Inauguració VII Congrés del Tercer Sector Social de Catalunya
La diputada de l'Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, assisteix a la inauguració del VII Congrés del Tercer Sector Social de Catalunya. El Congrés es durà a terme els dies 15 i 16 de juny.
Benvinguda
Sandrine Dixson-Declève, copresidenta del Club de Roma, serà l’encarregada d’adreçar una salutació de benvinguda als i les assistents al congrés. Dixson-Declève, experta en política energètica, ha ocupat diverses posicions com a consellera de la Comissió Europea i donarà el tret de sortida a les jornades.
Conferència inaugural
La conferència inaugural del 7è Congrés del Tercer Sector Social és a càrrec de Cormac Russell, director general i fundador de Nurture Development. Russell defensa la importància d’una societat rica en connexions i d’un desenvolupament comunitari basat en actius i abordarà la reconstrucció social des de l’acció comunitària.
Sessió plenària 1
‘La resposta per a la transformació de l’economia i la redistribució de la riquesa’, amb:
- Antón Costas Comesaña, president del Consejo Económico y Social de España (CES).
- Carlos Susías Rodado, president de la Red Europea de Lucha contra la Pobreza y la Exclusión Social en el Estado Español (EAPN-ES).
- Guillem López Casasnovas, catedràtic d’Economia de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.
- Matilde Villarroya Martínez, secretària d’Afers Econòmics i Fons Europeus. Departament d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya.
Sessió plenària 2
‘La resposta des de l’acció social: prioritats i reptes des de l’àmbit social després dels efectes de la pandèmia’, amb:
- Arantxa Ribot Horas, directora de l’Observatori Social de la Fundació ‘la Caixa’.
- Fernando Fantova Azcoaga, educador social, llicenciat en Psicologia i doctor en Sociologia.
- Mercè Darnell Viaña, treballa a Càritas Barcelona, diplomada en Treball Social, i llicenciatura i màster en Antropologia Social.
- Sònia Fuertes Ledesma, comissionada d’Acció Social de l’Ajuntament de Barcelona.
Sessió plenària 3
‘La resposta des de la societat civil organitzada’, amb:
- Helena Maleno Garzón, fundadora del col·lectiu Caminando Fronteras, defensora dels drets humans, periodista i investigadora dels moviments migratoris i la trata de persones.
- Ivan Miró Acedo, sociòleg, soci de la Ciutat Invisible i recerca a Coòpolis.
- Luca Gervasoni Vila, director de l’Institut Internacional per l’Acció Noviolenta (NOVACT), president de Lafede.cat i professor associat a la UOC.
- Xavier Godàs Pérez, consultor de polítiques públiques i estratègies d’acció social en l’empresa Estudis de Qualitat Urbana (EQU).
Sessió plenària 4
‘La resposta des de les entitats: resiliència, innovació i planificació estratègica’, amb:
- Albert Castellanos Maduell, secretari d’Empresa i Competitivitat, Departament d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya.
- Maria Sureda Varela, Institut d’Innovació Social d’Esade.
- Miquel de Paladella Salord, economista, emprenedor social i fundador d’UpSocial.
- Nina González Fdez-Argüelles, coordinadora de FETS-Finançament Ètic i Solidari.
- Sonia Castro, gerent de foQua / Plena Inclusió Illes Balears; vocal del CERMI Illes Balears, i presidenta del Tercer Sector Social de les Illes Balears.
Entrevista de cloenda
El 7è Congrés del Tercer Sector es clourà amb una entrevista inversa on representants d’entitats socials preguntaran sobre el Tercer Sector, les polítiques socials i els mitjans de comunicació a Esther Vera, directora del Diari Ara.
A més, el 15 de juny també se celebraran 6 taules d’experiències en format telemàtic amb bones pràctiques que entitats socials catalanes, però també europees, han portat a terme durant la pandèmia i que poden ser d’interès o ajuda per a altres organitzacions. En els pròxims dies, la Taula d’entitats del Tercer Sector desvetllarà les experiències que es donaran a conèixer entorn dels següents eixos:
- Habitatge.
- Polítiques d’ocupació.
- Digitalització.
- Model d’atenció comunitari i centrat en la persona.
- Gestió ètica.
- Comunicació i visibilització.
Les entitats de la Taula poden fer la seva inscripció a través de les seves federacions que disposen de les indicacions de com formalitzar-la. Les entitats que no formen part de la Taula, i altres persones interessades, també poden assistir al congrés, adquirint la seva entrada mitjançant la plataforma Codetickets.