Ecosistemes educatius 360: territoris connectats per l’equitat
Volem reflexionar sobre com els ecosistemes educatius locals poden fer que l’educació sigui una veritable palanca de canvi i de millora per l’equitat.
Per avançar en una educació compromesa amb l’equitat és necessari reconèixer les activitats del fora escola com una part ineludible del dret a educació i alhora concebre el procés d’aprenentatge com un continu entre el dins i fora escola. Garantir el dret a aprendre ja no passa només per assegurar l’accés a l’escola. Garantir aquet dret suposa oferir als infants i adolescents la possibilitat de tenir accés a una cartera rica d’oportunitats educatives de qualitat.
El territori és avui en dia un entorn d’aprenentatge imprescindible per l’adquisició i desenvolupament de les competències que la ciutadana necessita per als seus projectes de vida. Des d’aquest punt de vista, impulsar i enriquir els ecosistemes educatius locals és una estratègia clau per millorar les condicions d’equitat ja que connectar agents, espais, aprenentatges i temps educatius aporta un potencial extraordinari per fer front a les desigualtats educatives.
En aquest escenari, el lideratge de l’administració local i la perspectiva territorial són fonamentals per propulsar xarxes d’aprenentatge connectat on tots els agents educatius s’alineïn per remar cap a la mateixa direcció, establint propòsits comuns i agendes compartides que millorin les oportunitats educatives de tothom.