La Diputació de Barcelona va fer l'any passat 532 tallers d’educació afectiva sexual a 120 municipis. Foto: cottonbro / Pexels

10/04/2025 10:00 h

Salut Pública

L'Informe d'indicadors de salut detecta un augment de les infeccions de transmissió sexual

Continua l’augment d’algunes infeccions de transmissió sexual (ITS): segons l’Informe d’indicadors de salut per al conjunt dels municipis majors de 10.000 habitants de la província de Barcelona, que elabora la Diputació de Barcelona, en aquests municipis (s’exclou Barcelona ciutat) es van notificar 9.521 casos d’ITS de declaració obligatòria individualitzada l’any 2022, el que representa un augment del 45,8% respecte l’any anterior. Majoritàriament es van diagnosticar casos de clamídia (5.326 casos; 59,5% en dones i 40,5% en homes) i de gonocòccia (3.424 casos; 28,8% en dones i 71,2% en homes).

També es va notificar 594 casos de sífilis infecciosa (14,6% en dones i 85,4% en homes), 82 de limfogranuloma veneri (LGV) (3,7% en dones i 96,3% en homes) i 95 d’infecció pel virus de la immunodeficiència humana (VIH) (22,1% en dones i 77,9% en homes). 

En relació a les interrupcions voluntàries de l’embaràs (IVE), s’estabilitza la tendència creixent dels darrers anys: en el període 2021- 2022 se’n van produir 13,9 IVE per cada 1.000 dones d’entre 15 i 44 anys, 2 dècimes menys que en el període anterior. El 33% d’aquestes interrupcions van ser de repetició, és a dir, una de cada tres dones que es va sotmetre a una IVE no ho feia per primera vegada. 

La salut sexual i reproductiva és un dels 7 blocs de l’Informe d’Indicadors de salut per al conjunt dels municipis majors de 10.000 habitants de la província de Barcelona, que recull més de 200 indicadors d’àmbits com la morbiditat, mortalitat, accidentalitat viària, socioeconomia i, enguany com a novetat, de la qualitat de l’aire. L’informe pretén donar a conèixer l’estat de salut de la demarcació i facilitar als ens locals eines per poder decidir de forma estratègica les polítiques locals per millorar la salut de la població. Al 2024, l’informe local s’ha lliurat a 73 ajuntaments, als quals serveix de referència per comparar els seus resultats amb els del conjunt del territori. 

“Aquestes dades ens demostren que no podem abaixar la guàrdia pel que fa a la salut sexual i reproductiva i que hem de seguir ampliant l’oferta de tallers i jornades”, ha destacat la diputada de Salut Pública de la Diputació de Barcelona, Gemma Tarafa, durant la presentació de l’informe als municipis aquest dijous, 10 d'abril. “Per tal de seguir donant prioritat a aquesta línia estratègica, des de la Diputació de Barcelona la reforçarem amb actuacions específiques als municipis que garanteixin que els nois i noies més joves tinguin la informació necessària per millorar la seva educació sexual i afectiva, així com recursos propers encaminats a la detecció precoç de les ITS”, ha explicat Tarafa.

La Diputació de Barcelona proporciona als ajuntaments suport econòmic per a activitats de promoció d'estils de vida saludables i un catàleg d’activitats d’educació per a la salut. En l’àmbit específic de la promoció d'una sexualitat sana, l’any 2024 es van fer 532 tallers d’educació afectiva sexual a 120 municipis menors de 20.000 habitants amb 11.253 assistents.

Altres indicadors de salut

L’Informe d’Indicadors de salut per al conjunt dels municipis majors de 10.000 habitants de les comarques de Barcelona dedica enguany un bloc, per primer cop, a la qualitat de l’aire. Durant el 2023 el 88% de les estacions van superar el límit de 10μg/m3 de NO2 que marca l’OMS. En el cas dels contaminants PM10, només un 2% de les estacions complirien el valor màxim de 15μg/m3 de PM10 que indica l’OMS. Les mitjanes anuals dels contaminants PM10 durant el 2023 no complirien tampoc amb la nova directiva europea que entrarà en vigor al 2030.

D’altra banda, l’informe constata un cop més l’envelliment de la població: al 2023 el 19% d'habitants tenia més de 65 anys i s’estima que al 2041 gairebé 1 de cada 4 persones superarà aquesta edat. L’índex de dependència senil (nombre de persones dependents de més de 64 anys per cada 100 persones en edat de treballar) representa un 29% de la població i ha augmentat en un 35% en els últims 20 anys. La població de més de 85 anys, per la seva banda, experimenta un fenomen de feminització: hi ha dues dones per cada home. Pel que fa a la immigració, 2 de cada 10 residents són d’origen estranger. Aquesta xifra s’ha incrementat un 29% en els darrers 10 anys.

En els últims 15 anys, la taxa de natalitat (naixements per cada 1.000 dones en edat fèrtil) ha disminuït en un 36%. El 39% de les embarassades té més de 34 anys, i en 10 anys s’han duplicat el nombre de dones que són mares a partir dels 40 anys. Com a resultat, es produeixen més defuncions que naixements: al bienni 2021-2022 la taxa de creixement natural va ser negativa, amb un valor -0,94.

En relació a la morbimortalitat, les malalties cardiovasculars i els tumors van suposar 1 de cada 5 ingressos el 2023 (el 13,8% de les hospitalitzacions van ser a causa d’una malaltia cardiovascular i el 8,8% per tumors). Conjuntament, aquestes dues causes van suposar la meitat de les defuncions. El 20% de les defuncions per tumors va ser per càncer de pulmó. 

En canvi, entre la població jove (15-44 anys), les causes externes són la primera causa de mort, per davant dels tumors. L’any 2022 els suïcidis van ser la principal causa de defunció en aquesta franja d’edat, amb un total de 23 dones i 54 homes. 
Les hospitalitzacions per causes relacionades amb la salut mental van suposar el 4,4% del total d’ingressos el 2023. La mitjana d’edat de les persones ateses va ser de 49 anys, i les dones van ingressar principalment per trastorn bipolar i els homes per esquizofrènia. 

D’altra banda, l’informe reflecteix un creixement exponencial de la sinistralitat amb vehicles de mobilitat personal (VMP). En els últims 5 anys l’accidentalitat viària amb VMP (patinets elèctrics principalment) s’ha multiplicat per 9. Al 2023, un total de 942 persones que viatjaven en VMP es van veure implicades en accidents.

L’informe està elaborat per la Diputació de Barcelona a partir de les dades i/o registres de dades de l’Institut Nacional d’Estadística, el Servei Català de la Salut, el Servei Català de Trànsit, la Subdirecció General de Promoció de la Salut i Vigilància en Salut Pública del Ministeri de Sanitat, l’Institut d’Estadística de Catalunya, el Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya, la Diputació de Barcelona (Programa HERMES, Observatori Local d’Habitatge) i el Servei de Vigilància i Control de l’Aire de la Generalitat de Catalunya.

L'informe d'indicadors de salut de la Diputació de Barcelona respon a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 3 "Salut i Benestar". Els 17 ODS  van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Comparteix