10/04/2025 12:58 h.

Programa de direcció d’escoles bressol

Comparteix

46 directores d’escoles bressol municipals de 14 ens locals diferents es formen al Programa de direcció d’escoles bressol

Del 4 de febrer al 9 d’abril han tingut lloc dues edicions del Programa de direcció d’escoles bressol municipals. El curs ha constat de 77 hores, distribuïdes en 74 h presencials i 3 h d’activitats en línia per a que cada directora elabori un pla de treball per a la seva escola bressol.

Per primera vegada s’ha incorporat als continguts del Programa un nou mòdul dedicat a la gestió d’usos lingüístics i la promoció de l’ús del català, amb la intenció de proveir mètodes i habilitats en els contextos multilingües on els i les docents i educadores de les escoles bressol es troben habitualment.

Mitjançant aquest Programa s’han format al llarg de setze anys i en vint edicions un total de 521 directors/es d’escoles bressol municipals. S'han ofert 1.448 hores de formació i han participat 107 municipis de la província de Barcelona, que suposen el 73% de municipis amb escoles bressol municipals de gestió directa.

A l’edició 19, han participant 7 directores de llars d’infants de la Generalitat de Catalunya i 10 directores d’escoles bressol municipals. Els municipis participants en aquesta edició han estat: Balsareny, Barberà del Vallès, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Martorell, Montesquiu, Perafita, Sant Celoni i Vic.

A l’edició 20, han participant 20 directores d’escoles bressol de la ciutat de Barcelona i 9 directores d’escoles bressol municipals. Els municipis participants en aquesta edició han estat: El Prat de Llobregat, Navàs, Sant Cugat del Vallès, Terrassa i Vallirana.

Aquesta col·laboració amb la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona és un fet que es valora molt positivament donat que ofereix la possibilitat d’intercanviar experiències entre direccions de diferent tipus de centres.

Els objectius fonamentals d’aquest Programa formatiu són reforçar el rol de les direccions, millorar la seva professionalització i dotar-les d’instruments de gestió.

Per a la Diputació de Barcelona, ja fa molts anys que les escoles bressol municipals son una de les seves prioritats de suport als ens locals perquè es tracta d’una etapa educativa amb gran poder igualador de les desigualtats socioeconòmiques, amb una gran capacitat redistributiva i potencial transformador per a afavorir les trajectòries dels infants.

Per tots aquests motius, sabem que una de les principals preocupacions dels ajuntaments és la sostenibilitat d’aquests equipaments. Per això mateix, darrerament l’Àrea d’Educació de la Diputació de Barcelona ha impulsat diferents línies de finançament així com l’impuls de la Xarxa d’Escoles Bressol Municipals amb l’objectiu de reforçar l’educació infantil, contribuir a millorar la sostenibilitat i qualitat d’aquests equipaments i compartir estratègies, coneixements i experiències municipals. La Xarxa es va constituir als inicis de 2018 i ja s’hi han adherit 111 ens locals que integren un total de 312 escoles bressol de titularitat municipal de la província de Barcelona.

En aquest sentit, creiem que és fonamental dotar els equips directius de coneixements, competències, eines i habilitats que millorin la gestió i assegurin l’eficàcia i la qualitat del servei.

A la cloenda dels Programes, realitzades els dies 8 i 9 d’abril, han participat:

  • A l’edició 19, Glòria Colom i Puigbò, Diputada adjunta de l'Àrea d'Educació de la Diputació de Barcelona i Maica Gil González, Cap del Servei de Formació i Desenvolupament Professional del Personal del Departament d’Educació i Formació Professional de la Generalitat de Catalunya.
  • A l’edició 20, Marcel·lina Bosch Costa, Coordinadora de l'Àrea d'Educació de la Diputació de Barcelona i Alícia Aguilera Martínez, Directora de Centres Educatius Municipals de l’IMEB de l’Ajuntament de Barcelona.