
10/04/2025 13:20 h
Desenvolupament econòmic
Microcredencials, formació flexible i adaptada a les necessitats de les empreses
La presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, i la consellera de Recerca i Universitats, Núria Montserrat, han inaugurat aquest dijous, 10 d'abril, al Paranimf de la Diputació de Barcelona la jornada Microcredencials, la clau per a una formació flexible i adaptada a les necessitats de les empreses, on el Govern ha presentat el programa Microcreds.cat per incentivar la formació al llarg de la vida.
El programa Microcreds.cat ofereix una formació flexible adreçada a persones d’entre 24 i 65 anys, amb titulació superior o sense, i impartida per les universitats catalanes en col·laboració amb sectors professionals clau com l’educació, la salut, la indústria o la tecnologia. Es tracta de formacions de curta durada (entre 25 i 375 hores) dissenyades per satisfer les demandes formatives reals dels diferents sectors productius i socials. Les microcredencials són acumulables, la qual cosa permet dissenyar un itinerari formatiu personalitzat per a cada professional. La consellera de Recerca i Universitats, Núria Montserrat, ha destacat que aquesta nova eina de formació “traça una manera diferent d’entendre l’aprenentatge al llarg de la vida i respon a un model de país que posa la formació contínua al centre, que no deixa ningú enrere, que entén l’educació com una eina de transformació personal i col·lectiva”.
La presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, ha reivindicat que “les micreocredencials són un exemple de política pública realment útil, que dona resposta a reptes reals que des del món local coneixem de primera mà: la demanda per part del teixit productiu de nous perfils professionals, i la necessitat de molts professionals de reorientar els seus coneixements i competències per trobar noves oportunitats laborals”. Per això, ha subratllat Moret, “des de la Diputació de Barcelona a través del programa Treball, Talent, Tecnologia (TTT) fa anys que treballem directament amb els ajuntaments en aquesta línia”.
Casos d’èxit: l’exemple de la Diputació de Barcelona i Sant Boi de Llobregat
Un exemple d’èxit de les micreocredencials universitàries ha estat el projecte Logistics Training in Motion (LTIM), que va començar el 2023 fruit de la col·laboració entre l’empresa Prologis, la Universitat de Barcelona (UB) i l'Ajuntament de Sant Boi, amb el suport de la Diputació de Barcelona mitjançant el programa Treball, Talent i Tecnologia (TTT) per millorar la digitalització dels municipis.
El projecte LTIM es focalitzava en les tecnologies més innovadores aplicades a la logística, com ara l'automatització, la robòtica i la intel·ligència artificial, i més del 50% dels participants han aconseguit incorporar-se al mercat laboral i/o han millorat professionalment. Els Ajuntaments de Sant Boi i el Prat de Llobregat, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, la Universitat de Barcelona, Prologis i altres empreses del territori, estan dissenyant actualment una nova oferta de microcredencials.
Rosario San Martín, participant del projecte LTIM, ha explicat durant la jornada el seu testimoni. “Em vaig quedar a l’atur amb 52 anys i em va caure el món a sobre -ha recordat-. Jo era mossa de magatzem i m’apassionava la logística, vaig tenir l’oportunitat de cursar la microcredencial i gràcies a això ara soc responsable de magatzem a l’empresa Farmados Gestión i espero fer-ne més de formacions d’aquest tipus: tinc ambició i ara sé que no tinc sostre”.
En el marc de la segona edició del programa Treball, Talent i Tecnologia (TTT) i dels Plans Locals d'Ocupació, les microcredencials universitàries seran una despesa elegible que pot ser coberta per la Diputació de Barcelona.
Els Plans Locals d’Ocupació, impulsats per la Diputació de Barcelona i dotats amb 45 milions d’euros per al període 2025-2027, tenen com a objectiu promoure l'ocupació i la millora de l'ocupabilitat de les persones especialment vulnerables en situació d'atur. Incorpora tres modalitats d’acció, una de les quals és la formació. Per tant, els ens locals que ho desitgin poden fer ús d’aquesta modalitat utilitzant el format de les microcredencials.
“Des de la Diputació de Barcelona estem donant suport als ens locals perquè puguin incorporar aquest tipus de formació en les seves estratègies de promoció econòmica i ocupació, a través dels instruments i recursos que caracteritzen la nostra acció pública local”, ha destacat durant la jornada la diputada de Desenvolupament Econòmic i Turisme de la Diputació de Barcelona, Ana M. Martínez.
Aquest suport de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 4 "Educació de qualitat", número 8 “Treball digne i creixement econòmic” i número 11 “Ciutats i comunitats sostenibles”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.