo, representat per Carla de Paiva Bezerra, directora de Participació Digital i Comunicació en Xarxa de Secretaria General de la Presidència de la República del Brasil, la de la província de Guipúscoa amb Gi2030, presentada per l’investigador Antonio Casado, i la d’EMVI Project, compromès amb potenciar la participació de les migrants en el disseny i l’aplicació de les polítiques que els afecten, d’implementació a Àustria, Alemanya, Grècia, Itàlia i Eslovènia, i representat per Daryna Sterina, coordinadora del projecte a Alemanya i Romy Grasgruber-Kerl, fundadora a Àustria.

Intel·ligència Artificial per a la Participació Ciutadana recollia dues de les experiències de programari lliure més rellevants pel que fa a la participació democràtica i els seus fundadors, Róbert Bjarnason (Citizens Foundation) i Xabier Barandiaran (Decidim) per reflexionar sobre els reptes, poders i límits de la seva interacció amb la IA.

Desafiaments Ètics per a la Democratització de la Intel·ligència Artificial reunia la investigadora Sara Suárez (Internet Interdisciplinary Institute, UOC) i l’activisti Ashwin Singh (Queer In AI) per pensar al voltant de la justícia algorítmica i l’ètica de la IA.

Reimaginant el Futur: Pràctiques Feministes per a la Defensa dels Drets Humans en l’era de la IA proposava una exploració de la governança de dades i de la IA des d’una perspectiva feminista i decolonial, i ho feia de la mà de Nandini Chami (IT for Change, A+Alliance) i Rayén Jara Mitrovich (Radical Data).

El festival es va tancar amb la sessió del divendres 20 d’octubre, dedicada als 6 tallers i 10 presentacions breus que van ser seleccionades d’entre les propostes rebudes en la convocatòria oberta. Un matí programat des de i per a la comunitat, concebut per a intercanviar coneixements, opinions i experiències sobre l’ús de Decidim.

El Decidim Fest d’aquest any s’ha emmarcat dins la Capital Europea de la Democràcia, que va arrencar el mes de setembre i que tindrà una durada d’un any. Estan previstes més d’una quarantena d’activitats així com les millors pràctiques de participació i innovació democràtica que es presentaran en diferents punts de la ciutat i de la regió metropolitana de Barcelona.