28/03/2023 15:18 h.

Taula «Generant coneixement per transformar les realitats»

Comparteix

La taula  «Generant coneixement per transformar les realitats», moderada per Xavier Martínez Celorrio, professor de Sociologia de l’Educació a la Universitat de Barcelona, centra el focus en el paper necessari de les persones expertes de l'àmbit de la recerca, el coneixement i el món científic per fer-nos pensar i obrir-nos a noves perspectives. 

A la taula d'experts hi intervenen:

Asun Llena, doctora en Pedagogia Social de la Universitat de Barcelona, que articula la seva intervenció en base a la pregunta: "Per què, per a qui i qui construeix el coneixement? És clau que el coneixement sigui un relat múltiple i compartit i que els diferents actors ens hi posem d'acord i fem partícips els joves".

Susanna Soler, doctora per la Universitat de Barcelona i coordinadora del Grup d'Investigació Social i Educativa de l'Activitat Física i l'Esport, que ens convida a sortir fora de les bombolles i desmuntar els mites sobre l'aparent igualtat de gènere que "ens venen". "La recerca i el coneixement ens ajuda a qüestionar-nos la realitat".

Ramon Llopis, catedràtic de Sociologia de la Universitat de València, ens explica de quina manera la sociologia de l'esport es pot aportar a les polítiques públiques la identificació de les desigualtats, la identificació de problemàtiques de major rellevància com la segregació, i la capacitació dels professionals que acompanyen els joves.

Miguel Angel Essomba, director de la Càtedra d'Educació Comunitària de la Universitat Autònoma de Barcelona - Equip de Recerca en Diversitat i Inclusió en Societats Complexes, parla de la complicada relació entre l'administració i la recerca. "Tenen interessos i lògiques diferents.
La recerca treballa en el llarg termini, i la política més en el curt termini. Conciliar aquestes diferències és clau per treballar junts".

Xavier Úcar, catedràtic de Pedagogia Social de la Universitat Autònoma de Barcelona posa el focus en el poder transformador de la pedagogia i la política. "Totes dues transformen consciències i canvien comportaments".

I finalment, Maribel Garcia, doctora en Sociologia de l’Educació per la Universitat Autònoma de Barcelona, parla de com la recerca sociològica ha aportat molt coneixement a la política en temes com la segregació escolar i l'AEP. "La recerca és abundant i hi ha un espai de gran recorregut per a les polítiques educatives per millorar l'adhesió".

Podeu accedir a l'enregistrament complert d'aquesta i altres taules del fòrum Transformacions a Youtube.